Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (foto) - Publicat miercuri, 27 noiembrie 2019 09:00
Nicolae Forminte și două dintre cele mai promițătoare junioare ale României au ajuns la Constanța în urma descentralizării lotului olimpic. O hotărâre luată luna trecută de FRG, care azi urmează să mai ia și altele privind viitorul unui sport care a adus sute de medalii
Silviana Sfiringu își ia elan, trece de Sandra Izbașa apoi de Cătălina Ponor, se răsucește în aer și aterizează în groapa cu bureți. Fetele din tablourile de pe pereții sălii din Constanța sunt încremenite în 2012, când România a participat pentru ultima oară cu echipa feminină la o ediție a Jocurilor Olimpice.
- foto: Raed Krishan
Istoria de pe pereți
Gimnasta în vârstă de 15 ani este supravegheată de la înălțime de Daniela Sofronie, din nou Cătălina Ponor și de Simona Amânar, exponente de aur ale gimnasticii din Constanța. Sfiringu și Stănciulescu înseamnă viitorul, unul incert și care deocamdată pare suspendat, după ce federația a decis să descentralizeze activitatea lotului olimpic.
Astfel, cele mai promițătoare junioare ale României, care la anul devin senioare plus Maria Holbură s-au întors la clubul care le-a format. Cu ele este antrenorul Nicolae Forminte, cel care a fost numit coordonator la senioare în 2016 și care a fost tras la răspundere pentru clasarea pe poziția 22 la CM și implicit pentru necalificarea la JO 2020.
În sală praful de magneziu ridică o perdea densă, inspiri și se simte direct în plămâni. Fondul sonor e asigurat de piticele care doar visează la o carieră în gimnastică. Aparatele sunt puține, perețiii parcă strâng. Ioana și Silviana au fost obișnuite cu altceva. Prinse într-un război intern, ele sunt victimele colaterale, care au fost trimise înapoi în copilărie. Ioana Stănciulescu este campioana la sol la Europene în 2018, la junioare, are o durere de spate, dar există și o anumită teamă de a lucra pe aparatele care sunt prea aproape fie de ușă, fie de perete.
„Era mai bine la Deva, sala era mai dotată”, spune Ioana. „Nici noi nu știm ce va fi, nici părinții copiilor, nici gimnastele”, subliniază Forminte, cărora mulți i-au cerut să se îndepărteze de fetele de la lotul olimpic.
„Nu am fost singur acolo”
De ce nu a făcut-o? „Pentru că ar însemna să-mi asum eu întreaga responsabilitate asupra unui rezultat negativ, ceea ce nu este real pentru că în momentul în care am susținut planul de pregătire în fața comisiei tehnice olimpice, nu am fost singur acolo, am fost însoțit de oficialități, iar un astfel de obiectiv nu este unul individual, ci al unui întreg grup în care fiecare avea segmentul lui de responsabilitate. Al doilea motiv este că nu am susținut niciodată calificarea echipei la Jocurile Olimpice, conștient fiind de situația din sală", răspunde el.
Maria Holbură, care a obținut un loc individual la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a suferit o intervenție chirurgicală la Viena și este în perioada de recuperare. „Condițiile sunt cele pe care le-ați văzut în sală, pe lângă faptul că e aglomerat, calitatea mediului este extrem de proastă, e multă poluare, praf, magneziu. Aceasta este situația, eu continuu să-mi văd de treabă, consider că am o obligație morală față de aceste gimnaste, iar cei care au luat această hotărâre să răspundă și de consecințele ei", spune Forminte.
Tehnicianul în vârstă de 63 de ani spune că aceste două luni de incertitudine le-au afectat pe Sfiringu și Stănciulescu și că trecerea lor la senioare la anul va fi extrem de afectată. El susține că hotărârea de a descentraliza a fost luată la limită. „Eu am cerut să fiu lăsat să-mi duc treaba până la capăt la Europene și dacă acolo lucrurile nu se vor prezenta așa cum am spus eu, nu acum, ci la începutul anului, plec eu singur", spune el.
Spațiu de siguranță mic
În luna octombrie, echipa României a ocupat cea mai slabă poziție din toată istoria. Noi am fost la CM cu cele mai bune gimnaste ale României în acel moment și am ieșit pe locul pe care am ieșit că mi-e și jenă să-l pronunț. Nu cred că poate să fie cineva mai nemulțumit sau mai frustrat sau mai dezamăgit decât antrenorii care s-au ocupat de aceste fete pentru care am fost de toate. Deontologia profesională nu ne permite să vorbim despre toate lucrurile care s-au petrecut în interior", spune el.
Crede Forminte că are vreo vină? „Că am acceptat foarte multe compromisuri și că m-am încăpățânat să aliniem o echipă. Consider și acum, după acest rezultat, că prezența într-o astfel de competiție este mai benefică pentru gimnastică decât absența totală de acolo."
Sala din Constanța, chiar dacă nu e la cele mai înalte standarde, în țară sunt unele care arată mult mai rău. „Constanța nu a dus niciodată lipsă de copii. Unii ar spune că sala arată bine, dar eu am alte criterii de apreciere. Condițiile într-o sală generează calitatea tehnicii și rapiditatea însușirii unor elemente. Cea de aici e departe de acest deziderat, se compensează prin pasiune, talentul copiilor, prin ingeniozitatea antrenorilor și asumarea unor riscuri. Spațiul e mic și se pot întâmpla accidente, spațiu de siguranță este de 30 de centimetri".
Apoi continuă: „Eu aștept ca oficialitățile să se uite odată și spre gimnastică. Sunt destule argumente solide pentru ca toți cei care activează în acest domeniu în oraș să aibă o sală modernă, cu aparate moderne, cu un mediu sănătos de lucru, nu toxic, plin de praf și de magneziu".
Decizia de azi
Mutarea la Constanța a bulversat mult viața fetelor, în loc de școală fac meditații, stau la prânz la hotelul de lângă sală, fac recuperare la Techirghiol și tratamente pe unde se poate. „Era mai bine la Deva", spun cele două fete într-un glas. Și deși sunt acasă, aduc argumentul că la Deva primeau vizite și că în acest moment ce le interesează cel mai mult este sportul.
Totuși rezultatul de la Mondiale rămâne o pată pe palmaresul României. Nu-și dă demisia, însă dacă ar fi fost președintele FRG în acest moment ce ar fi făcut Nicolae Forminte?
„Analizam perioada până la plecarea spre Campionatele Mondiale, eu, ca președinte de federație, ar fi trebuit să știu care este situația colectivului de sportivi, dacă i-am asigurat acelui om toate condițiile pe care le-a solicitat, dacă toate lucrurile au fost puse la punct. Poate sunt subiectiv, dar eu nu aș merge pe varianta înlocuirii antrenorului pentru că gimanstica nu se compară cu fotbalul sau cu orice alt sport de echipă".
Cu sau fără Nicolae Forminte, gimnastica românească trebuie să găsească soluțiile. Azi, are loc Comitetul Executiv, iar Marcela Fumea, vicepreședinte FRG, a spus că se vor lua măsuri la nivel de colectiv de antrenori. Una dintre variante ar fi Mihai Brestyan. Dar cum va funcționa această descentralizare? Se va renunța la ea? Timpul nu e de partea noastră.
„Viitorul apropiat nu este cel pe care ni-l dorim. Pentru că rămânem în această buclă în care ne lamentăm cine am fost, ce am luat, fără să acceptăm realitatea. Să vedem modificările care s-au produs, să căutăm soluții va fi foarte greu. Pot apărea câteva momente plăcute, mai degrabă pe plan european, dar pe plan mondial va fi foarte greu să mai scoatem capul. Trebuie ruptă pisica în două în sportul românesc, care trebuie reorganizat", spune el.
Fetițe de 5-6 ani plimbă un cub pe sol, sunt ca niște albinuțe mov. Silviana și Ioana au fost și ele cândva așa, și visează să ajungă ca fetele din tablouri. Dar soarta lor depinde de a unor oameni care au propriile războaie.
„Eticheta de năzuroasă”
„A avut parte de un an nefast, pe lângă problemele de sănătate, care nu zic că au fost grave, au fost ca o durere de măsea care nu-ți permitea niciodată să fii bine dispus", descrie Forminte situația Denisei Golgotă.
„De asemenea, a lovit-o adolescența și parcă la ea a fost mai nărăvașă această perioadă", a adăugat el, apoi a scos în evidență că "n-a fost benefic nici faptul că a fost singura care putea să performeze, această presiune și-a pus amprenta.
Frustrările acumulate după Europenele la care nu a reușit medalie au concurat la o demotivare, dar și faptul că nu a avut concurență în sală. Dacă mergeam la CM cu o echipă cu 2-3 gimnaste capabile să performeze, atunci evoluția Denisei nu ar fi fost atât de vizibilă. Nu toată lumea din jurul ei a înțeles-o și i s-a pus repede eticheta reală de năzuroasă, dar nu este nici prima și nici ultima", a încheiat tehnicianul.
Problemele medicale macină
„La lotul olimpic ești obligat să accelerezi pregătirea, să încarci fizic pentru că vin fără condiție fizică, tehnic pentru că nu au bagaj tehnic, totul pe niște sechele de traumatisme minore, dar care se acutizează", detaliază antrenorul situația medicală generală a sportivelor.
„Cu excepția rupturii de ligamente a Iuliei Berar, nu au existat accidente majore în această generație. Și Crișan, care a stat trei ani pentru o entorsă de gradul trei. Au fost dureri care le împiedică să aibă continuitate, plus că datorită democrației, pragul de durere a scăzut foarte mult. Munca asiduă și responsabilă este o chestiune care nu se mai cunoaște", încheie el, amar.
Presiunea din afară
„Noi, antrenorii, din cauza presiunii mass-media, a oamenilor de pe rețelele sociale, am fost obligați să facem compromisuri și să reducem foarte mult din disciplina de cantonament și din viața cazonă, să avem un ambient cât mai plăcut ca să nu le stresăm pe fete și am ajuns în situația în care un părinte să ne tragă pe noi de urechi" e evaluarea lui Forminte în ce privește apăsarea exterioară.
„Iar o parte din fruntea sportului, decât să intre în conflict cu un părinte sau cu un sportiv, permite să-și umilească antrenorii, uitând că ei trag să îndeplinească obiectivele în primul rând pentru federație"
Nicolae Forminte
„Iar o parte din fruntea sportului, decât să intre în conflict cu un părinte sau cu un sportiv, permite să-și umilească antrenorii, uitând că ei trag să îndeplinească obiectivele în primul rând pentru federație"
Nicolae Forminte
„Eu nu am luat echipa României de pe podium, eu am încercat să construiesc pentru a doua oară o echipă națională care să obțină calificarea la JO. Prima dată mi-a reușit, cu finalitate Beijing. A doua oară am încercat, dar e vorba aceea ulciorul nu merge de multe ori la apă”
Nicolae Forminte
„Nu trebuie să-mi dovedesc probitatea profesională, am făcut-o acum multă vreme. Eu pot să mă uit în oglindă în fiecare dimineață convins că am făcut ce trebuit, cât trebuie și nu am nimic să-mi reproșez. Că n-am putut mai mult nu este vina mea”
Nicolae Forminte
„În 2010 am fost îndepărtat pentru că ne-a bătut Anglia și am venit pe 3 la Anglia, iată că a ajuns să ne bată oricine. Atunci într-o săptămână mi-am găsit contract în afară pe 5.000 de euro"
Nicolae Forminte
„Datorită faptului că am reușit să obținem niște rezultate, considerăm că orice copil care vine la Deva ajunge campion. Fals. E nevoie de foarte multe lucruri: pe lângă cele motrice, e nevoie de cele psihice, e nevoie de un climat, e nevoie de părinți care să te susțină, de o școală care să te înțeleagă, de cadre medicale care să te recupereze în timp util"
Nicolae Forminte
„Eu trăiesc într-o dilemă, se găsesc contracte de mii de euro pentru antrenori străini, mai puțin pentru cei români. Nu contează dacă nu a avut rezultate, dacă este antrenor străin, poate primi orice contract"
Nicolae Forminte
„Prima măsură ar fi ca federația să aducă un specialist să pună gimnastica românească pe hârtie, să creeze acea școală de gimnastică în care fiecare antrenor să știe că fiecare element se face într-un anumit mod”
Nicolae Forminte
2 medaliia cucerit Denisa Golgotă la Campionatele Europene din 2018, singurele la senioare în competiții importante în al doilea mandat al lui Nicolae Forminte ca antrenor coordonator
4 medalii,două de argint și două de bronz, a obținut Silviana Sfiringu la Jocurile Olimpice de Tineret din acest an, cu echipa, la bârnă, la sărituri și la sol
3 distincții,două de argint și un bronz, a obținut Ioana Stânciulescu la Jocurile Olimpice de Tineret din acest an, cu echipa, la sol și la paralele.