SPORTURI  »  HANDBAL  »  COLAPS ÎN SPORT

ANALIZĂ Sportul românesc pe butuci! Tot mai multe echipe se retrag după ce pierd sprijinul autorităților locale

Proiectul Minaur a ținut doar doi ani și s-a încheiat prematur, după două trofee câștigate de maramureșeni // FOTO: Alex Nicodim +3   FOTO
Proiectul Minaur a ținut doar doi ani și s-a încheiat prematur, după două trofee câștigate de maramureșeni // FOTO: Alex Nicodim

Articol de - Publicat marti, 20 septembrie 2016 00:00

Tot mai multe echipe se retrag din campionat nemaiavând sprijin financiar din partea autorităților locale.

Sportul de echipă din România e într-o situație disperată. Tot mai multe echipe din prima ligă, indiferent că e vorba de handbal, volei, baschet, se retrag pentru că nu mai au susținere financiară!

Sportul românesc este susținut în proporție de 90 la sută de stat, prin primării, Consilii Locale și Județene sau de către cluburile departamentale.

În aceste condiții, când autoritățile nu și-au mai asumat răspunderea finanțării din cauza legislației neclare, cluburile au închis ușile, iar sportivii au rămas pe drumuri.

Handbal

Luna și echipa retrasă

Handbalul feminin, singurul sport de echipă care a fost prezent la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, nu e lipsit de aceste probleme. Anul trecut, din cele 14 formații care au luat startul în Liga Națională (prima ligă) a dispărut HCM Baia Mare, echipa care a dat faliment din cauza datoriilor acumulate.

Din luna iunie practic, în handbal, țintarul primei ligi s-a tot schimbat. HC Buzău a promovat, dar a anunțat apoi că nu are susținere financiară și s-a retras. Locul a fost luat de Cetate Deva, care încearcă să-și facă din mers echipă, având în lot doar 9 jucătoare!

Problemele de la CSM Ploiești sunt arhicunoscute. Echipa nu mai are nicio jucătoare, dar e calificată în turul 2 al Cupei EHF! În cazul în care nu se va prezenta, riscă o amendă de 50.000 de euro din partea Federației Europene de Handbal, plus o suspendare de trei ani din competițiile continentale.

Și incertitudinile nu se opresc aici! SCM Craiova nu și-a mai plătit jucătoarele de două luni, în Bănie riscând să apară un nou caz Ploiești! În plus, Danubius Galați, echipă nou-promovată, are și ea mari datorii la sportive, Primăria Galați nevirând în contul clubului sumele promise.

Dispariția unui nume de legendă: Minaur

La masculin, la finalul sezonului trecut, fosta campioană Minaur Baia Mare a dispărut după un sezon în care participase pentru prima dată în grupele Ligii Campionilor. Echipa s-a înscris în liga a doua în actualul sezon, dar sub denumirea de Academia Minaur Baia Mare. Formația care are în palmares trei titluri de campioană, dar și două cupe europene e deja istorie!

CSM Oradea era echipa care promovase matematic în prima ligă, dar pentru al doilea an consecutiv formaţia bihoreană a declinat oferta de a juca în prima ligă. În locul ei a ajuns CSM Satu Mare.

Cu toate problemele, Federația s-a încăpățânat să păstreze primele divizii cu câte 14 echipe, în condițiile în care e clar că multe echipe nu fac față rigorilor primei ligi, nici din punct de vedere valoric, nici din cel al resurselor financiare.

Baschet

CSM Ploiești nu a mai apucat să joace

După dispariția Asesoftului, fosta câștigătoare de Challenge Cup, CSM Ploiești s-a vrut o continuatoare. A promovat în acest sezon în prima ligă, dar nu a apucat să dispute niciun meci în primul eșalon.

Inițial, conducerea clubului a anunțat că va participa fără străini, punându-i pe liber pe cei cinci "stranieri". Aseară, CSM ar fi trebuit să întâlnească Dinamo, în prima etapă, dar meciul nu a mai avut loc după ce ploieștenii au anunțat, în ultima clipă, că nu vor mai lua startul.

Și în prima ligă feminină a existat un caz, prin retragerea formației CSU Alba Iulia. Federația a avut însă timp să înlocuiască formația albaiuliană  cu CSM Satu Mare, echipă care retrogradase.

