SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE» CONCLUZII

Un nou început pentru gimnastica din România? Cum sunt privite rezultatele de la Campionatele Mondiale de la Antwerp

Sabrina Maneca-Voinea a fost cea care a pus punct evoluției României la CM de al Antwerp cu un loc patru la sol, ea reușind cea mai bună clasare pentru delegația tricoloră la această ediție FOTO Imago Images
Sabrina Maneca-Voinea a fost cea care a pus punct evoluției României la CM de al Antwerp cu un loc patru la sol, ea reușind cea mai bună clasare pentru delegația tricoloră la această ediție FOTO Imago Images

Articol de - Publicat luni, 09 octombrie 2023 17:12 / Actualizat luni, 09 octombrie 2023 19:21

Echipa feminină a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, o realizare privită diferit și care poatea însemna sau nu redresarea acestui sport cu o istorie plină de medalii. 

Campionatele Mondiale s-au încheiat duminică la Antwerp, o ediție care pentru România a însemnat calificarea echipei feminine și a lui Andrei Muntean la Jocurile Olimpice și două finale.

Ana Maria Bărbosu a fost pe 23 la individual compus și Sabrina Maneca-Voinea pe patru la sol, având a treia dificultate din finală după Simone Biles și Rebeca Andrade, 6,000, dar ultima execuție, 7,766, la egalitate cu Alice Kinsella, gimnasta de pe poziția a opta.

Dacă e să comparăm cu rezultatele din trecutul acestui sport, această evoluție nu ar putea primi prea multe aplauze, dar dacă e să ne raportăm la ultimii ani e un câștig faptul că după 12 ani România va fi prezentă în întrecerea olimpică. 

Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă și Andreea Preda au făcut posibil acest lucru, clasându-se pe locul zece în calificări.

Trei păreri convergente

Ce au spus trei dintre cele mai bune gimnaste ale României despre această calificare? „A fost aurul, argintul și bronzul acestor fete. Sunt fericită pentru ele, au concurat cu încredere", a spus Nadia Comăneci pentru olympics.com.

„Presiunea a fost foarte mare, mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur. Jur, mai ales că toată lumea aștepta această calificare, e ca o gură de aer! Fetele au făcut față cu brio presiunii care a fost și s-au descurcat foarte bine", a spus Simona Amânar pentru Gazeta Sporturilor.

Este loc de crescut, mai ales pentru cei care nu sunt pe primul loc. Cu toții ne bucurăm pentru calificarea la Paris, au muncit fetele și antrenorii și toți cei care au fost lângă echipă muncesc de 6-7 ani pentru a ajunge la acest rezultat. Sper din suflet ca aceste fete să se reîntoarcă în sală cu iubire pentru acest sport și să muncească pentru a ajunge și în finală, nu numai să ne calificăm", a subliniat Daniela Silivaș într-un interviu pentru Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Condiția renașterii

Jurnaliștii care urmăresc gimnastică au văzut în evoluția de la Antwerp a româncelor un nou început pentru națiunea care a dominat multă vreme scena mondială. „Privindu-le pe românce e un soi de presimțire și de speranță că începe o nouă eră pentru România, cea a reconstrucției", se arată într-un material al celor de la insidegymnastics.

Parte din programul „Țară, țară, vrem campioane!", inițiat în 2014 de Mariana Bitang și Octavian Belu, sprijinit de OMV Petrom și din care s-au dezvoltat patru dintre cele cinci gimnaste din echipa României, Simona Amânar a încercat să răspundă la întrebarea dacă această calificare poate fi privită ca un punct zero, un punct de pornire pentru redresare, sau e ceva pe termen scurt.

 „Depinde ce se va întâmpla de aici încolo. Dacă se va investi în gimnastică, avem nevoie de săli, de specialiști, să zicem că pe aceștia îi avem, părinții ar fi dornici să-și dea copilul la gimnastică, dacă ar mai avea unde. Spre exemplu, în Timișoara este doar o singură sală atât pentru fete, cât și pentru băieți. Ideea proiectului de la început a fost să aducă mulți copii la gimnastică. A fost o investiție continuă, proiectul a fost susținut din toate părțile și atunci normal că s-au văzut rezultatele", a spus tripla campioană olimpică.

