SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

Bogdan Burcea, antrenorul României: „Nu acceptam să vin la națională dacă nu aveam încredere în echipă!”

Bogdan Burcea alături de fetele din naționala României
Bogdan Burcea alături de fetele din naționala României

Articol de - Publicat luni, 30 noiembrie 2020 11:15 / Actualizat luni, 30 noiembrie 2020 11:56

Selecționerul Bogdan Burcea crede că tricolorele” vor face un turneu final bun, în ciuda tuturor neajunsurilor. E ușor să te plângi că ai absențe, că nu ai jucat, că e COVID. Echipa trebuie să fie atuul nostru”

Bogdan Burcea a fost numit selecționerul României în ianuarie anul acesta, după ce Tomas Ryde a fost înlăturat. Tehnicianul de la SCM Craiova avea drept obiectiv calificarea României la Tokyo 2020. Rând pe rând, din cauza pandemiei de COVID-19, toate competițiile s-au anulat, iar Bogdan Burcea nu a apucat încă să debuteze pe banca „tricolorelor". 

Obiectivul tehnicianului a rămas același, ajungerea la turneul olimpic, numai că în 2021. Până atunci însă, se va produce și debutul, la Euro 2020. Burcea a vorbit despre grupa României, despre fiecare adversar în parte, dar și despre lotul „tricolorelor", plusuri și minusuri.

- Bogdane, a trecut aproape un an de când ești selecționerul României și nu ai apucat să stai pe bancă la niciun meci oficial până acum! 
- În mai puțin de o săptămână se pare că se va întâmpla și aceasta. Fiecare lucru la timpul lui! 

- A fost perioada cu coronavirusul, de multe ori ați avut bagajele făcute pentru a merge la competiții, cum ar fi în Muntenegru. la turneul preolimpic. 
- Da, ne-am și deplasat la Ploiești, atunci, în cantonament. Când am ajuns în fața hotelului am fost anunțați că nu se mai ține nimic și am plecat acasă. 

- Bănuiesc că aveați analize video, analize tactice pentru Muntenegru, Norvegia. Fiecare adversar disecat în parte, nu?
- Îți dai seama... În scurtul timp pe care l-am avut la dispoziție atunci, ne-am ocupat de toate aceste aspecte. A fost însă în zadar. Am stat închiși în casă, a venit starea de urgență. 

- Și înainte de Euro 2020 a fost o stare de incertitudine: se ține, nu se ține. Voi cum ați trecut prin această perioadă? 
- Eu am spus-o din prima clipă: dacă nu era vorba despre Danemarca, probabil că nu se mai ținea. Danemarca în primă fază, chiar dacă nu avea toate cărțile în pachet, și-a asumat organizarea. E o perioadă grea, eu nu pot decât să mă bucur că vom avea posibilitatea să arătăm ce putem. 

„Nu am apucat să jucăm niciun meci amical, măcar!" 

- Poate fi considerat cel mai important Campionat European din ultima perioadă, mai ales că de obicei, în an olimpic, forțele mari ale handbalului nu mai veneau cu cele mai bune echipe la Euro? Acum e diferit, în afară de indisponibilități, toată lumea vine cu ce are mai bun pentru că se gândește la Jocurile Olimpice. 
- Corect. E cel mai greu turneu și prin prisma acestei pandemii. Handbalul în general și toate echipele au avut de pierdut în această perioadă. Despre echipa României ce să spun? Dacă se permitea debutul în competiții în luna august, cum era prevăzut, și obțineam niște meciuri în plus în competiția internă, cred că putea să fie un plus mare. Am avut programate patru jocuri amicale, cu Serbia și Austria, și nu am reușit să susținem niciunul. Este o problemă mare din punctul de vedere al pregătirii și al concluziilor, pentru că ele ne-ar fi dat unele indicii despre ce urmează să facem. Alte naționale au jucat, noi nu. Dar nu avem ce face! 

- Cum vezi lotul României? Vor fi multe debutante, dar sunt și veterane, e un mix între tinerețe și experiență? 
- Noi ne-am propus anumite lucruri din start vizavi de adversarii din grupă. Și, în funcție de ce ne-am propus, am selecționat ulterior și sportivele. E ușor să te plângi că n-ai o anumită fată sau că unele au stat pe tușă din cauza coronavirusului, dar eu am încredere că la debut, și nu numai, vom reuși să avem rezultate pozitive. Suntem motivați să facem acest lucru, dar trebuie să avem inteligență. Dacă nu suntem inteligenți nu vom obține mare lucru. Trebuie să fim cât mai preciși în obiectivele pe care ni le-am propus, eu am încredere că echipa României va obține rezultate pozitive. 

13 participăriare naționala feminină a României la Campionatul European, cel mai bun rezultat fiind obținut în 2010, când a urcat pe treapta a treia a podiumului

- În prima fază avem trei adversare puternice. Se știe că echipa României e una de moral: dacă începe bine continuă bine, iar dacă începe rău îi este mai greu să se reabiliteze. 
- Au fost unele turnee care contrazic un pic ce spui. Eu sper în prima variantă, să începem bine și să o ținem tot așa. 

Germania: forță de la 9 metri 

- Cum vezi primul nostru adversar, Germania? 
- Este o echipă extrem de bună, are jucătoare care evoluează în Champions League, se leagă de rezultate în trecut, au foame de performanță, au un antrenor excepțional din punctul meu de vedere, care le încurajează permanent. Pot dezvolta joc în viteză, cât și joc combinativ cu o putere foarte mare în linia de nouă metri. Au pivoți de excepție. Va fi important să abordăm acest meci încrezători, să le anulăm principalele atuuri din jocul lor și dacă inventează ceva peste noapte, asta este. Eu sunt încrezător că avem putere să punem în practică anumite lucruri și să trecem de Germania, însă va fi foarte greu. 

- Polonia cum o vezi? 
- Am un respect deosebit atât pentru echipa Germaniei, cât și pentru cea a Poloniei care este o școală foarte veche, seamănă foarte multe cele două echipe. Acest lucru ne ajută în prima grupă, nu ar trebui să facem chestii deosebite, exceptând mici particularități. 

- Norvegia, ce ar mai fi de spus?
- Despre Norvegia așa e, nu sunt multe de spus. La norvegience vorbesc rezultatele. Le-am urmărit meciurile amicale, au jucat de curând cu Danemarca. Nimic neașteptat, sunt cum ne închipuiam. Aceeași echipă cu individualități de marcă, joacă într-un sistem bine pus la punct, tot timpul. 

- Rămâne principala candidată la câștigarea titlului european? 
- Eu zic că sunt mai multe echipe. N-aș scoate din această ecuație nici Danemarca, o echipă care are niște jucătoare foarte OK, este țară organizatoare cu eforturi foarte mari financiare și cred că acest lucru va avea un cuvânt de spus. Există patru-cinci echipe candidate la medalia de aur. 

Bogdan Burcea, antrenorul României: „Nu acceptam să vin la națională dacă nu aveam încredere în echipă!”
Cristina Neagu în duel cu apărarea Norvegiei la CE 2018 FOTO Marius Ionescu

- Pe cine mai vezi tu? 
- Rusia prin ceea ce a pățit cu Anna Sen și Anna Viahireva rămâne o forță, dar a pierdut din ea prin accidentarea celei din urmă, o jucătoare extrem de importanță în angrenajul lor. Stilul de joc imprimat în ultimii ani, indiferent de cine a fost antrenor, depindea de ea. Cu toate acestea, Rusia beneficiază de două-trei loturi. Va fi o echipă care va urca în fazele finale, cu siguranță. 

- Poate Franța? 
- De asemenea, e o echipă surprinzătoare, dar una cu oscilații foarte mari în evoluție. 

- Pe cine vezi surpriza acestui turneu final? Toată lumea vorbește de Slovenia, care vine cu niște întăriri la turneul acesta. 
- Hmm, dacă te referi la Ana Gros și Elizabeth Omorogie, da. Sunt două jucătoare care pot susține o echipă la un anumit nivel, însă eu zic că e nevoie de mai mult pentru fazele finale.

 „Mă neliniștește starea fizică a fetelor!" 

- Care ar fi atuul României? 
- Cred că ne putem număra printre surprize pentru că foarte multă lume nu are așteptări de la noi. Se cunosc condițiile ultimelor luni, condițiile în care ne-am reunit, problemele cu care ne-am confruntat, cu îmbolnăvirile multor fete, însă putem surprinde. Avem jucătoarea numărul unu în lume de atâția ani, pe Cristina Neagu, la aceste competiții și la acest nivel întotdeauna și-a spus cuvântul. Mizez foarte mult pe echipă, că ne putem mobiliza. Nu avem o echipă oarecare, ea este compusă din sportive care au avut rezultate la acest nivel în trecut. Ce ne preocupă cel mai mult este partea fizică pentru că suntem deficitari. Avem o notă de bine, pe alocuri foarte bine, dar la binișor este jumătatea covârșitoare. E ceva ce ne poate trage înapoi, de aceea spun că mizez pe echipă, e important ca fiecare sportivă care vine de pe bancă să suplinească postul defensiv și ofensiv, fazele de tranziție. Trebuie susținut rezultatul cu toată echipa. 

- Te aștepți ca toate echipele să o marcheze om la om pe Cristina Neagu, avem soluții pentru această situație? 
- S-a întâmplat și în trecut, am pregătit și acum, e un aspect care favorizează echipa României, spun eu, pentru că avem jucătoare foarte tehnice, care se pot exprima foarte bine între șase și nouă metri, pe spații mici, nu-mi fac griji din acest punct de vedere. 

- Ție personal ți-e teamă de toată această situație, cu COVID-ul, cu îmbolnăvirile? Sunteți mulți care ați trecut prin boală, dar sunt și unele fete care nu s-au infectat. 
- Am trecut prin geamuri la 150 la oră, am trecut de cancer, am trecut de infarct, nu mă sperie prea mult COVID-ul. E un lucru care creează disconfort, e ceva care a ținut lumea pe loc și încă ne ține pe loc, dar altfel 7 milioane de oameni mor de cancer pe an și nu iese nimeni să facă un spital, nu iese domnul Arafat să ne spună ce și cum! Nu vreau să dezvolt subiectul în această direcție pentru că am opinia mea și vreau să vorbim doar despre handbal. 

- Tu ești un optimist incurabil, spuneai când ai preluat naționala că vom fi la Jocurile Olimpice. 
- De frică nu au organizat turneul anul acesta! (râde). Eu tot spun că vom fi acolo, dar nu mă lasă să antrenez. 

- Sincer acum, te gândești la o medalie la Europene? 
- Nu mă gândesc. Singurul obiectiv pe care l-am propus fetelor și mi l-am propus mie este să o luăm pas cu pas, meci cu meci, Nici în momentul în care ajungem, Doamne ajută!, în semifinale, să nu ridicăm privirea spre ultimul act, să ne preocupăm doar de meciul pe care-l avem de jucat. În momentul de față este cea mai bună rețetă pentru fete și pentru noi. Nu e vorba că nu punem presiune, e normal să fim supuși presiunii, la acest nivel se întâmplă. Însă condițiile, faptul că multe au fost bolnave, stând pe dinafară săptămâni de-a rândul, se simte, iar rețeta pe care am propus-o, vorbesc aici doar de noi, este să ne concentrăm pe fiecare meci în parte, să fim focusați la maximum pe ce avem de jucat, cu disciplină, cu respectarea strategiei pe care ne-o propunem și cu adaptarea la noutăți și surprize în timp scurt.

„Nu mi-e frică de COVID-19. Am trecut de cancer, am trecut de un infarct. E un virus care ține lumea pe loc. Și în aceeași măsură și handbalul"- Bogdan Burcea

„Trebuie să fim isteți, să jucăm conform planului stabilit. Echipa României are câteva jucătoare care și-au demonstrat valoarea, dar pentru un rezultat bun avem nevoie de toate fetele" - Bogdan Burcea

„Jucătoarele din naționala României au cele mai puține meciuri jucate în acest an. Asta ne trage un pic în jos, stăm doar binișor din punct de vedere fizic" - Bogdan Burcea

Programul României la Euro 2020 

  • 3 decembrie, ora 19:00 România-Germania 
  • 5 decembrie, ora 17:00 Polonia-România 
  • 7 decembrie, ora 21:30 România-Norvegia
  • Turneul este transmis de DigiSport, Telekom, LookSport

Citește mai multe știri despre Campionatul European:

CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDBAL FEMININ. S-a stabilit lotul pentru Euro 2020 » Care sunt cele patru jucătoare care rămân acasă

EXCLUSIV. Crina Pintea are coronavirus. Ratează turneul final al Campionatului European

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (9)
ceaiuri
ceaiuri  •  30 Noiembrie 2020, 22:49
Postat de viorelpreda pe 30 Noiembrie 2020, 22:44

Inteleg ca esti fan Licu dar e un antrenor foarte slab.Bine ca l-a dat afara Rapid ca ii ducea de unde i-a adus.

iar ai inteles..gresit

viorelpreda
viorelpreda  •  30 Noiembrie 2020, 22:44
Postat de ceaiuri pe 30 Noiembrie 2020, 21:47

de ce nu postezi la fotbal poate ai mai mult talent(pb ca acolo nu prea te menajeaza si te fac cu ou si otet)sigur nici nu ai vazut ultimul meci al nationalei(nu stiu de unde tot inventezi...tu aveai ceva cu psd-ul si cu M.U.)

Inteleg ca esti fan Licu dar e un antrenor foarte slab.Bine ca l-a dat afara Rapid ca ii ducea de unde i-a adus.

ceaiuri
ceaiuri  •  30 Noiembrie 2020, 21:47
Postat de viorelpreda pe 30 Noiembrie 2020, 19:41

Pe Licu l-au dat afara de la Rapid si l-au pus la nationala?Tare.

de ce nu postezi la fotbal poate ai mai mult talent(pb ca acolo nu prea te menajeaza si te fac cu ou si otet)sigur nici nu ai vazut ultimul meci al nationalei(nu stiu de unde tot inventezi...tu aveai ceva cu psd-ul si cu M.U.)

Vezi toate comentariile (9)
Comentează