SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Cei care au atins aurul » Gimnastica masculină românească are șase campioni europeni: Koczi a fost ultimul!

Flavius Koczi la aparatul care i-a adus titlul european în 2011 la Berlin // FOTO Reuters
Flavius Koczi la aparatul care i-a adus titlul european în 2011 la Berlin // FOTO Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 12 aprilie 2017 00:00

Gimnastica masculină românească are șase campioni europeni de-a lungul istoriei competiției continentale individuale, ultimul care a făcut să se cânte imnul a fost Flavius Koczi în 2012.

În istoria gimnasticii românești, băieții au fost mereu în umbra fetelor. Însă zestrea adunată de băieți nu este nici ea deloc săracă, mai ales începând cu anii 2000, când beneficiind de o generație de excepție, băieții au ajuns să fie și ei în lumina reflectoarelor.

Marian Drăgulescu, care are în palmares 29 de medalii la CE, CM și JO a identificat momentul exact când lucrurile au început să funcționeze pentru el și pentru colegii săi, Campionatele Europene de la Bremen din 2000.

"A fost primul an în care chiar ne-am sudat ca echipă, noi românii, de acolo a început "generația de aur" la masculin, cu mine, cu Marius Urzică, cu Ioan Suciu, cu Dan Potra, Daniel Popescu, Răzvan Șelariu. De atunci am început noi să câștigăm atât la echipe, cât și la individual la Europene și la JO", a spus gimnastul în vârstă de 36 de ani.

Marian se pregătește în aceste zile să participe la a opta ediție a Campionatelor Europene, o ediție care începe pe 19 aprilie la Cluj-Napoca.

Însă înainte de momentul Bremen 2000, cel care a deschis multe drumuri a fost Dan Grecu. În 1975 aducea pentru România primul titlu european pentru gimnastica masculină românească. Până la următorul au trecut 19 ani, timp în care românii au mai urcat pe podium, dar niciodată pe treapta cea mai înaltă a lui.

În 1994, Marius Urzică, gimnastul născut în 1975, cucerea prima sa medalie dintr-un lung șir. El avea să fie stăpânul calului cu mânere la trei ediții ale CE, 1994, 2000, 2002.

Coleg de generație cu Urzică, Ioan Suciu, actualul antrenor al lotului olimpic de gimnastică, a urcat și el de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului continental, la sărituri în 2000 și la cal cu mânere în 2004.

Cel care a dus mai departe spiritul "generației de aur" a fost Flavius Koczi. Reșițeanul a reușit să devină campion european la cal cu mânere în 2006, la sol 2011 și la sărituri în 2012.

Koczi și-a încheiat cariera sportivă la 26 de ani, cu 11 medalii europene în palmares, al doilea cel mai medaliat român la CE, după Marian Drăgulescu. Titlul său de la sărituri de la Montpellier este ultimul pentru gimnastica masculină românească.

Cel mai prolific aparat

Gimnaștii tricolori au adunat cele mai multe distincții de-a lungul anilor la Campionatele Europene la sărituri, unde totalul este de 16 medalii. Dintre acestea cinci sunt de aur, cinci de argint și șase de bronz.

Următorul aparat este solul care a adus unsprezece medalii, în distribuția patru de aur, cinci de argint și două de bronz.

Top trei este completat de calul cu mânere care i-a ajutat pe români să adune zece distincții dintre care cinci de aur, trei de argint și două de bronz.

Colecție completă

Marius Urzică este deocamdată singurul gimnast din România care a reușit să urce pe prima treaptă a podiumului la toate cele trei competiții majore: Campionate Europene, Campionate Mondiale și Jocuri Olimpice. 

Născut la Toplița, Marius a devenit campion olimpic la Sydney în 2000, este triplu campion mondial în 1994, 2001și 2002 și triplu campion european în 1994, 2000 și 2002.

Toate distincțiile sale fiind cucerite la cal cu mânere. Palmaresul total al lui Urzică este de 13 medalii.

56de medalii au strâns gimnaștii români la Campionatele Europene de-a lungul istoriei

Campionii europeni ai României în concursurile individuale

Individual compus

  • Dan Potra: 2002
  • Marian Drăgulescu: 2004

Sărituri

  • Ioan Suciu: 2000
  • Marian Drăgulescu: 2002, 2004, 2006
  • Flavius Koczi: 2012

Sol

  • Marian Drăgulescu: 2000, 2004, 2005
  • Flavius Koczi: 2011

Cal cu mânere

  • Marius Urzică: 1994, 2000. 2002
  • Ioan Suciu: 2004
  • Flavius Koczi: 2006

Inele

  • Dan Grecu: 1975

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează