Articol de Ionuţ Coman - Publicat miercuri, 10 ianuarie 2024 14:00 / Actualizat miercuri, 10 ianuarie 2024 14:24
George Buricea, 44 de ani, a vorbit despre șansele naționalei masculine la Campionatul European, dar și despre secretul succesului CSM Constanța din European League, despre atuul echipei sale și despre duelul cu marea rivală, Dinamo București
CSM Constanța dă un sfert dintre componenții naționalei României pentru Campionatul European din Germania, programat în perioada 10-28 ianuarie. Portarul Dan Vasile, extrema dreapta Ionuț Nistor, centrul Andrei Drăgan, interul dreapta Gabi Ilie și apărătorul Liviu Caba sunt sub comanda selecționerului Xavi Pascual.
„De pe vremea HCM-ului, când aproape toți jucam la națională, nu am mai avut așa mulți. Și asta spune ceva. La Constanța sunt mulți români și mulți crescuți de noi. Pentru mine este o mândrie că-i avem pe românii noștri la echipă și că jucăm cu ei. Mai mult de jumătate din lot sunt români, iar patru dintre ei intră în primul 7.
Cred că suntem singurii din România care avem așa și sper să reușim să-i ținem, pentru că după parcursul din Europa vor avea oferte foarte bune”, a spus George Buricea, care va fi prezent în Germania în perioada 15-21 ianuarie. Motivul îl reprezintă prezența la cursul Master Coach, care îi oferă și ocazia de a viziona pe viu două partide din grupele principale.
George Buricea: „Avem o șansă cu Austria”
În privința șanselor, antrenorul constănțean, care a participat ca jucător la Campionatul Mondial din 2009, crede că tricolorii pot spera la un succes doar în duelul cu Austria. “Nu mi-a plăcut cum au arătat la începutul meciurilor de verificare, la Trofeul Carpați, cu Grecia și Georgia. Chiar am fost dezamăgit. Ușor, ușor, la Yellow Cup au arătat mai bine.
Probabil că la European vor arăta și mai bine și sper să facă un turneu bun. OK, cu Spania și Croația nu putem să emitem pretenții, dar eu cred că împotriva Austriei se poate juca. Dacă băieții sunt atenți și vor pune suflet, au o șansă să câștige”, adăugat tânărul tehnician, care mărturisește că și-ar dori ca la un moment să fie pe banca României: “Mi-ar plăcea, de ce să nu recunosc? Dar totul se face pas cu pas!”.
2023, cel mai grozav an pentru Buricea!
Pentru George Buricea, 2023 a fost un an incredibil. La doar al doilea sezon întreg ca antrenor, a bifat borne istorice. A câștigat primul trofeu cu CSM Constanța, Cupa României, și a încheiat campionatul pe podium.
Dar „cireașa de pe tort” a venit din European League. O calificare în primăvara europeană de pe primul loc în grupă, după victorii împotriva unor forțe ale handbalului continental.
„Suntem fericiți pentru ce s-a întâmplat. Am stat un pic și am analizat totul și am ajuns la concluzia că ne-am autodepășit. Am adus primul trofeu din cadrul clubului la sporturile de echipă, am reușit să ne calificăm în grupele European League și am mers în faza principală.
Ba chiar am făcut-o cu puncte, în timp ce marea favorită Dinamo București nu are niciun punct. Suntem bucuroși pentru ce am reușit în 2023, dar suntem la fel de conștienți că vine un an foarte greu. Tot ce am făcut anul trecut ne obligă la mai mult, iar așteptările sunt și mai mari”, mărturisește gânditor tehnicianul în vârstă de 44 de ani.
„Meciul anului? La Granollers!”
Recunoaște cu modestie că nu se aștepta la un asemenea parcurs în Europa. Cel puțin nu în acest sezon. “Nu m-am gândit că putem merge atât de departe pe plan internațional, pentru că este extraordinar de greu. Mai ales că am picat în tur preliminar cu finalista din sezonul trecut al European League, Granollers, o superechipă.
Dar am sperat. Am muncit, ne-am gândit cu toții zi și noapte la meciul din Spania și ne-a ieșit. Ce a urmat, a venit natural. Proiecția a existat, totul a fost planificat. Dar faptul că am reușit atât de repede mă mulțumește și mai mult”, explică fostul mare internațional.
Nu stă prea mult pe gânduri când vine momentul să aleagă cel mai bun de anul trecut. Și îl indică rapid și pe cel mai slab. „Avem multe meciuri extraordinar de bune și mi-e greu să aleg unul, dar este clar că înclin spre cel cu Granollers, din deplasare, pentru că ne-a deschis ușile spre Europa.
Cel mai slab a fost cel cu Potaissa Turda, din acest sezon, disputat la Medgidia. A venit pe un fond de oboseală de la Granollers, plus o descărcare emoțională și fizică foarte mare, și am avut și ghinionul să nu jucăm în sala noastră de la Constanța.
În pauza competițională, revăd toate meciurile și îmi scriu ce am de făcut ca jocul să meargă mai bine. L-am analizat la rece, după patru luni, și mi-am dat seama că a fost cel mai prost meci al nostru”, a analizat el.
George Buricea: „Punctul forte este unitatea de grup!”
- George, cum te simți după un așa an?
- Când mă gândesc la anul trecut sunt bine, chiar foarte bine. Când mă gândesc la ce mă așteaptă, îmi pun o mie de probleme.
- Care a fost secretul acestui succes?
- Muncă, ore întregi de muncă. Nu am un staff foarte mare, îl am pe secundul Ionuț Pușcașu, plus preparatorul fizic. Și atunci trebuie să muncesc foarte mult, să revăd meciurile, să fac antrenamentele în funcție de ce s-a întâmplat pe teren și ce urmează. Studiul îmi ia foarte mult. Sunt autodidact și îmi place să învăț de la oricine. Am agende de pe vremea când eram jucător, am învățat de la fiecare antrenor câte ceva. Nu pot să spun că am vreun secret. Dacă muncești, dacă faci lucrurile corect, dacă știi să-ți formezi un grup care să te asculte și să-ți pună în practică ideile tale, cu bune și cu rele, poți ajunge sus.
- Ce ați avut în plus față de adversari?
- Punctul forte al echipei este unitatea de grup. Cei care sunt lângă echipă și ne cunosc bine, mi-a spus că așa grup unit, care să moară pe teren la fiecare meci, cu ghilimelele de rigoare, nu a mai avut Constanța de multă vreme. Le-am spus băieților, și o fac zilnic, că toți contează, de la cel mai tânăr, Rareș Ștefan, la cel mai în vârstă, Irakli Chikovani, aportul fiecăruia este important.
- Așa îi motivezi?
- Nu suntem foarte mulți, o mână de oameni. De exemplu, i-am spus lui Gabi Preda. Dan Vasile este clar portarul numărul unu, Vlad Rusu este al doilea. Dar dacă tu intri și prinzi două aruncări de la 7 metri, poate fi decisiv în economia meciului.
Poți să ai cea mai bună apărare, cel mai bun sistem în atac, dacă nu ai un grup unit, totul este zero, poți să arunci totul la gunoi.
- George Buricea, antrenor CSM Constanța
- Și totuși, care a fost arma voastră pe teren?
- Avem cea mai bună apărare din European League, cele mai puține goluri primite și o poartă extraordinară. Tactic vorbind, apărarea este punctul forte.
- Ți-ai mai dori vreun jucător?
- Eu am spus mereu că trebuie să ținem ce avem și să mai venim cu o plombă, două. Nu te poți bate nici cu Dinamo, nici cu Europa, dacă tu nu vii cu ceva nou, care să ajute. Mi-aș mai dori un inter dreapta, pentru că, dacă Aliokhin nu are o zi bună, trebuie să improvez cu o extremă sau cu un dreptaci. Un inter dreapta ar ridica nivelul echipei cu 20 la sută.
5victorii a obținut CSM Constanța în cele 8 partide disputate în actualul sezon al European League
- Apropo de Dinamo, par de neoprit în Liga Națională.
- Dinamo câștigă foarte ușor meciurile din campionat. Cum era și pe vremea HCM-ului, câștigam doar cu numele. Eram obosiți, veneam din Liga Campionilor, dar câștigam din elan și din cine eram, pentru că adversarilor le era frică. Așa este acum Dinamo. În afară de Constanța și, poate, Baia Mare, care nu se tem când îi întâlnesc, restul se gândesc că meciul este pierdut de la sine.
- Care crezi că este atuul lor?
- Atuul lor este lotul numeros, pentru că își pot permite să joace cu o echipă în campionat și cu alta în cupele europene. Noi, aceștia suntem, jucăm din trei în trei zile și mă rog la Dumnezeu să nu se accidenteze vreunul. Dinamo poate să schimbe oricând. Ia jucători de la Benfica sau Barcelona, eu mă uit dacă este vreunul bun pe la Focșani sau Bacău. Totuși, am reușit să le luăm un trofeu. Totuși, am reușit să-i învingem. Totuși, ne-au bătut în Supercupă la un singur gol. Am fost acolo, am egalizat valorile prin unitatea de grup.
- După mulți ani, Sala Sporturilor din Constanța a fost din nou arhiplină la un meci de handbal.
- Pentru mine este cel mai mare câștig al anului trecut, să reușesc să întorc suporterii la sală, să se joace cu casa închisă. Cererea a fost atât de mare, încât au rămas oameni în afara sălii, ceea ce mi se pare wow.