Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 06 decembrie 2018 16:21
La 22 de ani, Iulia Dumanska arată calităţi senzaţionale. Goalkeeperul ucrainean, naturalizat de România în 2016, a devenit acum o jucătoare de bază.
- Marian Ursescu e corespondentul GSP în Franța și transmite cele mai noi informații de la Campionatul European.
Adusă în România din Ucraina de soţii Marta, de la Baia Mare, Iulia Dumanska a devenit în 2016 cetăţean român. A primit cetăţenia exact înainte de Campionatul Mondial de tineret din Rusia, acolo unde, împreună cu Laslo, cu Polocoşer, cu Alina Ilie, cu Lorena Ostase, cu Alexandra Badea, au cucerit medaliile de bronz.
A fost pentru prima dată când Iulia a strălucit cu adevărat în echipa naţională.
La scurt timp, în decembrie 2016, Iulia a prins lotul pentru Europeanul de senioare din Suedia. Avea doar 20 de ani, dar o energie nebănuită.În ultimul meci, cu Germania, Ambros Martin a trimis-o în teren, scoţând-o din lotul de 16 pe Cristina Neagu. A fost debutul Iuliei la un turneu final, un debut fericit, terminat cu un loc 5 la Europene.
Anul trecut, la Mondialul din Germania, Iulia devenise deja jucătoare de bază. Sezonul excelent cu SCM Craiova i-a adus în palmares şi Cupa EHF.
"Sunt cea mai fericită!"
Iulia a învăţat limba română în trei luni. "Se închidea la ea în cameră şi cu dicţionarul în mână stătea ore întregi. Nu am văzut niciodată, la cineva, o ambiţie mai mare", povestea anul trecut Ioan Marta, primul său antrenor din România, cel pe care Iulia îl strigă şi acum "tată".
Miercuri seara, Iulia a făcut un meci fantastic cu Norvegia. Intervențiile ei au dat aripi fetelor din teren, iar norvegiencele au fost năucite de paradele blondei cu ochi albaştri.
"Mă simt foarte mândră că pot să-mi ajut echipa, sunt foarte fericită că împreună cu fetele mele am reuşit să jucăm bine şi să le batem pe Norvegia. Nu în fiecare zi ai şansa să învingi campioana Europei. Sunt în al năuălea cer, parcă visez", a declarat Iulia, cea care păstrează intact un aer de candoare și modestie, în contrast cu agerimea și impetuozitatea din timpul meciurilor.
"Le-am simţit pe norvegience temătoare"
E foarte mulţumită de apărarea din faţa ei, de felul cum coechipierele şi-au făcut treaba în devensivă. "Evoluţiile mele nu ar putea fi la fel de bune fără colegele mele. Ele mă ajută. Mă bucur că pot să lucrez cu Denisa, o fată minunată, care tot timpul mă încurajează, îmi dă sfaturi. Ne completăm reciproc pentru a ajuta cât mai mult posibil echipa", a adăugat Dumanska.
În repriza a doua, Iulia a mărturisit că le-a simţit pe norvegience timorate. "Îşi pierduseră încrederea, nu mai aveau curajul să arunce. Dar asta e normal când noi jucam aşa de bine".
Iulia visează la un parcurs cât mai lung, vrea să joace semifinale, finala. Îi e frică parcă să spună cuvântul medalie.
"Pentru asta muncim, tragem cu dinţii, să obţinem cel mai bun rezultat posibil. Până la medalie însă, mai e drum lung. Important e însă că pentru noi, şi pentru toată lumea, visul continuă", a încheiat Iulia Dumanska.
40%e procentajul de reuşită al Iuliei Dumanska după meciurile din grupă. E pe primul loc în topul goal-keeper-ilor
1h45:46e timpul efectiv de joc petrecut pe teren de Iulia Dumanska din totalul de 3 ore
14 paradea avut Iulia în disputa cu Norvegia şi 13 în primul meci, cu Cehia. Contra Germaniei a intrat la o singură aruncare de la 7 metri
- PROGRAMUL ROMÂNIEI DIN GRUPA PRINCIPALĂ
România - Olanda, 9 decembrie, ora 19:00 (Nancy)
România - Spania, 11 decembrie, ora 19:00 (Nancy)
România - Ungaria, 12 decembrie, ora 19:00 (Nancy)