Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 27 august 2020 14:31 / Actualizat joi, 27 august 2020 17:52
Doar 15 din cele 17 jucătoare se bucură de diminuarea sancțiunilor. Două dintre fete au făcut apel și cazul se judecă în continuare. La ce echipe ajung cele mai importante jucătoare de la Brașov?
Cele 17 jucătoare de la Corona Brașov care au încălcat regulamentul doping și au efectuat servicii de terapie cu laser intravenos, metodă interzisă de WADA, în octombrie 2019, și-au aflat pe 10 iunie 2020 pedepsele. Au fost sancțiuni diferențiate pentru jucătoare, care au fost împărțite în trei categorii. Pentru că au colaborat foarte bine cu Agenția Națională Antidoping (ANAD), și-au recunoscut faptele și au realizat chiar un film documentar, jucătoarele au sperat la o diminuare a sancțiunilor.
ANAD a cerut forumului mondial antidoping (WADA) înghețarea pedepselor sportivelor, lucru acceptat, dar tot în mod diferențiat. Handbalistele au efectuat deja câte 9 luni din pedeapsă.
Suspendările anunțate de ANAD pe 10 iunie 2020
- un an și trei luni pentru Daciana Hosu, Cristina Laslo și Bianca Bazaliu;
- un an și patru luni pentru Ana Maria Lopătaru, Eliza Buceschi, Daria Bucur, Natasha Nolevska, Elaine Gomez și Ivona Pavicevici;
- un an și opt luni pentru Andreia Ciuciulete, Oana Căprar, Claudia Lăcătuș, Marilena Neagu, Elena Pătuleanu, Diana Popescu, Sorina Târcă și Victoria Timoșenkova.
Pedepse reduse cu 7 luni și jumătate
Pentru că au colaborat foarte bine cu ANAD, și-au recunoscut faptele și au realizat chiar un film documentar, jucătoarele (care stau deja pe bară de 9 luni) au insistat pentru o diminuare a sancțiunilor. ANAD a cerut forumului mondial antidoping (WADA) înghețarea pedepselor sportivelor, lucru acceptat acum de WADA, dar tot în mod diferențiat.
WADA a acceptat înghețarea pedepsei handbalistelor pentru 7 luni și jumătate în cazul celor trei sportive din prima categorie, Daciana Hosu, Cristina Laslo și Bianca Bazaliu, care se pot întoarce pe teren în momentul de față. Sportivelor din categoria a doua li s-a micșorat pedeapsa cu 6 luni și jumătate, ceea ce conduce la revenirea pe teren la sfârșitul acestei luni. Celelalte, din a treia categorie, mai au însă de așteptat, ele putând să se întoarcă la pregătire abia anul viitor, ele primind o reducerea pedepsei de doar 4 luni.
Dacă vor încălca încă o dată regulamentul WADA, handbalistelor li se va adăuga la pedeapsa primită și perioada rămasă acum, până la înghețare, cele 7 luni și jumătate!
Două au făcut apel
Doar 15 jucătoare din cele 17 vor beneficia însă de "clemența" WADA. Nu vor intra în această categorie Sorina Târcă și Elena Pătuleanu, pentru care avocații lor au făcut apel. Apelul se va judeca în perioada imediat următoare, dar cele două jucătoare nu au drept de antrenament sau de joc până la soluționarea litigiului.
Corona le pune bețe în roate!
Jucătoarele care mai aveau contract de joc cu Corona nu se pot întoarce la antrenamente, chiar dacă WADA le-a ridicat suspendarea. Asta pentru că avocații Coronei Brașov au cerut ca jucătoarele să revină la echipă, pentru că mai aveau contracte de joc! Handbalistele își caută dreptatea la Comisiile FRH, săptămâna viitoare Comisia de Apel urmând să dea un verdict. De exemplu, portarul Daciana Hosu, care a semnat cu Vâlcea și practic ar putea să se alăture echipei pregătite de Florentin Pera, nu poate merge la antrenamente, fiind blocată de Corona! Clubul brașovean a uitat scandalul în care le-a târât pe jucătoare și caută acum să le țină cu forța!
Nu au cerut "iertare" pentru oficiali
ANAD nu a cerut WADA înghețarea pedepselor și pentru oficialii echipei de sub Tâmpa. Astfel, doctorul echipei brașovene, Marius Capră (suspendat 4 ani), președintele clubului, Liviu Dragomir (2 ani și jumătate), și directorul tehnic, Mariana Tîrcă (2 ani) vor trebui să-și ispășească pedeapsa până la capăt.
Multe și-au găsit echipe
Jucătoarele de la Corona au semnat deja contracte cu alte formații și așteptau acum doar anunțarea înghețării suspendării. Astfel, Bianca Bazaliu, care era împrumutată la Corona,va reveni imediat la CSM București, portarul Daciana Hosu și interul dreapta Daria Bucur au semnat cu campioana României, SCM Rm. Vâlcea. Minaur Baia Mare a acontat-o și ea pe Cristina Laslo, componentă a naționalei României. Sorina Târcă a plecat în străinătate și a semnat cu campioana Croației, Podravka Koprivnica.
Eliza Buceschi la Rapid!
Eliza Buceschi, centrul naționalei României, a fost una dintre cele mai curtate handbaliste din lotul Coronei. Se părea, la un moment-dat, că jucătoarea de 27 de ani, se va întoarce acasă, la Baia Mare, acolo de unde a pornit în handbalul mare. Echipa antrenată de chiar tatăl său, Costică Buceschi, nu s-a înțeles însă cu jucătoarea.
Eliza a mai fost dorită de CSM București, a avut ceva oferte și din străinătate, dar a ales în cele din urmă tot o echipă din România. Este vorba de Rapid București, formația antrenată de Carmen Amariei, care speră să prindă un loc de cupă europeană în următorul sezon după ultimele transferuri efectuate: Albertina Kassoma, Itana Kavlovici, Claudia Constantinescu, Julie Foggea, Alexandra Badea, Gabriela Dobre.
Rapid a transferat pivotul naționalei Angolei: are 1,94 metri și 105 kilograme
FOTO Jucătorii de la Potaissa Turda, campanie pentru candidatul PNL la primărie
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”