Volei

Zvonuri și incertitudini

Noul sezon nu a debutat la volei, echipele sunt încă la stadiul de înscrieri, toate cele 24 de formații anunțându-și inițial prezența. A existat zvonul că SCM Craiova, echipa feminină, se va retrage, dar conducerea clubului oltean a anunțat că nu se pune problema retragerii. Echipa are bugetul asigurat până în decembrie, de acolo intervenind cu adevărat problemele.

Evaporarea campioanelor

A devenit o tradiție în România ca echipe cu nume din sportul românesc, campioane și formații cu o istorie bogată, să dispară și să se desființeze.

Oltchim Rm. Vâlcea, cel mai important nume din handbalul feminin, a dat faliment în 2013. HCM Baia Mare și Minaur în 2016, la fel ca și HCM Constanța, multipla campioană de la masculin, în 2015, an în care Știința Bacău a sucombat și ea.

În volei, Delta Tulcea și Tomis Constanța, la masculin, Metal Galați și Tomis Constanța, toate foste campioane, au dispărut de pe harta sportului.

La baschet, Asesoft Ploiești, echipa care va dominat ani la rând sportul de sub panou, a falimentat și ea acum două sezoane.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (14)
mplttev
mplttev  •  20 Septembrie 2016, 16:33
Postat de haideusicfr pe 20 Septembrie 2016, 11:14

Nu inseamna ca *societatea* romaneasca merge in jos! Dimpotriva! Incepe sa realizeze ce inseamna banul public. BvD Magheru traieste in America ,dar degeaba.Nu pricepe nimic din ce e acolo.Pandurii aduna *cheta* ,in schimb Primaria construieste arena de fotbal.....

Ți-aș da dreptate dacă banul public ar fi cheltuit corect de primării. Dar aici există multe legi oculte printre care legea sfintei treimi: costul lucrării se înmulțește cu trei, o parte ia constructorul, altă parte primăria, iar a treia se duce la centru, la partidul care i-a promovat. Și banii pentru sport erau "aranhați" ca oricare lucrare plătită de primărie sau achiziție publică.

haideusicfr
haideusicfr  •  20 Septembrie 2016, 11:14

Nu inseamna ca *societatea* romaneasca merge in jos! Dimpotriva! Incepe sa realizeze ce inseamna banul public. BvD Magheru traieste in America ,dar degeaba.Nu pricepe nimic din ce e acolo.Pandurii aduna *cheta* ,in schimb Primaria construieste arena de fotbal.....

sakamoto
sakamoto  •  20 Septembrie 2016, 10:51

Sportul romanesc este in colaps. A dovedit-o cu virf si indesat la jocurile olimpice. Dezastru! Ce functioneaza din plin:BIROCRATIA! Avem un aparat birocratic IMENS! Inutil, parazitar, de zeci de ori mai stufos decit era inainte de 1989. La primarii si la finante. In conditziile in care numarul romanilor a scazut de la 24 milioane de suflete la 18 milioane. Pile, pilutze, locuri caldutze. Se prefac ca lucreaza punind bietii oameni pe drumuri, tocindu-le nervii. Adeverintze, adeverintze, adeverintze...Aprobari...aprobari...aprobari...Bani sacrificatzi pe altarul birocratziei. Nervi irositzi ampulea. Prin anii 1950 tata hartzuit permanent de militzie, spunea ca sint asa de numerosi-militzienii-incit daca ar da afara din ei 75% tot ar ramine prea multzi! La fel astazi birocratzii:daca ar da afara din ei 75% tot ar ramine prea multzi! Pt a ma racorda la retzeaua de apa, am umblat 6 luni! Conducta de apa se afla la 10M de locuintza. Dupa 6 luni de umblat pt adeverintze, a venit echipa de le Aquatim si in 4 ore au terminat lucrarea. Eu repet am umblat 6 luni pt aprobari si adeverintze. Pt a face succesiunea la casa-tata plecat si decedat in Argentina, am fost pus pe drumuri...6 luni! Record mondial de birocratzie! Mai avem nevoie de sport? Nu! Nicidecum! Avem asa o birocratzie splendida! Stimatzi guvernantzi, nu mai finantzatzi sportul romanesc, lichidatzi-l, angajatzi cit mai multzi birocratzi si maritzi-le salariile. Sint necesari distrugerii poporului roman.Sanatate si virtute!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează