Articol de Luminiţa Paul - Publicat miercuri, 22 februarie 2017 00:00
Larisa Iordache e nevoită să facă pauză 14 zile din cauza unei fasciite plantare, problemă pe care a avut-o și la JO de la Londra. Doar piciorul diferă.
Au trecut mai mult de 10 luni de când cvintupla campioană europeană nu mai participase la o competiție oficială. Era primăvara lui 2016 și Larisa încerca să obțină biletul pentru JO de la Rio de Janeiro, unde a ajuns până la urmă ca rezervă a Cătălinei Ponor.
În martie trecut, și-a rupt un deget la antrenament, a avut nevoie de operație și astfel pregătirea, dar și programul de concursuri s-au perturbat. Într-un fel, așa a fost mereu cu Larisa. Necazurile fizice i-au zgâriat cariera, obligând-o la pauze, intervenții chirurgicale, tratamente și nenumărate restarturi.
Între 18 și 19 martie, Iordache urma să participe la concursul de Cupă Mondială de la Stuttgart, un aperitiv pentru Europenele din aprilie, care sunt găzduite de Cluj.
Săptămâna trecută însă, gimnasta în vârstă de 20 de ani a simțit o jenă la călcâiul drept, care luni s-a transformat într-o durere puternică. Antrenorul Cristian Moldovan a decis ca Larisa să meargă la un control la INMS, unde RMN-ul făcut a relevat o inflamație a fasciei plantare.
Diagnosticul, la fel ca la Londra 2012, la JO: fasciită plantară. Doar piciorul diferă, în urmă cu aproape 5 ani a fost vorba de stângul, acum dreptul e cel care suferă.
"Medicii i-au recomandat repaus al piciorului timp de două săptămâni", a spus antrenorul Moldovan pentru Agerpres. "Luni, la o bătaie la sol, a simțit mai puternic durerea. După repaus, va face un alt control. Nu e nevoie de operație sau altceva, ar trebui să se refacă după 14 zile", a adăugat el.
Europenele de la Cluj sunt programate între 19 și 23 aprilie, ceea ce ar lăsa o lună de pregătire la revenirea din pauza impusă de medici.
"E bine să facem acum repaus, mai avem destul timp până la Europene. De aceea am și renunțat la concursul de la Stuttgart, să nu forțăm... Pregătirea era în grafic, așa cum ne-am propus. Pe 25-26 martie este un alt concurs, în Franța, la Saint-Etienne. Acela rămâne valabil și nu se pune problema să nu participe acolo", a explicat antrenorul Cristi Moldovan.
Același necaz, alt picior
Larisa a avut aceeași problemă și la Jocurile Olimpice de la Londra. Cu câteva zile înainte de startul întrecerilor, ea a resimțit dureri puternice la călcâi, cauzate, în bună măsură, de numeroasele aterizări pe bârnă. I s-a pus diagnosticul de fasciită plantară, dar antrenorii Mariana Bitang și Octavian Belu au ținut să aibă și o a doua opinie. Iordache a fost consultată la o clinică din Londra, unde s-a confirmat diagnosticul.
Atunci însă a fost vorba de piciorul stâng. În ciuda durerilor, cu o pauză minimă, de 4-5 zile, ea a concurat întâi în competiția pe echipe, apoi la individual compus și pe aparate. România a obținut bronzul la echipe, iar Larisa s-a clasat a 9-a la individual compus și a 6-a în finala de la bârnă.
Ce este fasciita plantară?
O afecțiune cauzată de procesul inflamator localizat la nivelul fasciei plantare, o bandă de țesut fibros care se întinde de la călcâi până la baza degetelor de la picior. Fascia susține arcul medial longitudinal al plantei (sau talpa piciorului). Nefiind foarte flexibilă, poate suferi mici rupturi din cauza șocurilor repetate.
În mod normal, afcețiunea apare după 40 de ani, mai ales la femei și la persoane care stau mult în picioare sau merg mult. La sportivi însă se manifestă mai timpuriu și mai des. Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea a avut o problemă identică în 2009 și a fost nevoită să facă o pauză destul de lungă până la vindecarea completă.
"La Stuttgart era o competiție cu invitații, la individual compus, trebuia să facă patru aparate. Nu puteam risca după repaus să intre imediat în program competițional", a spus tehnicianul pentru Agerpres.
"Nu a fost o accidentare, nu a căzut. Nu e o durere diferită de cele pe care le încearcă de obicei gimnastele. Nu le bagi în seamă decât când devin dureri adevărate, cum e cazul de față"
Anca Grigoraș, antrenor federal