Articol de Marian Ursescu - Publicat sambata, 14 mai 2016 00:00
Ioan Gavrilescu a condus Oltchimul 33 de ani din postura de conducător.
A visat să ajungă să câștige Liga Campionilor cu echipa sa, dar nu a avut acest privilegiu. A ajuns în finală, dar nu a luat trofeul. Când CSM București a câştigat duminică trofeul, la prima sa participare, omul de handbal a fost întrebat de mulți. "Dumneavoastră v-ați chinuit ani la rînd. Cum a fost posibil ca Bucureștiul să câștige din primul an?".
- Domnule Gavrilescu, ce părere aveți despre finala dintre Gyor și CSM?
- A fost un meci senzațional. O finală de vis, a avut de toate. Poate să fie material didactic și pentru jucătoare, și pentru antrenori. E de studiat!
- Vă așteptați ca CSM să câștige Liga?
- Sincer, nu! Tot sezonul se chinuiseră, acesta e cuvântul. Abia s-a calificat. A plecat de pe locul 4, a trecut de Rostov, dar echipele nu și-au luat măsuri. Nu le-au băgat în seamă, Vardar le-a tratat de sus. Toate echipele și-au dorit la tragerea la sorți să pice cu ele!
"Mă regăsesc și eu în acest triumf"
- Sunteți invidios că ele au reușit, dumneavoastră nu?
- Cum să fiu, domnule? Numai cârcotașii și cei care nu vor binele sportului românesc pot să gândească așa! Apoi, mă regăsesc și eu acolo 1, 2, 5 la sută în acest rezultat! Jucătoare care au evoluat în 2010 în finala Oltchimului sunt acum la CSM. Manea și Brădeanu, titulare acum, au crescut la Vâlcea. La fel Curea, Vărzaru. M-am simțit mândru când au ridicat cupa.
- A mai fost și Vetkova la Oltchim, în trecut!
- Eu spun de jucătoare crescute de noi! Și mai e ceva. Am avut o mare contribuție când la sfârșitul lunii august, anul trecut, l-am recomandat la CSM pe Andrei Luca. E acum team-managerul echipei. Are și el o contribuție mare, spun eu! CSM avea condiții materiale bune, oamenii erau bine intenționați, dar nu aveau experiență. I-am zis atunci domnului Căliman, care era director. "Ia-l, domnule, ține-l o lună două și trimiteți-l înapoi dacă nu e bun!". Eu pe Luca l-am luat lângă mine să fure meserie și a făcut-o!
- CSM cum de a reușit din prima, iar Oltchim a avut șase semifinale și o singură finală?
- Nu vreau să fiu considerat acum invidios, dar, de exemplu, în 2010 Oltchim a jucat finala cu 14 românce în lot și doar două străine (Pidpalova și Șimkute). Până nu a venit criza în Europa, noi nu am putut aduce niciodată nordice, suedeze, daneze, norvegiene. În plus, atunci regulamentul era că poți folosi maximum trei străine în campionatul intern. Întreb acum, care e performanță mai mare, finală doar cu românce sau succes cu 10 străine și 8 românce, din care din ultimele joacă doar maximum 3.
"Gullden e un fenomen"
- V-a plăcut cineva în mod deosebit?
- CSM are în lot o superjucătoare. Am mai văzut astfel de handbaliste, de exemplu Bojana Popovici. Această Gullden m-a impresionat! Fără ea, CSM nu câştiga niciodată Liga Campionilor. Aportul tuturor a contat, portarul Grubisici a fost fenomenal cu Vardar, dar suedeza e incredibilă. O jucătoare care nu e prea înaltă, chiar dimpotrivă, dar are un simț al porții, aruncări variate. Și peste toate, e o jucătoare foarte deșteaptă, evoluează cu capul!
- Despre antrenorul Kim Rasmussen ce părere aveți?
- Dacă aveam semne de întrebare vizavi de profesionalismul lui până la meciurile cu Rostov, după meciurile cu rusoaicele și Final Four opinia mea s-a schimbat. Jocul lui tactic din finală a fost la superlativ. Și-a asumat riscuri foarte mari și i-a ieșit, cum se zice. La noi, când îți iese se zice că s-a nimerit, când nu-ți iese, nu e capabil! Nu-l cunosc pe acest Rasmussen, nu e de-al nostru și ce nu e de-al nostru parcă nu e bun, dar hai să fim serioși. Omul e antrenor! A dus Polonia de două ori în semifinalele Campionatului Mondial! Să nu-i luăm meritele.
- Dacă ați fi președinte la CSM i-ați prelungi contractul?
- Aș face totul pentru a-l păstra! Hai să vă întreb ceva. Și pe dumneavoastră și pe oamenii de handbal! La națională e Ryde, la CSM acest Rasmussen. România a început foarte slab în grupe la Mondiale și apoi a terminat pe podium, jucând admirabil. CSM a jucat groaznic în grupe, dar sublim din "sferturi" încolo. E întâmplător, e o coincidență sau e o tactică a antrenorilor din nordul Europei?
Anja Andersen, un dezastru!
- Ați avut și dumneavoastră la Oltchim antrenori nordici. Prima a fost Anja Andersen!
- Mi-ați adus aminte de cea mai mare slăbiciune cât am fost președinte la Vâlcea! Schimbarea ungurului Peter Kovacs cu Anja Andersen a fost o mare greșeală, un dezastru! Venirea danezei a fost satisfacerea unui moft a Cristinei Neagu, care nu se înțelegea deloc cu Peter Kovacs. Ea a avut trei cerințe, între care şi schimbarea ungurului. O spun acum, dacă Peter Kovacs rămânea antrenor, Oltchim câștiga Liga atunci, în 2011.
- Pe ce vă bazați?
- Pe evoluția echipei de până atunci! Oltchim cu Anja Andersen, în perioada de 5 săptămâni cât a fost la echipă, a fost o fantezie, să folosesc un cuvânt frumos! Nu pot să uit nici acum când am pierdut jocul cu Itxako, din Spania, după ce conduceam cu 6 goluri! Au fost faze în care aveam în apărare 5 extreme! Peter Kovacs e unul dintre primii trei antrenori ca valoare care au trecut pe la Oltchim!
"La Gyor e doliu. E normal, au jucat acasă. Totul era făcut pentru ele. CSM a avut noroc când a nimerit cu Vardar, că nu știu dacă ar mai fi fost la fel dacă juca în primul meci cu Buducnost sau Gyor!"
Ioan Gavrilescu, fost președinte Oltchim"CSM a avut mult noroc la ultima fază din timpul regulamentar. Balonul a lovit blocajul și mingea a ricoșat. A fost șansa lor! Când ești puternic, șansa îți surâde"
Ioan Gavrilescu, fost președinte Oltchim"CSM București a câștigat Liga Campionilor la prima sa participare în Europa. Și Oltchim a cucerit Cupa IHF, în 1984, a doua competiție ca valoare, tot la debutul său în cupele europene"
Ioan Gavrilescu, fost președinte Oltchim