Articol de Luminiţa Paul - Publicat miercuri, 01 august 2018 12:57
România schimbă generațiile pentru a ataca Europenele feminine de gimnastică de la Glasgow, care debutează mâine și se încheie duminică.
O nouă ediție a întrecerilor continentale, un posibil nou început într-un sport care în România își caută o altă glorie, diferită de cea atât de încărcată a deceniilor trecute.
Lotul deplasat la Glasgow conține numele unor sportive tinere, care abia încep să-și făurească palmaresul internațional: Denisa Golgotă, Anamaria Ocolișan, Carmen Ghiciuc, Laura Iacob și Nica Ivănuș sunt senioarele, Silviana Sfiringu, Ana-Maria Puiu, Antonia Duță, Ioana Stănciulescu și Daniela Trică junioarele.
"Toată lumea așteaptă medalii de la gimnastică, foarte puțini au realizat cât de mult s-a schimbat gimnastica, foarte puțini au realizat câte țări au progresat în gimnastică, foarte puțini realizează cât de mult se investește în această disciplină peste tot în lume", spunea antrenorul Nicolae Forminte pentru TVR la plecarea spre Glasgow. El adăuga că "senioarele trebuie să-și recapete încrederea în capacitatea de a concura fără greșeală".
Cele mai mari așteptări sunt legate de Denisa Golgotă, 16 ani împliniți în martie, campioană europeană la sol în 2016 în competiția junioarelor.
Forminte speră ca tânăra sportivă să-și poată controla emoțiile pentru că "am simțit în ultimele săptămâni de pregătire că se observă presiunea asupra ei, e conștientă că este sportiva care poate să aducă satisfacție", după cum a detaliat tehnicianul tot pentru TVR. Gimnasta spune, la rândul ei, că dacă își face exercițiile, poate apărea și surpriza plăcută.
Concursul începe joi cu calificările, pentru echipe, dar și pentru finalele pe aparate.
Echipa României a fost repartizată în ultima subdiviziune, de la ora 21:00, alături de Germania, Ungaria, Franța, Italia, Rusia, Elveția și Marea Britanie. Junioarele vor urma același traseu vineri, în subdiviziunea a treia, de la 17:45, alături de echipe și sportive din Belarus, Ungaria, Danemarca, Spania, Elveția, Olanda, Azerbaidjan, Suedia, Slovenia și Cipru. Seara, se vor împărți medaliile pe echipe și la individual compus.
Finala pe echipe senioare este sâmbătă, ora 15:00, iar finalele pe aparate se vor desfășura duminică, în ultima zi a competiției. La precedenta ediție, desfășurată la Cluj-Napoca, care însă a avut doar probe individuale, româncele au cucerit două medalii. Ambele la bârnă, aur prin Cătălina Ponor și bronz prin Larisa Iordache. z
2014este ultimul an în care echipa României cucerea titlul european pe echipe, la Sofia. În 2016, "tricolorele" s-au clasat pe 6
Televizare TVR
Sâmbătă, ora 15:00
Finala pe echipe senioare
Duminică, ora 16:30
Finalele pe aparate senioare