Articol de Ionuţ Coman - Publicat duminica, 11 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 11 mai 2014 17:30
Octavian Bellu şi Mariana Bitang au deschis la Constanţa selecţia pentru Jocurile Olimpice din 2024
Cu zâmbetul pe buze şi emoţii în suflet, fetiţele se aşează cuminţi pe băncuţe şi îşi aşteaptă rîndul. Sala Sporturilor din Constanţa simte freamătul părinţilor aflaţi în tribune, cu pumnii strînşi spre norocul copiilor. Jos sînt aparatele. Mai micuţe decît cele obişnuite, şi mai altfel. O săritură în lungime, o rotaţie completă cu săritură sau mersul pe bîrnă, la doar cîţiva centimetri deasupra podelei. Sînt doar cîteva din testele care să scoată la iveală următoare campioană olimpică. Totul se desfăşoară sub privirile serioase, dar pline de blîndeţe ale unor oameni mari. Fetiţele i-au mai văzut pe la televizor, dar mai mult ştiu de la părinţi. Sînt cei mai mari antrenori din istoria gimnasticii mondiale. Octavian Bellu şi Mariana Bitang, veniţi la malul mării să caute noua minune. Pe lîngă ei, mişună nişte fete care ne-au făcut să ne simţim mîndri. Simona Amânar, Andreea Răducanu, Monica Roşu, Sandra Izbaşa, Daniela Sofronie. Toate campioane olimpice.
Primul episod
Pe hol, mai aşteaptă o grămadă de fetiţe. Aproape 500 au venit să-şi deschidă cutia de vise la primul episod al serialului de succes "Ţară, ţară, vrem campioane", regizat de Fundaţia "Casa Campionilor". Dintre ele, poate cîteva vor ajunge să joace în episodul final, Jocurile Olimpice din 2024. Şi atunci îşi vor aduce aminte de ziua de la Constanţa, cînd au dat prima probă. Serialul continuă cu alte episoade, Oneşti, Timişoara, Deva, Bucureşti.
"Era important să începem într-un oraş în care lumea iubeşte gimnastică şi care a dat atîtea campioane. Eu nu am avut parte de o iniţiere atît de impozantă. Îmi amintesc de primii paşi, de groapa cu bureţi, în care m-am aruncat cu nedumerire"
Andreea Răducan
"Noi trebuie să fim un exemplu pentru aceste fetiţe, pentru ca ele să ducă tradiţia mai departe. Dacă nu căutăm, nu avem de unde să găsim talente"
Sandra Izbaşa
"M-aş bucura ca una dintre aceste fete să-mi calce pe urme şi să urce pe podiumul olimpic. Sunt bucuroasă că au venit atât de multe şi vă pot promite ceva: cu siguranţă, fetiţa mea va face gimnastică"
Simona Amânar
Proiect de 2,5 milioane de euro
Programul "Ţară, ţară, vrem campioane!" a fost demarat de Fundaţia "Casa Campionilor", în parteneriat cu autorităţile statului şi cele locale, fiind sprijinit de Petrom, care a pus la dispoziţie 2,5 milioane de euro. După o acţiune de selecţie în toată ţara, în jur de 200 de fetiţe vor primi burse pentru o perioadă de trei ani, în care sunt incluse masă, cazare şi un sistemm complet de pregătire condus de Octavian Bellu şi Mariana Bitang. "Este o premieră, după ce ani de zile ne-am uitat cu jind la selecţia pe care o fac alţii. Am arătat că şi noi sîntem capabili, că avem potenţial, iar aceşti copii pot privi către Jocurile Olimpice din 2024. Ar fi extraordinar dacă măcar zece dintre fetiţe ar ajunge la lot, să avem de unde alege când facem o echipă. Parteneriatul public-privat este singura şansă pentru sportul românesc şi sper ca acest gen de proiect să fie preluat şi de alte sporturi", a spus Octavian Bellu, adăugând că astfel de acţiuni se găsesc şi în strategia sa în perspectiva alegerile pentru şefia Comitetului Olimpic şi Sportin Român. "Nu ne-am aşteptat să vină aşa multe fetiţe şi am fost la un pas să rămânem fără tricourile pregătite special pentru eveniment. Vrem să atrgem copii către sport şi să continuăm povestea de succes a gimnasticii româneşti", a completat Mariana Bitang.