SPORTURI  »  HANDBAL  »  CONFESIUNE

Drama cutremurătoare prin care a trecut centrul lui CSM București: „A fost cea mai dură perioadă din viața mea. Mă gândeam: «Ce ar fi spus el acum?» «Liniștește-te, e doar un meci!»”

Alina Grijseels, centrul lui CSM București. foto: Imago-Images
Alina Grijseels, centrul lui CSM București. foto: Imago-Images

Articol de - Publicat sambata, 26 octombrie 2024 09:27 / Actualizat sambata, 26 octombrie 2024 09:42

Alina Grijseels (28 de ani), conducătorul de joc venit anul acesta la campioana României, CSM București, de la Metz, a trăit în sezonul 2021-2022 cele mai opuse experiențe: moartea iubitului ei, după un cancer devorator, și cucerirea titlului în Germania cu Borussia Dortmund.

Meciul contra celor de la Metz a fost cel mai bun traversat de Alina Grijseels în Liga Campionilor în acest nou sezon, la noua sa echipă, CSM București. Cinci goluri înscrise dintr-un total de 8 de la începutul lui septembrie încoace, motiv de zâmbet pentru una dintre jucătoarele-cheie ale naționalei Germaniei.

Grijseels își caută locul în angrenaj după un sezon la Metz, încununat cu 55 de mingi trimise în porțile adverse și calificarea în Final 4, și la capătul unei lungi perioade, zece ani dedicați handbalului și echipei Borussia Dortmund. Cea care i-a dat o șansă cu deja multă vreme în urmă, când era doar o adolescentă în vârstă de 18 ani, remarcată pentru meciurile la echipa națională de junioare.

Gestul de suflet pe care l-a făcut Ion Țiriac pentru Cristina Neagu: „Îi voi fi mereu recunoscătoare”
GEST
Gestul de suflet pe care l-a făcut Ion Țiriac pentru Cristina Neagu: „Îi voi fi mereu recunoscătoare”

Cariera ei a cunoscut vârfuri și căderi, iar aceste două extreme s-au împletit în mod straniu, dureros, în sezonul 2020-2021. Cel al pandemiei – suficient de ciudat doar din punctul acesta de vedere. Pentru conducătoarea de joc a fost însă mult mai mult decât atât.

Alina Grijseels: „Să-ți dai seama că persoana dragă ție a plecat”

A trăit marea dramă a vieții sale și marele succes din handbal, atât de așteptat. În paralel, gustând din durere și din extaz. „Am devenit campioană a Germaniei cu Dortmund și aceasta a însemnat imens pentru că acolo m-am simțit ca în familie. Cunoșteam pe toată lumea. Am trăit acolo zece ani, o perioadă incredibilă pentru care sunt recunoscătoare”, s-a destăinuit ea pentru site-ul EHF.

„Dar nu a fost totul ușor. În acest timp, iubitul meu a murit, suferind de cancer. S-a întâmplat în 2021, acum trei ani. Eram împreună de doi ani și jumătate. Aceea a fost, într-adevăr, cea mai dură perioadă din viața mea. Dificil cât a făcut chimioterapie, apoi, bineînțeles, la final. Să-ți dai seama că persoana dragă ție a plecat. Și că nu se va mai întoarce niciodată”, și-a continuat Grijseels confesiunea cutremurătoare în cuvinte simple, izbitor de sincere.

„La nivel sportiv, totul era pe traseul perfect. Am mers la echipa națională, am avut prima experiență acolo, mă simțeam bine, apoi, în vara lui 2020, a venit diagnosticul iubitului meu. Un an cu adevărat brutal, în perioada Covid-ului. În cele din urmă, cancerul a fost mai puternic”, a continuat Alina istoria acelor luni.

„El a murit în aprilie, iar în mai am devenit campioane ale Germaniei. Cel mai trist moment din viața mea laolaltă cu cel mai fericit la nivel sportiv. Partenerul meu lucra pentru club, la secția de handbal, a participat la construirea echipei. Pentru el era un vis mare să câștigăm campionatul. Am izbutit, dar el nu mai era acolo. Jumătate-jumătate – ești fericită pentru el fiindcă știi că a fost visul lui și l-am împlinit, dar și tristă pentru că nu poate fi alături de ceilalți pentru a sărbători”, și-a pus ea în cuvinte amestecul de sentimente contrastante.

Drama cutremurătoare prin care a trecut centrul lui CSM București: „A fost cea mai dură perioadă din viața mea. Mă gândeam: «Ce ar fi spus el acum?» «Liniștește-te, e doar un meci!»”
Alina Grijseels a câștigat cu Borussia primul titlu național din istoria clubului german Foto: Instagram

Anii care au urmat au fost grei. Recunoștința pentru clubul din Dortmund iese la suprafață pentru că acolo a fost protejată, a primit sprijinul total pentru a putea procesa ceea ce se întâmplase. La fel familia, în plan personal – „Am știut că mă pot baza pe ei, e lucrul cel mai important pentru mine”.

130de goluri a înscris Alina Grijseels, cele mai multe din istoria clubului Borussia Dortmund în Liga Campionilor

Trebuia, cumva, să meargă mai departe. Iar handbalul a fost refugiul ei – „singurul loc în care nu eram nevoită să mă gândesc la viața mea privată” – , de aceea rezultatele au fost bune. Așa cum alți oameni merg la serviciu și se scufundă în muncă până la limita de sus. Pentru ea a fost handbalul. Antrenamentele, meciurile.

Handbalul ca refugiu: „Toată lumea spunea: «Cum e posibil»?”

Un sezon în care Borussia a jucat în Liga Campionilor și a făcut-o bine. „Toată lumea spunea: «Cum e posibil»?”, își amintea Alina în aceeași amplă confesiune. „Uneori lucrurile se petrec astfel. Experiența personală foarte dură m-a ajutat să mă maturizez și să fiu mai bună în handbal”.

Și nu doar atât. A început să privească lucrurile într-o perspectivă mai amplă, dar și mai profundă. „Un meci pierdut nu mai contează atât de mult, după ce ai trecut prin așa ceva. Simți că sunt lucruri mai importante în viață decât handbalul. În același timp, suferința m-a făcut să mă bucur mai mult handbal, fiindcă realizezi că poți fi jucătoare doar pentru un timp scurt”, a explicat ea.

După sezonul 2021-2022 a început să se gândească la o schimbare de club, de aer, de țară. A făcut-o în vara lui 2023 și, dintre toate ofertele, a ales Franța și Metz-ul. „La început nu a fost ușor, o limbă nouă, club nou, cultură nouă”. În plan personal, nu-l mai avea alături pe cel drag, „trebuia să trec prin toate fără sprijinul lui”.

Drama cutremurătoare prin care a trecut centrul lui CSM București: „A fost cea mai dură perioadă din viața mea. Mă gândeam: «Ce ar fi spus el acum?» «Liniștește-te, e doar un meci!»”
Alina Grijseels alături de partenerul ei Foto: Instagram

La Dortmund avea unele strategii pentru a ieși la suprafață. „Una era să merg la cimitir când nu mă simțeam grozav, să vorbesc cu el, să mă calmez, să mă gândesc și să mă liniștesc. Putea fi vorba de orice, dar ceva ce aș fi discutat cu el. În zilele libere sau când era o aniversare a noastră... Crăciunul. Sau ziua lui. Atunci mergeam la cimitir”, a rememorat handbalista.

„Dar și când eram furioasă pe mine, dacă nu jucasem bine. Era locul unde mă simțeam în siguranță. Mă simțeam aproape de el. Ce ar fi spus acum? Ar fi spus: «Liniștește-te. Reacționezi exagerat – a fost doar un meci. Încearcă să faci altceva»”.

Până la urmă anul petrecut la Metz a ajutat-o să nu mai fie atât de dependentă de amintirea omului iubit. „În multe feluri voi fi mereu legată de el”, spunea ea, adăugând că a fost important pentru ea să schimbe locul, clubul, să-și parcurgă propria călătorie.

Drama cutremurătoare prin care a trecut centrul lui CSM București: „A fost cea mai dură perioadă din viața mea. Mă gândeam: «Ce ar fi spus el acum?» «Liniștește-te, e doar un meci!»”
Alina Grijseels jucând pentru Metz în sezonul 2023-2024 în sferturile de finală ale Ligii Campionilor contra CSM București Foto: Imago

Una începută la 6 ani, când era tot timpul la sală pentru că mama ei juca handbal la nivel de amatori. Alina a încercat atletismul și gimnastica, dar, spunea ea, „mereu mi-am dorit să fac ceva cu mingea. În copilărie era ceva care îmi aducea bucurie”. A crescut la un club mic, TV Aldenrade 07, și a trecut prin toate categoriile de vârstă.

Își petrecea ziua întreagă la sală, privind antrenamentele copiilor de 10 ani, apoi de 12 și așa mai departe, până la cele ale seniorilor. Sportul era prezent în familie. Tatăl ei, olandez, venise în Germania pentru a juca hochei pe role la un club din orașul ei natal. Acolo a întâlnit-o pe mama ei.

I-a plăcut și fotbalul, dar la 18 ani a ales definitiv handbalul. Care i-a adus atâtea, și bune, și rele, și tragice, și zâmbitoare. Acum e la București. Cu imaginea iubitului în suflet și viața mergând înainte, în alt loc nou, fără să uite vreodată de cele vechi.

CV Alina Grijseels

  • Născută pe 12 aprilie 1996 la Wesel (Germania)
  • Cluburi la care a evoluat: Borussia Dortmund (2014 - 2023), Metz (2023 - 2024), CSM București (2024 -...)
  • campioană a Germaniei (2021, cu Borussia)
  • finalistă a Cupei Germaniei (2016, cu Borussia)
  • campioană a Franței (2024, cu Metz)
  • câștigătoare a Cupei Franței (2024, cu Metz)
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
CanditConstantin
CanditConstantin  •  26 Octombrie 2024, 13:20

Bine ai venit, Alina Grijseels! Suntem bucurosi sa vedem o mare campioana jucand, si iti dorim toate cele bune in noua ta aventura! Willkommen bei CSM Bukarest, Alina! Wir freuen uns, einen großartigen Champion spielen zu sehen, und wünschen dir alles Gute für dein neues Abenteuer!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează