Articol de Andrei Crăiţoiu, Raed Krishan (foto) - Publicat joi, 10 mai 2018 23:14
Antrenorul de la CSM București, Per Johansson, împreună cu logodnica lui, Anne Sophie, s-au relaxat înaintea Final Four-ului din capitala Ungariei la Clubul de Echitație Equestria, unde i-au întâlnit pe Guliver și Vikings, doi cai de 12 și 8 ani.
- CSM București va juca sâmbătă în semifinale, de la ora 16:15, împotriva lui Gyor
- În cealaltă semifinală se întâlnesc Vardar și Rostov, tot sâmbătă, de la ora 19:00
Îl ştiţi ca antrenor. Al fetelor de la CSM Bucureşti. E agitat, chiar foarte agitat în timpul meciurilor, consumă energie pe marginea terenului aproape la fel de mult ca jucătoarele. În viaţa de zi cu zi însă e un tip formidabil. Şi are o pasiune nobilă: îi plac caii. De fapt, e o pasiune pe care a fost nevoit să o îmbrăţişeze fiindcă logodnica lui, Anne Sophie, e îndrăgostită de lumea ecvestră.
Şi pentru a se destinde înaintea unui Final Four care se anunţă mai tensionat şi plin de miză ca niciodată, Per a făcut o escapadă din rutina zilnică a antrenamentelor. Undeva lângă Bucureşti. La Clubul de Echitație Equestria. "Sunt fericit că am ajuns într-un loc atât de frumos din România. Sunt un pic emoționat, recunosc!", spune antrenorul de 48 de ani al CSM-ului.
Afară e infernal de cald pentru luna mai, termometrul arată 32 de grade. Şi e doar 11:00 dimineața, dar Per și Anne abia așteaptă să înceapă turul complexului. Înăuntru, peste tot sunt numai cai și jocheii lor care se pregătesc pentru un concurs de echitație. "Bine ați venit la noi! Căluții vă așteaptă, acum îi pregătim pentru dumneavoastră. Prietenii voștri de azi vor fi Guliver și Vikings, doi dintre caii pe care îi avem aici, la clubul nostru. Durează câteva minute până îi aducem, apoi începem distracția", spune Ion Marin, administratorul clubului Equestria.
"Cum să nu-l știu pe Johansson?"
Până când cei doi vor face cunoștință cu partenerii lor de antrenament, Per şi iubita lui fac o tură a stabilimentului. Anne Sophie e emoționată. Chiar dacă e obișnuită cu caii, având unul în Suedia cu care participă la concursurile naționale, nu ratează momentul să-i mângâie și să-i sărute pe cei de aici.
"Cred că vrea să fie în centrul atenției. Face jongleriile lui fiindcă știe că e pozat. Te simți bine din nou într-un grajd cu atâția căluți frumoși?", îi spune Per, logodnicei. Sophie e în centrul atenției, dar toți îngrijitorii se uită la antrenorul CSM-ului. L-au recunoscut de la televizor. "Cum să nu-l știu pe Johansson? E antrenor de handbal, îl știu", spune unul dintre angajați.
Anne se simte în largul ei. Deschide ușile de fier ale grajdurilor și vorbește cu fiecare cal în parte. "Hobby-ul și munca mea sunt handbalul, dar sunt mereu fericit când Anne Sophie merge la competiții. Atunci eu sunt un fel de șef al echipei și suporterul ei numărul 1, evident. Încerc să o ajut cu lucruri practice. Ea, de exemplu, este foarte organizată. Eu sunt organizat doar în anumite părți, atunci când vine vorba de munca mea sunt bine structurat, dar în rest nu prea", spune Per.
Suntem în grajd de mai bine de 10 minute. Per și Anne își scot telefoanele, își fac un selfie și imortalizează momentul special. "După ce apare materialul punem și noi pozele pe Facebook și Instragram, să strângem like-uri de la prietenii noștri".
"Hai, Per! E de treabă Guliver"
Îşi fac apariţia Guliver și Vikings. Guliver e calul care i se oferă lui Per. Are 12 ani și e antrenat pentru obstacole. E docil, foarte cuminte. Este potrivit în special pentru adulții ușor și mediu avansați, exact ca antrenorul CSM-ului. "Pfff. Guliver, cred că mă urc doar un pic pe tine, doar pentru poze, mi-e teamă să călăresc", spune Johansson, în timp de logodnica râde: "Hai, Per! Pare de treabă Guliver, nu-ţi fie frică de el".
Iar vorbele logodnicei îl conving pe antrenor, care uită de emoții. Urcă în şa, iar antrenorul vulcanic de la marginea terenului de handbal se transformă într-un bărbat timid şi apăsat de noua postură în care se află. Totuşi are curaj. Şi se lasă purtat de Guliver. Preţ de câteva ture.
Anne n-are teamă, prinde viteză pe Vikings, care are 8 ani. Şi el pare cuminte, dar şi dornic să fie strunit de cineva cu experienţă în a fi jocheu. Iubita antrenorului şi Vikings par că se cunosc de ani de zile. Se vede că Ane e familiarizată cu călăria: "A fost o plimbare liniștită cu Vikings. Cred că era un pic obosit, dar a fost bine să revin să călăresc din nou. Nu am mai avut ocazia în ultima lună, fiindcă am fost în București. Mi-era dor să mă sui din nou pe cal, o să am ocazia când ajung acasă, în Suedia. Per a văzut ce simt eu pentru cai și așa a început să fie pasionat de asta.
Sunt fericită că suntem împreună".
