Articol de Marian Ursescu - Publicat miercuri, 27 noiembrie 2019 20:10
Patru jucătoare noi de la Corona Brașov și-au asumat terapia de la clinica din Brașov, cu laser intravenos, interzisă de WADA. Sunt șapte handbaliste care au dat declarații în fața Comisiei la Agenția Națională Antidoping.
Comisia de audiere a sportivilor și a personalului asistent care au încălcat reglementările antidoping ar fi trebuit să dea azi un verdict pentru cele trei handbaliste notificate de ANAD în data de 18 noiembrie. ANAD a susținut în acele notificări că are probe elocvente împotriva Cristinei Laslo, a Biancăi Bazaliu și a Dacianei Hosu, care ar fi recurs la un tratament interzis de reglementările Agenției Mondiale Antidoping (WADA).
„Ședința de judecată s-a amânat pentru data de 4 decembrie pentru că au apărut alte patru sportive noi care și-au recunoscut fapta. Cum cele două dosare au probe comune în ele, Comisia a hotărât că nu are rost ca aceste cauze să fie judecate separat", a declarat Paul Mincu, avocatul angajat de Federația Română de Handbal pentru a le reprezenta pe sportive.
Se conexează dosarele
Ce s-a întâmplat de fapt?Eliza Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopătaru și macedoneanca Natașa Nolevska și-au recunoscut și ele faptele. După aceea, ANAD le-a notificat să vină la audieri.
„Trei dintre ele au fost miercuri în fața Comisiei, Nolevska nu a putut veni fiind în Macedonia, iar timpul a fost foarte scurt. Nu e ușor să întrunești Comisia de audiere a sportivilor și a personalui asistent care au încălcat reglementările antidoping, cum se numește ea. Este o comisie independentă de ANAD, cu oameni care au alte activități, dar sunt de o probitate morală care nu poate fi pusă la îndoială", susține avocatul Paul Mincu.
„Cazul Corona nu se va încheia pe 4 decembrie, când se va da prima soluție. Probabil că va dura foarte mult, vor fi audiați toți cei implicați în acest caz. Numai că, în cazul celor patru fete, fiind cazuri de recunoaștere din proprie inițiativă, nu ai nevoie de prea multe probe. Dacă eu, sportiv, vin și spun că am încălcat reglemntările antidoping, ce probe mai trebuie?", a declarat Paul Mincu.
Și în cazul primelor trei fete notificate, faptul că au recunoscut din prima ar putea să conteze la pedeapsa aplicată. „Eu consider că am demonstrat că aceste fete nu au fost rău intenționate. Să vă dau un simplu exemplu. Inclusiv postarea în spațiul public, pe Facebook și Instagram, a pozelor din timpul tratamentului, intră tot la recunoaștere. Nu a fost o manifestare în spațiul public? Nu provine de la mine și conține elemente suficiente pentru identificarea practicii interzise la care am apelat?”, a explicat Mincu, un avocat specializat pe cazuri de dopaj.
„Fiind cazuri de recunoaștere din proprie inițiativă nu ai nevoie de prea multe probe la dosar. Dacă eu vin și spun că am încălcate reglemntările antidoping, ce probe mai trebuie?”
Paul Mincu, avocat sportive în "cazul Corona"
Suspendare în vigoare
Cele 7 handbaliste amintite sunt suspendate provizoriu în acest moment. "La primele trei, Bazaliu, Laslo și Hosu, suspendarea a început din data de 26 noiembrie, la celelalte patru din data de 27 noiembrie. Suspendarea provizorie se va scădea din suspendarea totală, din momentul în care se va da decizia", a explicat Paul Mincu.
Trei avocați pentru cele 7 fete
Paul Mincu, avocatul angajat de FRH, le reprezintă în dosarul "Corona" pe Bazaliu, Laslo, Hosu și Lopătaru. Eliza Buceschi are un alt avocat, iar Daria Bucur și Natașa Nolevska au, la rândul lor, un alt avocat, angajat de firma lor de impresariat. "Fetele sunt reprezentate gratuit de mine, federația urmând să-mi suporte mie onorariul. E tot ceea ce poate face federația în acest moment", a spus Mincu.
Ivona Pavicevici și Elaine Gomes se bucură și ele de clemență?
Cele două „straniere” de la Corona care au ratat Campionatul Mondial din Japonia pentru că au recurs și ele la tratamentul interzis, muntenegreanca Ivona Pavicevici și brazilianca Elaine Gomes, se vor bucura și ele, mai mult ca sigur, de clemență din partea Comisiei care judecă acest caz. Și declarațiile lor, în spațiul public, în momentul în care au auzit de caz, ar putea constitui probe la dosar.
Pavicevici a declarat pe site-ul federației din Muntenegru, în momentul în care a fost lăsată acasă: „Îmi exprim regretul că m-am expus într-o astfel de situație. Respect decizia federației și a selecționerilor de a nu merge în Japonia pentru a nu pune echipa într-o eventuală situație neplăcută. Cu toată inima sunt alături de fete și sper să fac și eu parte din echipă cât mai repede!”.
Pot solicita înghețarea pedepsei
Dacă avocații jucătoarelor de la Corona Brașov vor demonstra în fața Comisiei care judecă acest caz că handbalistele nu au făcut acel tratament cunoscând efectele, atunci jucătoarele s-ar putea bucura de înghețarea pedepsei. Tot avocatul Paul Mincu a explicat. „După ce va exista o hotărâre definitivă, poți solicita să ți se înghețe până la trei sferturi din perioada de suspendare care ți-a fost aplicată. E o situație specială însă și trebuie să ai acordul ANAD, al WADA, al FRH și al IHF”, a spus Mincu.
Ce înseamnă înghețarea? „Să zicem că suspendarea e de un an, e exemplu teoretic. Toate organismele amintite sunt de acord cu înghețarea pentru 6 luni. Tu, ca sportiv, după 6 luni de la data la care ai fost suspendat provizoriu, poți să începi să joci. Restul de pedeapsă o execuți doar dacă survine o altă pedeapsă într-un interval de nu știu cât timp, nu știu pe de rost! Pentru asta, repet, trebuie să existe o situație excepțională", a mai adăugat Mincu.
Citește și:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”