SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  BILANȚ

Andreea Răducan, președintele Federației Române de Gimnastică, face bilanțul anului 2018: ”Avem un sistem care nu funcționează” 

Articol de - Publicat sambata, 22 decembrie 2018 10:47

Andreea Răducan, președintele Federației Române de Gimnastică, a făcut bilanțul anului 2018 și a vorbit despre problemele cu care se confruntă de când conduce unul dintre cele mai medaliate sporturi olimpice.

Anul 2018 a fost primul an complet ca președinte pentru Andreea Răducan, care a fost aleasă în această funcție în august 2017. "Îmi spunea cineva că primul an este cel al supraviețuirii. A fost unul plin de provocări, am descoperit unele lucruri pe care din afara federației nu le puteam înțelege la fel de bine. Sunt suficient de tânără și cred că nu am voie să-mi pierd entuziasmul, indiferent de problemele cu care ne confruntăm. Într-adevăr este dezarmant când vii și vezi că sunt o grămadă de probleme în interior, de la probleme cu copiii, lipsa antrenorilor, arbitrilor și o grămadă de lucruri mărunte", a spus fosta gimnastă.

Rezultate în timp 

La nivel de seniori, lucrurile nu au stat deloc bine în competițiile importante, singurele medalii fiind cucerite de Denisa Golgota la Campionatele Europene, un argint și un bronz. Tot la CE, echipa feminină nu a prins finala de opt pentru prima dată în istorie. "Competiția de la Glasgow fost un test care ne-a arătat cât de șubrede ne sunt pregătirea și sistemul. Lucrul bun la Campionatele Mondiale a fost că am trecut prima etapă de calificare pentru Jocurile Olimpice. De la Doha până la Stuttgart e un an, o gură de oxigen. Ne așteaptă un an de muncă. Au fost două teste importante, problemele noastre le cunoaștem, sigur că putem arunca un soi de vină ba la lot, ba la club. Este într-adevăr un sistem care nu funcționează, tot ceea ce încercăm noi să facem, eu sau partenerii, sunt peticeli la un sistem care nu mai este actualizat sub nicio formă", explică Andreea. 

Cum se poate repara acest sistem? "Ideal ar fi să închizi totul, să pui sistemul la punct, după care să așezi oamenii, dar asta nu se poate. Nu pot să pun lacătul pe ușă și să spunem noi suntem în pauză până reușim să ne regăsim. Așa că, sub o formă sau alta, încercăm ca lucrurile să meargă, în speranța ca tot ce am făcut să dea rezultate în următorul ciclu olimpic", a explicat Răducan, 35 de ani.

Lăsați să se exprime

Revenind la actualul ciclu olimpic, care a ajuns la jumătatea lui, s-a gândit să facă vreo schimbare la nivelul antrenorilor de la loturi? "Mă gândesc tot timpul cum să fac ca lucrurile să arate foarte bine. Înțeleg întrebarea, dar nu o să vă răspund la provocare pentru că oricare ar fi situația datoria mea este să nu creez mai mult dezechilibru și să încerc să-i las pe oamenii care sunt să-și exprime la maximum capacitatea pe care o au și să încerce să se organizeze astfel încât lucrurile să arate foarte bine. Sunt lucruri pe care trebuie să și le asume, nu e nimeni forțat să meargă la un lot, fie că vorbim de fete sau băieți", a subliniat președintele FRG. 

Dorința de a atrage fonduri 

Lotul feminin este coordonat de Nicolae Forminte și cel masculin de Marius Urzică. "Noi îi susținem cu tot ce au nevoie și nu cred că sunt lucruri pe care nu le-am alocat ca fonduri către nevoile lor. Am avut un partener de nădejde în toată această perioadă în Comitetul Olimpic și Sportiv Român care ne-a susținut și cu procurarea de echipament sportiv, și cu cantonamente de pregătire care erau necesare și nu au fost aprobate de minister. Încerc să folosesc în sensul cel mai bun al cuvântului capacitatea de a interacționa cu oamenii, de a atrage fonduri și parteneri, care alături de noi să facă munca noastră și mai utilă, sper să se vadă și în rezultatele sportivilor", a încheiat Andreea Răducan. 

Nu am ținut pasul cu schimbările de cod

A reușit gimnastica din România să țină pasul cu schimbările de cod de punctaj din ultimii 12 ani? "Din păcate, nu am reușit să ținem aproape la momentul oportun. Odată ce ai pierdut contactul cu toate aceste schimbări, diferența care s-a creat a fost din ce în ce mai mare și apoi greu și foarte greu de recuperat, iar în momentul în care nu reușești să speculezi codul de punctaj cum trebuie se întâmplă și lucruri cum ni s-au întâmplat nouă. Asta nu înseamnă că numai codul de punctaj este de vină pentru situația în care suntem noi acum. Dar este unul dintre punctele vulnerabile pe care nu am știut să le manageriem cum trebuie", a explicat Andreea Răducan.

Vizite la cluburile din țară

Andreea Răducan spune că a încercat să vadă care sunt problemele la baza sportului pe care-l conduce, mergând la cluburile din țară. Sunt săli în care am intrat și mi-a venit pur și simplu să plâng de cum erau condițiile acolo. Nu faptul că nu s-a mai făcut nimic 30 de ani, ci numai că nu s-a mai păstrat ce era, nu poate să dureze o veșnicie un aparat, mai ales că lucrurile au evoluat, aparatura s-a schimbat, există aparatură ajutătoare de care e nevoie în orice sală de gimanstică. De acolo pornind, de la bază, ar trebui să începem. Lucruri frumoase se pot face în România. Poate cei tineri se pot gândi la deschiderea cluburilor private, pentru că la noi nu există sunt doar două, unul la Târgoviște și unul la București, unde ar trebui să-i învățăm pe oameni să și plătească pentru a-și consuma timpul, apoi să vezi dacă poți să faci și performanță", a spus președintele FRG

"A fost un an important și ne așteaptă unul și mai important. Este unul preolimpic, cel care va pune punctul pe i. Scopul nostru principal este să mergem la Jocurile Olimpice și să încercăm să fim cât mai buni"
"Oamenii din gimnastica mondială ne încurajează și îmi spun că gimnastica nu mai e la fel de frumoasă fără România concurând la nivel înalt"
Andreea Răducan

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
mobilajucarii
mobilajucarii  •  23 Decembrie 2018, 16:51

Andreea Răducan e tot atât de incurcată si de nepricepută in fața lucrurilor pe care le-a găsit la FRG, pe cât era la Sydney, cand a fost purtată din satul olimpic la hotel, și de la hotel la comisiile CIO, fără ca ea să priceapă ce reguli s-au încălcat si cu ce era vinovat doctorul care i-a dat pastila. Făcutul de tsukahare e una, iar conducerea unei organizații e cu totul și cu totul altă poveste.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează