Articol de GSP - Publicat marti, 15 martie 2022 18:00 / Actualizat marti, 15 martie 2022 18:18
Carmencita Constantin, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, a reacționat după controversa iscată de inițiativa forului pe care îl conduce: o campanie de strângere de fonduri pentru participarea la Campionatele Europene și Mondiale din 2022.
- CONTEXT: Adrian Stoica (72 de ani), fostul conducător al FRG între anii 2006-2017, a demisionat din funcția de președinte de onoare al Federației Române de Gimnastică, după ce forul a anunțat că are mari probleme financiare și a cerut ajutorul fanilor pe Facebook pentru a-și trimite sportivii la Europene și la Mondiale.
- Ministrul Sportului, Eduard Novak, a precizat că Federația va primi o sumă mai mare la Rectificarea Bugetară din iunie. În plus, Novak a explicat și că Gimnastica a primit un buget mai mic din cauza rezultatelor slabe de la Jocurile Olimpice.
Carmencita Constantin, preşedintele FRG: „Nu e o rușine că apelăm la donații”
Carmencita e de părere că soluția găsită de Federație nu este o ruşine, așa cum crede Adrian Stoica.
„Donaţia reprezintă unul dintre mecanismele prin care le utilizăm pentru a încerca să acoperim nevoia de finanţare pe toate programele pe care ni le-am propus, alături şi de alte mecanisme, precum cel al sponsorizărilor, cel al scrierii de proiecte etc. Aşadar, acesta este unul din proiectele noastre. Nu este vorba despre federaţie că a ajuns jos sau că este sus.
Rezultatele gimnasticii româneşti sunt clare, le ştie toată lumea şi nu sunt de azi sau de ieri. Venim din urmă cu un necesar de stopare a declinului şi de redresare. Mecanismul donaţiilor, atât cel prevăzut în legea financiară din România, prin redirecţionare de la persoanele fizice sau juridice, cât şi cel al donaţiilor în sine, este unul normal”, a spus Carmencita Constantin, conform Agerpres.
De asemenea, Constantin se folosește și de exemple oferite de către unele federații din străinătate:
„Dacă ne uităm pe site-urile marilor federaţii de gimnastică, cele care ocupă poziţiile fruntaşe în lume, vedem că toate utilizează acest mecanism al donaţiilor. Federaţiile din Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, Germania... toate au programe de donaţii. Este o cultură.
Din păcate, cred că vor mai trece câţiva ani până când România, şi când spun România mă includ şi pe mine, va înţelege că donaţia nu este neapărat destinată unui scop caritabil. Nu este nicio ruşine, absolut deloc. Donaţia este de a fi cu 2 lei sau cu cât poţi tu alături de ceva unde îţi este inima. Nu trebuie să revolte pe nimeni, nu trebuie să supere pe nimeni”.
De ce am şocat noi? Probabil pentru că nimeni nu s-ar fi aşteptat ca Federaţia Română de Gimnastică să nu dispună de fondurile necesare pregătirii noilor generaţii de sportivi. Din păcate, aceasta e o realitate şi mărturisesc că nu îmi place să o scot în evidenţă. Dar există o subfinanţare la nivelul federaţiei, cât şi la nivelul cluburilor
Carmencita Constantin, președintele FRG
Cât a strâns FRG din donații după prima săptămână? „În jur de 10.000 de euro, dacă ne-am fi raportat la salariul minim pe economie prin redirecţionare. Dar noi ne aşteptăm să fie mai sus”.
Federația Română de Gimnastică a anunțat că nu are bani pentru a participa la Campionatele Europene și Mondiale de gimnastică artistică din acest an și a inițiat o campanie de strângere de fonduri.
Donațiile se pot face direct la donatii.frgimnastica.com/donatii sau prin redirecționare donatii.frgimnastica.com/redirectionare.
Adrian Stoica a anunțat printr-un comunicat că renunță la funcția de președinte de onoare, declarându-se rușinat de situația în care se află FRG.