SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Cu speranță și emoții spre Stuttgart » Echipa feminină de gimnastică a României merge la Mondiale cu un singur gând: Tokyo 2020

Articol de - Publicat vineri, 27 septembrie 2019 10:58

Componentele echipei României își doresc într-un glas să se prezinte în cea mai bună variantă a lor la Campionatele Mondiale, care debutează pe 4 octombrie și unde se împart biletele pentru Tokyo.

Echipa feminină a României susține săptămâna viitoare un examen dur. Concursul de calificare de la Campionatele Mondiale de la Stuttgart servește pentru stabilirea ultimelor nouă echipe calificate la Jocurile Olimpice din 2020, competiția supremă pentru gimnastică. Obișnuită cu podiumurile și cu strălucirea, gimnastica românească trăiește altfel de clipe în această perioadă, după absența de la Rio 2016 și după ultimele două competiții mondiale, când „tricolorele” nu au mai prins finala de opt.

Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Maria Holbură, Ioana Crișan, Ana Maria Puiu și Maria Pană sunt cele șase fete care poartă pe umeri presiunea acestei calificări. Inițial, Iulia Berar era în echipă, dar o accidentare a scos-o din calcul. „La o coborâre cu 7,2, simplă, banală, la bârnă, și-a rupt un ligament încrucișat. Asta înseamnă că trebuie să improvizăm, mai ales la un aparat la care suferim, paralelele. Evoluția ei de la Naționale mie mi-a plăcut și mi-a întărit încrederea că rezolv o parte din problemele echipei , deși n-a fost la maximum. Iată că destinul și Dumnezeu au dorit să fac o altă selecție, deși nici nu poate fi vorba de așa ceva. Din șapte senioare am rămas cu șase și ele vor face deplasarea la Stuttgart”, a spus Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin.

În calificări vor fi 12 subdiviziuni întinse pe două zile de concurs, 4-5 octombrie, iar România va concura în prima zi. Cinci gimnaste sunt pe foaie, patru vor evolua la fiecare aparat, iar primele trei note se iau în calcul pentru total. Echipa „tricoloră” ar trebui să se claseze între primele 12 pentru a obține biletul pentru Tokyo. La ultimele două ediții ale CM, când a existat întrecere pe echipe, 2015 și 2018, România a fost pe 13. SUA, Rusia și China și-au asigurat locul încă de la ediția din 2018 pentru că au urcat pe podium.

„Sunt foarte pregătită și foarte motivată”

În rândul fetelor care vor pleca sâmbătă spre Germania, senzațiile sunt amestecate și parcurg un întreg spectru, de la siguranța care maschează vulnerabilitatea la teamă și emoții. Denisa Golgotă a debutat anul trecut la senioare, iar la CM de la Doha a evoluat în finala de la individual compus și s-a clasat pe poziția a 17-a. La Campionatele Europene reușise un argint și un bronz. „Merg acolo să-mi fac treaba în primul rând și să rămân sănătoasă. Dacă-mi fac exercițiile, vom vedea mai departe ce se va întâmpla”, a spus prin telefon cu o voce sigură și energică Denisa. Nu-i place să vorbească despre accidentări sau pauze în pregătire.

La Campionatele Naționale de la Ploiești, a avut zile cu ratări. „S-au rezolvat acele problemele din exerciții. Sunt foarte pregătită și foarte motivată. Obiectivul meu este să-mi fac exercițiile, nu mă gândesc la nimic altceva”, a continuat. Totuși, cum e cu presiunea calificării? „Există poate și la nivel inconștient, dacă nu la cel conștient”. Discursul gimnastei în vârstă de 17 ani e unul care nu cuprinde vreun ton negativ, chiar dacă realitatea e poate alta. „Anul trecut mi-am făcut exercițiile fără ratare și anul acesta îmi doresc la fel, dar acum suntem mai pregătite și avem exerciții mai valoroase”, încheie ea.

15 medaliiîn concursul pe echipe a strâns România în concursul feminin, dintre care șapte de aur, cinci de argint și trei de bronz

Un an dificil

Carmen Ghiciuc, 18 ani, a trecut deja printr-un Campionat Mondial, în 2018, prin dezamăgiri, însă a rămas în sală chiar dacă a traversat un an greu. „A fost destul de dificil deoarece am avut unele probleme de sănătate. Nu am scăpat de ele, dar mă antrenez cât de bine pot”, a spus ea. Au existat și fete care nu au reușit să treacă peste probleme. După Campionatele Europene din Polonia, din luna aprilie, Nica Ivănuș, una dintre componentele de bază ale echipei, a renunțat la gimnastică. La Stuttgart, pentru Carmen există două obiective: să rămână cât de sănătoasă poate și să-și facă exercițiile cu o execuție foarte bună la toate cele patru aparate.

Ea a dezvăluit și care a fost cuvântul de ordine în ultimele săptămâni în sala de la Deva: „atitudine”. „Asta ne-au spus antrenorii, să avem atitudine, să facem totul bine și să avem grijă de sănătate”, completează ea.