Guliver e atât de cuminte încât i-au trecut toate emoțiile lui Per. "Cred că a fost foarte bine să fiu aici, în mediul acesta, mai ales că logodnicei mele îi place foarte mult. Sunt foarte calm atunci când sunt în preajma cailor, în general în preajma animalelor. Îmi plac. Ea mă susține foarte mult în ceea ce fac eu în handbal, așa că este normal să întorc acest serviciu. Fiindcă și ea concurează la nivel înalt", spune Johansson.
"Sunt o inimă mare, am o pasiune imensă!"
Ora s-a scurs rapid. Cei doi își mai fac câteva poze, mai vorbesc cu Guliver și Vikings, apoi îi mângaie şi îşi iau la revedere de la ei. Acum gândul antrenorului zboară la semifinala de la Budapesta cu Gyor! Pentru el, distracția şi relaxarea s-au terminat. Acum e focusat sută la sută la Final Four, dar promite că va reveni la clubul de echitație de fiecare dată când va avea ocazia.
"Călăria e un mod perfect de a te relaxa, pentru mine a fost excelentă această ieşire, mai ales că aveam în cap în orice moment numai CSM. Gyor, handbal şi Final Four. Să fiu în mijlocul unor asemenea animale foarte inteligente este un mod de a mă calma, dar şi de a mă încărca pozitiv" Per Johansson, antrenor CSM Bucureşti
"Calul are un ego al său, la fel ca handbalistele de top!"
Per Johansson e pregătit de semifinala cu Gyor, vorbește despre presiunea de la Budapesta și știe mesajul pe care-l va transmite fetelor în vestiar.
- După o oră petrecută printre cai, ce puteţi învăţa de la un cal și să folosiți în meseria dumneavoastră?
- Am învățat că atunci când lucrezi cu caii trebuie să transmiți semnale foarte clare pentru ca ei să înțeleagă. Apoi, calul are un ego al său, așa cum au multe jucătoare de top. Așa că sunt multe lucruri în comun.
- Domnule Johansson, a fost Gyor cea mai bună variantă pentru semifinală?
- Groot, cât și Oftedal au revenit în echipă. OK, le vor lipsi Nora Mork și Tomori, dar te confrunți cu o echipă dificilă și extremă. Plus că se joacă în Ungaria, la Budapesta. Încercăm să nu vorbim foarte mult despre asta. Este o șansă bună pentru noi să ajungem în finală. Nu vorbim despre trofeu, ci ne concentrăm pe semifinală. Trebuie să treci de semifinală pentru a avea o șansă la trofeu. Desigur, Gyor cu istoria și cu experiența pe care le are este o echipă greu de bătut, dar eu vreau ca așa să se vorbească și despre CSM, ca fiind una dintre echipele de care treci greu.
- Va fi multă presiune cu publicul din Budapesta?
- Știu care sunt relațiile dintre România și Ungaria, dar jucătoarele se cunosc, va fi un joc corect. Le spun mereu să se gândească la faptul că sunt invitate la o petrecere mare și nu sunt multe care au această șansă. Să ignore dacă fanii vor începe să fluiere! Cred că acest meci la Budapesta va fi ceva în plus, fiindcă este mult prea mare!
- Ați pregătit un discurs pentru fete înaintea meciului cu Gyor?
- Cred că acum am fost iritat și am urlat la ele destul de mult pentru că nu eram mulțumit cu ceea ce au făcut, dar nu am avut timp să mă gândesc la un discurs de motivare în ultima săptămână. Acum facem treaba murdară! Este vorba de muncă murdară, apoi este ultima atingere, despre spirit, să te simți bine și să folosești experiența pe care o ai! Sunt a treia oară în Final Four, așa că este un proces de la munca murdară la micile detalii.
- Visați la trofeu?
- Cred că trebuie să visezi! Desigur că mă văd cu trofeul, mă văd petrecând după finală, dar ca antrenor vezi și cealaltă parte. Ca antrenor trebuie să fii pregătit pentru tot. Ce se întâmplă dacă echipa începe prost, ce voi face cu experiența mea dacă vom conduce, cum schimbăm tactica. Dar desigur că visez, visez pentru că dacă tu îți creezi imagini bune în creierul tău, o să fii mult mai relaxat! Desigur că visez să câștig, fiindcă toată lumea vrea să câștige. Toți urăsc să piardă. Eu urăsc să pierd, urăsc să îl văd pe altul fericit, cred că este cel mai prost sentiment.
- Dormiți liniștit înaintea acestui turneu final?
- Dorm foarte bine, nu am avut niciodată o problemă cu dormitul. Dar adevărul este că lucrez multe ore. Însă atunci când merg la culcare, las toate problemele și dorm. Fiindcă știu că trebuie să înceapă o nouă zi, mă trezesc devreme și lucrez în continuare. Am o viață bună acum și sunt foarte onorat să fiu aici și să lucrez cu aceste fete la CSM.
- După Final Four le veți pierde pe Gullden, Ayglon, Hagman și Niombla. E greu să le faceți să fie motivate și concentrate la importanța acestor meciuri de final?
- La acest nivel de top, toată lumea vrea să câștige. Toate au în minte acest obiectiv. Așa că nu contează că din sezonul viitor vor juca în altă parte, așa cum vor face multe, fiindcă ele vor să câștige. Eu sunt aici fiindcă urăsc să pierd și când ești la meci, dai totul să câștigi meciul. Nu ai multe șanse în cariera să câștigi Champions League, iar dacă ai câștigat-o o dată, mai vrei și a doua oară. Nu văd nicio problemă în acest lucru.