Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 08 mai 2017 13:18
O altă ediție a Ligii Campionilor s-a încheiat duminică în Ungaria, iar Gyor e din nou campioana Europei.
5 lucruri pe care le-am observat după Final Four-ul de la Budapesta:
1. Banii contează
La Final Four-ul de la Budapesta, pentru al doilea an consecutiv, s-au calificat acelelași echipe. Dintre acestea, Gyor, CSM București și Vardar Skopje sunt practic echipele cu cele mai mari bugete din handbalul european. Practic, doar Buducnost Podgorica, o echipă de tradiție, a depășit această barieră a bugetelor, luând fața unor echipe mai bogate, ca Rostov Don sau FTC Budapesta.
2. CSM București, un sezon salvat
După ce la prima participare în Liga Campionilor, CSM București a cucerit trofeul, în acest sezon campioana României a reușit doar un loc 3. "Tigroaicele" pot fi însă mulțumite după un sezon în care s-au chinuit în faza grupelor, obținând de fiecare dată calificarea cu mari emoții. Ele și-au realizat însă obiectivul, acela de a fi prezente în Final Four.
3. Gyor, avantajul de a juca acasă
Campioana Ungariei a cucerit al treilea trofeu european, fiind de departe, în ultimii cinci ani, cea mai importantă echipă de la fete. Gyor a fost prezentă la trei ediții din cele patru ale Final Four-ului, jucând finala în 2016, câștigând în 2014 și 2017. Toate echipele se plâng însă de faptul că unguroaicele sunt de fiecare dată avantajate, jucând acasă, cu 10.000 de fani în spate. Și Gyor va mai beneficia de acest avantaj având în vedere că și în sezonul viitor Final Four-ul se va disputa tot la Budapesta.
4. Nordul nu mai reprezintă nimic
Pentru al doilea an consecutiv, nici o echipă nordică nu a mai reușit calificarea în Final Four. Danemarca și Norvegia, țări foarte bine reprezentate de-a lungul timpului, cu multe trofee câștigate, nu mai reprezintă acum forțe pe semicerc. Cele mai bune jucătoare scandinave vin acum să joace în estul Europei, polii puterii fiind Gyor și CSM București. În plus, un nume mare din handbal în ultimii ani, e pe cale de dispariție, Larvik fiind în colaps financiar.
5. Ambros și-a salvat postul
Selecționerul României, Ambros Martin a cucerit al treilea trofeu de Liga Campionilor cu Gyor. De altfel, de când a venit la campioana Ungariei, în 2012, Ambros a câștigat Liga în 2013, 2014 și 2017, a jucat finala în 2016. În 2015, nu a prins Final Four-ul, Gyor fiind eliminată de Vardar în "sferturi".
În Ungaria, se zvonea însă că dacă ibericul nu ar fi câștigat cu Gyor Liga în actuala ediție, postul său era în pericol. Mai ales că în 2016 pierduse și campionatul Ungariei, iar acum, în 2017 a ratat Cupa Ungariei. Ambele în fața celor de la FTC Budapesta.
Câștigătoarele Ligii Campionilor în ultimii cinci ani
2013 Gyor Audi ETO
2014 Gyor Audi ETO
2015 Buducnost Podgorica
2016 CSM București
2017 Gyor Audi ETO
"Locul 3 nu e locul 1, dar nu e nici locul 4!"
Aurelia Brădeanu consideră că CSM București și-a realizat obiectivul în momentul în care s-a calificat în Final 4.
"Ne doream enorm să jucăm finala, dar nu a fost să fie. Vardar, văzând acum și finala, a meritat din plin să joace în ultimul act, poate char să și câștige", a declarat Brădeanu. Veterana lotului bucureștean a aăugat că "a fost un Final Four din care trebuie să învățăm. Au fost lucruri bune, dar și mai puțin bune.
Rămânem cu atmosfera încredibilă făcută de suporterii noștri, cu participarea efectivă în Final Four, și cu medalia de bronz. Pentru că orice s-ar spune locul 3 nu e locul 1, dar nici locul 4", a subliniat Mica. Ea are așteptări mari și din sezonul viitor.
"Vor veni multe jucătoare noi, sunt și alte echipe care vor face modificări în lot, dar cred ă CSM rămâne una dintre echipele puternice ale Europei", a încheiat Brădeanu.