Contează echipa

Maria Holbură este cea mai mare dintre cele șase gimnaste care merg la CM. Are 19 ani și în 2016 a trăit dezamăgirea unei necalificări la JO. Ea a făcut parte din echipa României în 2016 la concursul test care împărțea ultimele bilete pentru Rio. A avut o evoluție bună, însă totalul echipei a făcut ca România să fie reprezentată la JO 2016 doar individual, de Cătălina Ponor. „A fost o experiență interesantă atunci, sper să nu se repete acel rezultat”, spune cu o voce copilăroasă Maria.

Din 2015 și până acum a avut și ea un parcurs cu accidentări și multe întrebări. Pleacă în Germania cu o durere la tendon, dar încearcă să uite de ea. De ce a rămas în sală după atâtea probleme? „Să ajut echipa și atât!”, spune ea categoric, iar pentru cei care mai urmăresc gimnastica românească are un mesaj scurt: ”Să creadă în noi și să ne susțină”. Își dorește la fel precum colegele sale să fie sănătoasă și să-și facă exercițiile la fel de bine ca la antrenamente.

Cuvinte căutate

Ioana Crișan a debutat pe scena senioarelor în 2017, la Campionatele Europene de la Cluj, apoi povestea ei a devenit la fel ca a multor gimnaste: una cu multe provocări, cu limitări și stagnări. A ajuns la 18 ani și pleacă spre Germania la o capacitate de lucru de cincizeci la sută sau șaptezeci la sută, nu e foarte sigură de acest procent. Nu se gândește la miza de la Stuttgart. „Concursul e concurs și vom vedea acolo ce se va întâmpla. Îmi doresc să-mi fac exercițiile cât de bine pot și să-mi ajut echipa", spune ea. Are nevoie de câteva secunde și câteva sfaturi de la colege pentru a articula ce înseamnă gimnastica pentru ea. „E un sport frumos pe care îmi place să-l practic”.

Emoțiile celor mai mici

Mezina echipei este Ana Maria Puiu, cea care va împlini în octombrie 16 ani. Glasul ei sună ca un clopoțel. Îi tremură atunci când aude de emoții. „Mi-e teamă puțin de aceste Mondiale. E prima mea competiție mare”, spune ea. Vrea să-și facă exercițiile cât mai bine, iar când a intrat pentru prima oară în sala de gimnastică visa să ajungă campioană. Maria Pană, 16 ani, a înlocuit-o pe Iulia Berar și își dorește, dacă va evolua, să-și facă exercițiile. „Mă gândesc cum va fi acolo, am emoții, dar sper să le depășesc. Dacă ne facem integralele corect, totul o să vină de la sine”, a spus ea.

Acesta sunt fetele care duc pe umeri multe așteptări. Chiar dacă obiectivele nu mai sunt atât de înalte ca pe vremuri, aceasta este realitatea din acest moment a unui sport care în trecut aducea multe medalii. „Există limite în ceea ce privește dificultatea exercițiilor, probleme care se leagă de ținută corporală și de partea artistică, dar sper ca aceste gimnaste să facă un concurs fără greșeală, iar după aceea aștept ca Dumnezeu să fie român pentru că aceasta este realitatea. Eu nu pot să spun că avem o echipă extraordinară, acestea ne sunt posibilitățile și forțele”, a spus Nicolae Forminte.

7 titluri mondialea adunat echipa feminină a României în istoria CM: 1979, 1987, 1994, 1995, 1997, 1999, 2001

„Atitudine și demnitate”

Nicolae Forminte, antrenorul care a condus România și în 2007 la CM de la Stuttgart, ultima oară când „tricolorele” au urcat pe podium la Mondiale, spune că dorește să le insufle fetelor încredere pentru a trece peste acest examen. „Încerc să le mențin motivația și încrederea, iar cuvântul de ordine este atitudine și demnitate, dar și ele sunt exponentele unor generații pe care le produce România în momentul de față, nu se pot rupe ele de nivelul educațional al societății, de influențele pe care le exercită societatea asupra lor și a părinților”, a spus tehnicianul în vârstă de 62 de ani.

Varianta calificării individuale

Federația Internațională a schimbat criteriile de calificare pentru acest ciclu olimpic, astfel că gimnastele care nu obțin locul la Jocurile Olimpice prin intermediul echipei, proces care se încheie la Stuttgart, au șansa calificării individuale. La Campionatele Mondiale de la Stuttgart sunt puse la bătaie 20 de locuri la individual compus și maximum de 12 destinate celor mai bune din finalele pe aparate. În 2015, evoluția la individual compus nu aducea prezența la JO, una dintre cele care au avut de suferit în urma acestui algoritm a fost Larisa Iordache, care la Glasgow a fost medaliată cu bronz în concursul gimnastelor complete, însă nu a putut evolua la Rio. Calificarea individuală la JO se mai poate obține în 2020 în Cupa Mondială și la Campionatele Europene, dar sunt foarte puține bilete rămase.

