Articol de Costi Prună - Publicat duminica, 12 noiembrie 2023 15:11 / Actualizat duminica, 12 noiembrie 2023 16:13
CSM București a încheiat la egalitate meciul cu Debrecen din etapa a 7-a a Ligii Campionilor, arătând un handbal incoerent, plin de erori. Antrenorul Adrian Vasile a găsit o explicație: stresul. Un stres cu multe nuanțe însă, nu toate fiind în favoarea campioanei României.
„Jucătoarele sunt stresate când joacă în Liga Campionilor, pe teren propriu”, a declarat după partida dintre CSM București și Debrecen antrenorul bucureștencelor, Adrian Vasile.
Stresul și scuzele fără acoperire
Chiar domnia sa a arătat că este foarte stresat încă din minutul 4 când a luat timeout și și-a certat jucătoarele pentru că nu jucau ce s-a pregătit. Cu siguranță, presiunea este imensă pe umerii tânărului antrenor bucureștean după ce 4.000 de suporteri i-au cerut demisia la meciul pierdut cu Brest din urmă cu două etape și apoi a fost băgat în ședință de conducerea clubului.
Unii oameni din conducerea clubului încercau să scuze prestația lamentabilă a CSM-ului cu Debrecen prin faptul că au lipsit cele 3 jucătoare: Zaadi, Omoregie și Ingstad, dar contextul a fost puțin eludat.
Debrecen este a treia echipă a Ungariei ca valoare în competiție, a fost invitată de EHF în Liga Campionilor, are buget de aproximativ 1,7 milioane de euro și nu oferă salarii mai mari de 6.000 de euro, iar cea mai experimentată jucătoare, Dora Hornyak, 31 de ani, câștigătoarea Ligii Campionilor de două ori cu Gyor, nu a jucat în meciul de la București, terminat la egalitate, 29-29.
Stresul proporțional cu bugetul
Toate aceste date sugerează că Debrecen este o echipă mică și fără pretenții europene față de CSM București, care are buget de aproximativ 4 milioane de euro și salarii nete de 10,14, 15 și 21 de mii de euro.
Probabil campioana României nu se consideră o echipă mare din moment ce a condus-o pe Debrecen cu 20-15 și apoi era să piardă partida chiar în finalul ei, dar a sperat că poate obține victoria la ultima fază, acolo unde marile formații nu ajung să se chinuie cu adversari inferiori valoric.
Stresul și greșelile din meci
Cum a arătat pe teren stresul jucătoarelor de la CSM, invocat de antrenorul Adrian Vasile? 14 erori neforțate, 11 greșeli tehnice și doar 29 de goluri din 46 de aruncări la poartă. Și probabil cea mai mare problemă în atacul CSM-ului, ritmul de pasare, care este extrem de lent și niciodată jucând astfel nu poți să te bați cu Gyor, Esberg, Vipers sau Metz.
Și, din păcate, echipa juca la fel și cu Zaadi la coordonare, deci este o problemă de pregătire. Oamenii din handbal spun că CSM se exprimă lent în atacul pozițional deoarece Cristina Neagu nu poate juca altfel.
Stresul a continuat și după terminarea partidei, când Adrian Vasile și-a strâns jucătoarele și le-a reproșat rezultatul negativ cu Debrecen prin faptul că nu au avut determinare în apărare și au fost relaxate.
Stresul, nervii și asumarea
Stresul nu a rămas în incinta sălii , ci l-a dominat pe Adrian Vasile în drumul spre vestiare, când acesta, probabil rămas cu imaginea de la ultima fază cu pasa dată de Neagu în gleznele Monikăi Kobylinska, a făcut o gaură în perete cu un pet de apă.
La interviul de după meci, Adrian Vasile a recunoscut că nu se simte foarte bine din cauza egalului cu Debrecen, dar oamenii din conducerea clubului i-au arătat că sunt alături de el, însoțindu-l la zona mixtă, pentru a fi siguri de ceea ce declară.
Conform raportului oficial al partidei, la meciul dintre CSM București și Debrecen au asistat doar 2.500 de spectatori, suporterii fiind de fapt unitatea de măsură reală care arată, fără stres, că aceștia vor altceva la campioana României.
Un spectator mai hâtru spunea în tribune că un medic ar rămâne fără pacienți dacă ar performa precum jucătoarele de la CSM București.
Stresul, dacă nu este tratat, poate determina uneori îmbolnăviri grave, spune definiția acestei probleme de sănătate. Sâmbătă urmează returul din Ungaria cu Debrecen. Care va fi rețeta de data aceasta?
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”