Apoi a continuat: „Eu zic că dacă se investește, putem avea rezultate. Să ne uităm la Marea Britanie. A investit continuu, de la infrastructură, antrenori, și așa s-a ridicat, dar nu poți să te ridici peste noapte. Dacă socotești câți ani au trecut, cred că-s vreo 20, dacă stai să te uiți până să ajungi campion olimpic sau să te califici la Jocurile Olimpice... e nevoie de timp".

Rămâne de văzut cum va fi parcurs drumul până la Paris, cum vor reuși să armonizeze grupul de la Deva condus de Patrick Kiens cu cel al Sabrinei Voinea antrenată de mama sa la Dinamo și în ce fel vor crește exercițiile româncelor pentru a prinde finala de opt. 

2015 este ultima ediție de Campionate Mondialela care România a avut medaliați, atunci Marian Drăgulescu a câștigat argintul la sărituri, iar Larisa Iordache bronzul la individual compus

Locurile ocupate de echipa României la CM la ultimele zece ediții

  • 2006 » locul 4 
  • 2007» locul 3 
  • 2010 » locul 4 
  • 2011» locul 4
  • 2014» locul 4 
  • 2015 » locul 13 
  • 2018 » locul 13
  • 2019 » locul 22 
  • 2022 » fără echipă în concurs 
  • 2023 » locul 10

Rezultatele echipei României la ultimele cinci ediții ale JO la care a participat

  • 2012 » locul 3 
  • 2008 » locul 3 
  • 2004 » locul 1 
  • 2000 » locul 1 
  • 1996 » locul 3

Citește și: 

Nadia Comăneci într-un interviu pentru cotidianul belgian „Le Soir: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu”
CAMPIONATELE MONDIALE
Nadia Comăneci într-un interviu pentru cotidianul belgian „Le Soir: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu”
Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”
CAMPIONATELE MONDIALE
Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (3)
AlexandraN
AlexandraN  •  10 Octombrie 2023, 22:23

"Un nou inceput" pentru tot sportul romanesc, nu numai gimnastica, vom avea doar cand vom elimina (sau macar limita) cele doua lipsuri principale: de educatie si de identitate. Pana atunci, vo visa si vom spera

MaxiP
MaxiP  •  10 Octombrie 2023, 15:30

Eu cred ca semnele sunt destul de bune, in primul rand se vede o crestere substantiala a bazei de selectie atat la junioare cat si la senioare si au inceput sportivele sa faca mult mai bine pasul de la juniorat la seniorat. Calitate exista, cele 3 componente principale ale lotului 2 debutante la senioare in acest an si o gimnasta aflata in anul 2 de seniorat. Gimnastica s-a schimbat putin fata de acum 20 ani, cand te remarcai din primul an de seniorat, activai vreo 3 si te retrageai, exista o multime de gimnaste cu experienta care domina competitiile, sunt putine debutante care ajuns la rezultate de top din prima. Astfel, perspectivele pentru gimnastele actuale sunt destul de bune, ele au exercitii valoroase, in rand cu tarile de top, mai trebuie lucrate anumite aspecte legate de partea de executie. Bineinteles, intregirea lotului si o concurenta la nivelul acestuia, astfel incat sa nu fie clare cele 5 gimnaste inaintea unei competitii, e foarte imporotanta, totodata completarea exercitiilor valoroase la toate aparatele, pentru ca suferim putin cu nota de plecare la sarituri. Paralele incep sa fie tot mai mult un impediment mai mic decat in trecut, e clar insa ca si acolo e nevoie de exercitii mai curate. Eu cred ca atata timp cat baza de selectie va creste, revenirea in elita e doar o chestiune de timp. Din pacate da, nu avem infrastructura altor tari, speram sa avansam si in asta. De asta e greu pentru noi ca tara fara un sistem centralizat.

Enora.Alessia
Enora.Alessia  •  09 Octombrie 2023, 20:05

Are dreptate Simona Amanar,ne trebuie si infrastructura. Daca nu se investeste aici,nu pot veni rezultate. Si in Cluj ,oras catalogat ca fiind de 5 stele,exista doar o sala mica de gimnastica,de prin anii 50. Simona pauca,care e antrenoare la Cluj, a spus si dansa ca sala este "buna doar pentru initiere ". Oare cate sali or fi in SUA sau in Marea Britanie ?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează