Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 07 decembrie 2019 17:09
Csaba Asztalos (45 de ani), președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a vorbit pentru GSP despre mesajul provocator afișat de fanii maghiari la partida cu România de la Campionatul Mondial de handbal feminin.
- Suporterii maghiari prezenți în sala de la Kumamoto au afișat un mesaj imens pe care era trecută data semnării Tratatului de la Trianon, 4 iunie 1920, urmat de textul: „Totul înapoi!”.
- Fanii români au remarcat banner-ul și au apelat la oficialii competiției pentru a-l îndepărta. Tentativa japonezilor s-a lovit de un refuz din partea maghiarilor, scena fiind una dură, cu țipete și scandări violente. Același grup de fani maghiari s-a întors cu spatele în momentul în care în difuzoare s-a auzit „Deșteaptă-te române!”.
- CONTEXT ISTORIC: Tratatul de la Trianon este un document semnat pe 4 iunie 1920 între Ungaria și 16 state aliate, inclusiv România, care au ieșit triumfătoare în primul război mondial. Tratatul stabilește noile frontiere ale statului maghiar, urmaș al Imperiului Austro-Ungar.
„Nu sunt de acord cu astfel de mesaje. Sportul și competiția ar trebui să fie pe teren. Din păcate, și în trecut au fost astfel de mesaje reciproce, prin care se încerca să se incite și să se creeze o atmosferă ostilă. Știm că atunci când sunt competiții sportive între cele două state e o atmosferă mai dinamică.
Astfel de mesaje sunt regretabile și condamnabile, mai ales că sportivi din ambele state au jucat pentru cealaltă țără. Jucătoarele se cunosc, sunt într-un circuit și cred că învață una de la cealaltă. Ca atare, nu sunt de acord cu astfel de mesaje”, a spus Asztalos pentru GSP.ro.
„Au fost multe sporturi în care s-au manifestat astfel de acte de intoleranță. Și sportivii minoritari au participat la performanța sportului românesc. Sunt lucruri care nu-și au rostul. Și în Ungaria ar trebui să se înțeleagă că astfel de lucruri n-au legătură cu sportul. Aceste manifestări ar trebui izolate și prevenite” - Csaba Asztalos
Maria Torok vorbește despre rivalitatea România - Ungaria: „Nu mă scoteau din «țigancă»! ”
„Cu siguranță vor fi discuții și la fotbal”
Președintele CNCD a vorbit apoi și despre riscurile unui eventual meci între România și Ungaria, la barajul pentru EURO 2020.
„Să vedem ce se întâmplă la fotbal. Există posibilitatea să ne întâlnim la baraj. Dacă se joacă, sper să nu avem incidente, dar cu siguranță vor fi discuții. Sper să fie un nivel care păstrează demnitatea tuturor. Va fi dificil, totuși, mai ales că suntem sub investigație UEFA. Ambele naționale au jucat fără spectatori din cauza unor mesaje intolerante”.
„Nu am apreciat atitudinea Norvegiei și Suediei”
Acesta a continuat și a vorbit despre partidele României cu Suedia și Norvegia, în care ambele selecționate nordice au acuzat reprezentativa și fanii noștri de rasism.
„Sincer, nu am apreciat atitudinea lor. Nici a Norvegiei, nici a Suediei. Au încercat anticipat să eticheteze suporterii și România. Până la meciul cu Suedia, România a fost investigată și sancționată doar pentru manifestări de intoleranță, nu pentru rasism.
În ceea ce privește meciul cu Suedia, am fost pe stadion și, sincer să spun, nu am înțeles ce s-a întâmplat. Chiar am monitorizat și nu am înțeles de ce arbitrul a oprit meciul.
Nu înseamnă nimic faptul că o minge de golf a fost aruncată în teren, acest lucru nu are nicio simbolistică. Nu au fost imitări de sunete de animale, au fost doar fluierături, dar nu neapărat când un jucător suedez atingea mingea”, a mai spus Csaba Asztalos, în exclusivitate pentru GSP.ro.
- Csaba Asztalos
Vezi și:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!