Echipa României la CM

  • Denisa Golgotă 17 ani
  • Ioana Crișan 17 ani
  • Maria Holbură 19 ani
  • Carmen Ghiciuc 18 ani
  • Ana Maria Puiu 15 ani
  • Maria Pană 16 ani

Program CM

  • 30 septembrie: antrenament pe podium (subdiviziunile 1-6)
  • 1 octombrie: antrenament pe podium (subdiviziunile 7-12)
  • 4 octombrie: calificări (subdiviziunile 1-6)
  • 5 octombrie: calificări (subdiviziunile 7-12)
  • 8 octombrie: finala pe echipe
  • 10 octombrie: individual compus
  • 12 octombrie: finale pe aparate
  • 13 octombrie: finale pe aparate

Locurile ocupate de echipa României la CM de când s-a schimbat codul de punctaj

  • 2006 - locul 4
  • 2007 - locul 3
  • 2010 - locul 4
  • 2011 - locul 4
  • 2014 - locul 4
  • 2015 - locul 13
  • 2018 - locul 13
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Îl pedepsește Mircea Lucescu? » După George Pușcaș, încă un „tricolor” riscă să piardă echipa națională
Nationala
Îl pedepsește Mircea Lucescu? » După George Pușcaș, încă un „tricolor” riscă să piardă echipa națională
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » SURPRIZE URIAȘE în echipa de start a lui Mircea Lucescu
Nationala
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » SURPRIZE URIAȘE în echipa de start a lui Mircea Lucescu
Starul dorit de Real Madrid a trecut peste despărțire! A lăsat-o pe fata lui Jude Law, iar noua iubită a fost răsfățată cu o vacanță de lux
Campionate
Starul dorit de Real Madrid a trecut peste despărțire! A lăsat-o pe fata lui Jude Law, iar noua iubită a fost răsfățată cu o vacanță de lux

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (2)
maxp
maxp  •  29 Septembrie 2019, 11:12
Postat de rbrt_2019 pe 27 Septembrie 2019, 22:36

Nu am urmarit Campionatele nationale open de acum trei saptamani, dar fetele din echipa nationala au obtinut note modeste. Primele trei clasate la individual compus I Stanciulescu, S Sfiringu si A Barbosu au obtinut note foarte bune si un total de peste 53 de puncte dar nu fac parte din echipa. Sa fie oare din pricina varstei? Pe de alta parte, nu pot sa nu constat atitudinea antrenorului care isi pune sperantele in Dumnezeu si repeta de cativa ani ca 'acestea ne sunt posibilitățile și forțele'. Nu mi se pare foarte motivant si pare ca nici el nu crede ca se pot obtine ceva rezultate. In orice caz, mult succes!

Din toata nesimtirea sportului romanesc, ar fi chiar si asa exagerat sa nu trimitem cele 2 fete care au terminat primele pt al doilea an consecutiv la nationale si care au facut niste lucruri frumoase la FOTE daca ar avea varsta necesara. Deci da, motivul e varsta, nu sunt eligibile, altfel cred ca, calificarea la JO ar fi fost o simpla formalitate. Notele au fost bune pt acestea, si evolutiile. Realitatea e ca sunt o generatie buna si sunt mult peste senioare, Stanciulescu cred ca poate deveni o gimnasta de top mondial in scurt timp, e extrem de eleganta si corecta in evolutii. Barbosu daca nu ma insel are vreo 13 ani, nu e la nivelul lor, dar daca cu inca 2-3 ani de juniorat la activ ajungi la un asa nivel... e de mare perspectiva. Mie Forminte nu mi-a placut niciodata, dar pe undeva e corect sa specifice ca nu are nu stiu ce resurse, nu poate veni sa vanda minciuni. Pe de alta parte ai dreptate, nu cred ca se va baga Dumnezeu in treburile astea. Nu inteleg de ce asa de pesimist insa, teoretic de la anul ar trebui sa ne revenim o forta macar pe plan European, din cate stiu el s-a ocupat si de lotul national de junioare. Doar daca nu are alte planuri, si atunci revenim la prima mea fraza din acest comentariu.

rbrt_2019
rbrt_2019  •  27 Septembrie 2019, 22:36

Nu am urmarit Campionatele nationale open de acum trei saptamani, dar fetele din echipa nationala au obtinut note modeste. Primele trei clasate la individual compus I Stanciulescu, S Sfiringu si A Barbosu au obtinut note foarte bune si un total de peste 53 de puncte dar nu fac parte din echipa. Sa fie oare din pricina varstei? Pe de alta parte, nu pot sa nu constat atitudinea antrenorului care isi pune sperantele in Dumnezeu si repeta de cativa ani ca 'acestea ne sunt posibilitățile și forțele'. Nu mi se pare foarte motivant si pare ca nici el nu crede ca se pot obtine ceva rezultate. In orice caz, mult succes!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează