SPORTURI  »  HANDBAL  »  FINANCIAR

Comparație financiară: antrenorii din Liga Florilor au contracte de Champions League! Adi Vasile, cel mai bine plătit

Adrian Vasile, antrenorul de la CSM București, este cel mai bine plătit antrenor din Liga Florilor, 10.000 euro/lună // foto: Imago Images
Adrian Vasile, antrenorul de la CSM București, este cel mai bine plătit antrenor din Liga Florilor, 10.000 euro/lună // foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 13 iunie 2022 08:44 / Actualizat luni, 13 iunie 2022 13:35

O comparație între salariile antrenorilor din Liga Florilor versus ale celor care au participat cu echipele lor în competiția continentală de vârf, Champions League, arată că la noi, din bani publici, sumele sunt mai generoase.

Antrenorii echipelor participante în Liga Campionilor sunt plătiți în funcție de perfomanță, CV și bugetele cluburilor. Contractele acestora variază între 4.000 și 13.000 de euro, dar de-a lungul anilor nu întotdeauna au câștigat tehnicienii cel mai bine plătiți. 

În campionatul României unii antrenori sunt plătiți după CV, alții după performanță și bugete, iar unii după prieteniile pe care le-au dezvoltat în timp cu cei care împart banii publici. 

Contractele antrenorilor din handbalul feminin românesc variază între 2.000 și 10.000 de euro, aceste sume rămânând intacte indiferent dacă se realizează sau nu obiectivele.

MM Stoica a întrerupt abrupt dialogul Samuilă - Reghecampf: „Lipsă de respect! Fac anunțul acum”
FCSB
MM Stoica a întrerupt abrupt dialogul Samuilă - Reghecampf: „Lipsă de respect! Fac anunțul acum”

În Liga Campionilor se plătește performanța din bani privați

În sezonul recent încheiat al Ligii Campionilor, România a fost singura țară care a avut la startul competiției 3 antrenori: Adrian Vasile - CSM București, Florentin Pera - ȚSKA Moscova și Costică Buceschi - Kastamonu. 

CSM și ȚSKA au avut ca obiectiv calificarea în Final Four-ul de la Budapesta, în timp ce Kastamonu a fost debutantă în cea mai importantă competiție continentală a cluburilor. 

Plătit cu 10 mii de euro pe lună, Adrian Vasile nu și-a calificat echipa între primele 4, în timp ce Pera, cu contract de 8.000 de euro, nu a putut evolua mai departe în „sferturi” cu ȚSKA din cauza suspendării echipelor ruse și bielouse în urma invadării Ucrainei din partea Rusiei.

10.000 de eurocâștigă Adrian Vasile la CSM București

Ambros Martin, salariu de top

Cel mai bine plătit antrenor din handbalul feminin, Ambros Martin, cu aproximativ 13 mii de euro pe lună, avea ca obiectiv câștigarea trofeului, dar Gyor a pierdut în cele din urmă finala cu Vipers.

Norvegiencele de la Vipers, pregătite de Ole Gjekstad, au câștigat Liga Campionilor pentru a doua oară la rând, „viperele” având un buget de 2,5 milioane de euro, iar antrenorul fiind plătit cu aproximativ 6.000 de euro lunar.

13.000 euro lunarcâștigă Ambros Martin la Gyor, spaniolul fiind cel mai bine plătit antrenor din handbalul feminin. 5 Ligi ale Campionilor a câștigat

Ceilalți antrenori care și-au dus echipele în semifinalele Ligii Campionilor, Jesper Jensen și Emmanuel Mayonnade, au salarii asemănătoare, aproximativ 6.500 euro pe lună.

Un alt antrenor plătit foarte bine, dar care tot din cauza conflictului armat dintre Rusia și Ucraina nu a putut concretiza contractul avut, este suedezul Per Johansson. Scandinavul avea aproximativ 10 mii de euro pe lună la Rostov, dar la izbucnirea războiului s-a întors acasă.

6.000 de euro pe lunăare Ole Gustav Gjekstad la Vipers, formație cu care a câștigat ultimele două ediții ale Ligii Campionilor

Alt tehnician de top, dar care nu ajunge cu echipa în F4-ul celei mai tari competiții, Gabor Elek de la FTC, are aproximativ 7.000 de euro lunar la formația din Budapesta.

Ungaria și Rusia dau mulți bani

Toate cluburile care au jucat în sezonul 2021-2022 în Liga Campionilor, mai puțin Kastamonu (parțial) și CSM București, au fost susținute din bani privați și, probabil, din acest motiv contractele jucătoarelor și ale tehnicienilor au fost făcute în funcție de cota lor. Se remarcă însă că în Rusia și Ungaria nivelul contractelor tehnicienilor este vizibil superior celui din restul țărilor.

„Noi căutăm bani la sponsori, justificăm fiecare euro, doar așa putem să existăm și să ne facem bugetul. În România, Ungaria și Rusia sunt multe facilități și din acest motiv sunt contracte foarte mari, unele nejustificate”, a spus pentru Gazeta Sporturilor unul dintre antrenorii care au întâlnit echipe românești în cupele europene.

În Liga Florilor se plătește orice din bani publici

Comparativ cu antrenorii din Liga Campionilor, aproximativ două treimi dintre tehnicienii care antrenează în handbalul românesc feminin au contracte care rivalizează cu ale celor din cea mai tare competiție europeană

Cel mai bine plătit este Adrian Vasile de la CSM București,10 mii de euro pe lună, el depășind 3 din cei 4 antrenori prezenți cu echipa în Final 4.

Antrenorul campioanei Rapid, Carlos Viver, vicecampion mondial cu Spania în 2019, are o cotă foarte bună și din sezonul viitor va fi recompensat cu 8.000 de euro pe lună, echipa urmând să joace în Liga Campionilor.

CV-ul crește contractul

Un alt antrenor bine cotat în România, Bogdan Burcea, are un contract de aproximativ 6.000 de euro la Craiova, după ce tehnicianul a câștigat Cupa EHF în 2018 și a fost selecționerul naționalei tricolore.

Și Vâlcea îi oferă un contract bun, 6.000 de euro lunar, norvegianului Bent Dahl, lector EHF și secund la naționala României, iar Alexandru Weber are, la Măgura Cisnădie, 5.000 de euro, după ce a calificat echipa de patru ori în cupele europene. 

Celebrul antrenor Gheorghe Tadici are aproximativ 2.200 de euro la Zalău, el fiind omul care gestionează fondurile echipei, la fel ca și Weber la Cisnădie.

La început de campionat, Bistrița îi oferea danezului Kim Rasmussen aproximativ 10 mii de euro, iar Brăila îl plătea pe brazilianul Morten Soubak cu 8.000 de euro. Antrenori cu trofee europene sau mondiale în palmares, cei doi nu au confirmat însă și au fost schimbați pe parcursul sezonului. 

Cum banii nu vin din buzunare private, sumele ajung la cote amețitoare uneori, deși performanțele, mai ales cele internaționale nu le justifică decât parțial. O situație care va continua, probabil, și în anii următori, rămâne de văzut când și dacă va sosi și un trofeu continental într-una dintre vitrine.

Contracte antrenori Liga Florilor

EchipăAntrenorSalariu lunar
1. Rapid BucureștiCarlos Viver6.500
2. CSM BucureștiAdrian Vasile10.000
3. SCM Rm. VâlceaBent Dahl6.000
4. Măgura CisnădieAlexandru Weber5.000
5. Gloria BuzăuAdrian Chiruț3.500
6. Minaur Baia MareRaul Fotonea4.000
7. Gloria BistrițaHorațiu Pașca4.500
 Kim Rasmussen10.000
8. Dunărea BrăilaNeven Hrupec4.000
 Morten Soubak8.000
9. HC ZalăuGheorghe Tadici2.200
10. SCM CraiovaBogdan Burcea6.000
11. CSM SlatinaVictorina Bora4.000
12. CSM MioveniGoran Kurtes3.500
13. Știința BucureștiSorin Bârză2.000
14. CSM DevaDaniel Gheorghe2.000

Contracte antrenori echipe participante în Liga Campionilor

EchipăAntrenorSalariu lunar
VipersOle Gustav Gjekstad6.000
GyorAmbrosio Martin13.000
MetzEmmanuel Mayonnade6.500
EsbjergJesper Jensen6.500
OdenseUlrik Kirkely6.000
FTCGabor Elek7.000
RostovPer Johansson10.000
ȚSKAFlorentin Pera8.000
BrestPablo Morel4.500
BuducnostBojana Popovici4.000
DortmundAndre Fuhr4.000
KrimNatalia Derepasko5.000
KastamonuCostică Buceschi7.000
SavehofRasmus Overby4.000
PodravkaNeven Hrupec5.000
CSM BucureștiAdrian Vasile10.000

Mai multe știri din handbal: 

După câștigarea titlului, Rapid a transferat o campioană olimpică, mondială și europeană

Al patrulea transfer al verii la CSM București » O campioană olimpică a semnat cu „tigroaicele”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
ceaiuri
ceaiuri  •  14 Iunie 2022, 18:48

ceva e putred...in Rom,cum poti plati pe AV cu 10k ,a castigat un mondial,european...e un bugetar de lux ca restul de jucatoare(daca vin bani de la privat..nici nu sta pe banca impreuna cu multe jucatoare ,dar la noi e tara ..visurilor frumoase)deci actualul sistem e depasit(in Spania jucatoarele au si job iar nationala are mereu rezultate)banii tb dusi spre centrele de excelenta,scoli cu profil sportiv iar bugetele la cluburi tb sa fie jumate privat ...

demolarii
demolarii  •  13 Iunie 2022, 15:38

Legea Sporturilor acționează doar in Liga I de fotbal, de sunt asa mulți bani publici în handbal? Pe de altă parte, comparând cu fotbalul, legile de handbal din România sunt echivalentul primelor Ligi de fotbal din Franța sau Germania. Cu toate acestea sunt prezente la Tv in acelasi mod cum e prezentata Liga a 3-a de fotbal. Dedu a gresit mult în această direcție. Sa vedem ce va face domnul Din, pentru ca astfel vor fi bani pentru echipe și din sistemul privat.....

pErsanu02
pErsanu02  •  13 Iunie 2022, 14:17

Nici nu conteaza salariul , conteaza ce produce aceasta echipa ? Vin copii la terenurile de handbal sa se apuce de handbal ??? Sa faca miscare ? Echipa se intretine din banii din televiziune si sponsori ??? Daca doar papa bani din banul public , as vrea sa ii vad arzand in iad , si da si pe Cristina Neagu. Nadia Comanesci , Nastase , Pataichin si restul gloriilor nu au castigat atatia bani cat fetiscana asta din banii publici ... sa-i fie rusine si mai ales alora care sunt fani Firea.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează