Articol de Costi Prună - Publicat marti, 20 februarie 2024 18:38 / Actualizat marti, 20 februarie 2024 20:19
Rapidul nu s-a calificat în primele 12 formații din Liga Campionilor, după ce s-a clasat doar pe locul 7 în grupă.
După prestația surprinzătoare din sezonul trecut, când debutanta Rapid a ajuns în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, unde a pierdut în fața deținătoarei trofeului, Vipers, în acest sezon, vicecampioana României nu și-a putut egala performanța din diverse motive, majoritatea obiective.
Performanță pe datorie
Jucătoarele nu au mai avut liniștea necesară profesioniștilor pentru a se gândi doar la handbal, deoarece clubul nu le-a plătit salariile din august 2023 până în ianuarie 2024.
Probabil și din acest motiv, campioana mondială Orlane Kanor nu a mai avut curajul să prelungească înțelegerea cu Rapid și din vară va juca la FTC.
Dacă ai pretenții că ești un club care vrea performanță, bugetul trebuie să fie asigurat, altfel îți pierzi credibilitatea în fața impresarilor și aceștia nu vor mai direcționa spre tine jucătoarele de care ai nevoie. Poate fi unul dintre motivele pentru care Rapid nu a fost mai puternică în acest sezon european față de precedentul.
Suporterii nu pot câștiga mereu în locul echipei!
În afară de Orlane Kanor, Estevana Polman și Albertina Kassoma, Rapid nu are jucătoare de top, care pot face diferența în momentele critice, dar pretențiile au fost superioare valorii lotului.
Experiența și valoarea jucătoarelor s-au văzut în gestionarea greșită a finalurilor de partidă de la Krim și Ikast, în care Rapid a pierdut printre degete cel puțin câte un punct. Până atunci, ele au ajuns să se bată pentru un rezultat pozitiv datorită determinării și concentrării, și mai puțin a valorii intrinseci.
Toate acestea au ieșit la suprafață mai ales în partida decisivă de la București cu Ferencvaros Budapesta, în care echipa a clacat, a fost depășită clar de importanța meciului, chiar dacă vicecampioana maghiară nu a avut-o la dispoziție pe Andreea Lekic.
Degeaba cei aproximativ 5.000 de suporteri au încercat printr-o atmosferă fantastică să redreseze echipa, formația era stoarsă din punct de vedere psihic și fizic.
Multe jucătoare accidentate
De nerealizările Rapidului poate fi acuzat și „ghinionul", deoarece echipa a avut foarte multe jucătoare accidentate.
Fără Eliza Buceschi, Estevana Polman și Fraga Fernandez mai des sau cu Albertina Kassoma și Orlane Kanor uneori, antrenorul David Ginesta, chiar dacă ar fi avut puteri supranaturale, nu avea ce să pună în teren la linia de 9 metri. Doar în „dubla" cu Vipers, 30-29 și 30-35, antrenorul iberic a avut tot lotul la dispoziție.
Dacă ne amintim că Sorina Grozav a lipsit și ea, deoarece va deveni mămică în luna aprilie, tabloul pare complet și Rapid poate fi cauționată pentru ratarea calificării în play-off-ul sferturilor de finală, dar mai ales pentru exprimarea modestă în atacul pozițional.
De neclintit sau rămâne amăgirea?
În ideea că Rapid va juca și în sezonul viitor în Liga Campionilor dacă va obține locul secund în campionat, conducătorii giuleșteni trebuie să transforme motto-ul „Împreună suntem de neclintit" în realitate.
Dacă vor reuși să aducă la formație cel puțin câte un inter de valoare în fiecare poziție, pentru ca echipa să aibă o exprimare decentă în atac, iar antrenorul să nu mai fie nevoit să improvizeze la fiecare meci, atunci Rapid poate realiza mai mult.
Altfel, Rapid va rămâne echipa campioană doar la „galerie" în Liga Campionilor și cu meciurile pierdute la ultima fază, iar amăgirea suporterilor, „neclintită".