Articol de Costi Prună - Publicat vineri, 13 octombrie 2023 16:38 / Actualizat vineri, 13 octombrie 2023 16:38
Avocatul Flaviu Sâsâeac susține într-un e-mail trimis către Agenția Națională pentru Sport că Federația Română de Handbal este condusă discreționar.
Membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal, avocatul Flaviu Sâsâeac a înștiințat prin e-mail Agenția Națională pentru Sport și pe președintele acesteia, Elisabeta Lipă, despre faptul că FRH este condusă discreționar și fără respectarea statutului și regulamentelor.
Sâsâeac, după ce a enumerat câteva dintre motive, cere control financiar și administrativ la FRH.
„Transmit atașat, sub semnătură electronică, sesizarea privind nenumăratele abuzuri comise de dl. Constantin Din, președinte al Federației Române de Handbal, împotriva bunului mers al activității handbalistice în România. Solicit intervenția de urgență a ANS în rezolvarea crizei fără precedent creată la nivelul uneia dintre federațiile sportive importante ale României”.
Așa își începe Flaviu Sâsâeac plângerea către ANS, enumerând apoi câteva dintre problemele acute din cadrul conducerii executive a FRH:
- neconvocarea din 30 iunie a Consiliului de Administrație, regulamentul specificând că o dată la 45 de zile se întrunește CA
- nerespectarea unor decizii de la ultima Adunare Generală, din 28 aprilie 2023
- nerespectarea unor hotărâri de la ultima ședință a CA.
În finalul solicitării, Flaviu Sâsâeac cere: „Verificarea din punct de vedere financiar-contabil a FRH, pentru depistarea situațiilor prin care sume mari din banii alocați în bugetul federației se scurg prin proceduri cel puțin dubioase, care nu au validarea obligatorie a CA, către firme preferate ale președintelui FRH.
Achiziții de echipamente sportive și de diverse prestări de servicii, fără a trece aceste achiziții prin votul CA pentru aprobare, sunt efectuate după bunul plac al președintelui FRH, care pare că a acaparat federația pe numele său propriu, abuzând de funcție fără a respecta statutul FRH"
CA a devenit spectator de lux
Surse din FRH au dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor că în această perioadă conducerea executivă a federației a solicitat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) mai multe achiziții care nu au aprobarea CA:
- echipament sportiv în valoare de 385.286,79 lei (aproximativ 77.525 euro)
- computere portabile (laptopuri) în valoare de 218.465 lei (aproximativ 57.438 euro).
Unii membri ai CA au spus, sub protecția anonimatului, că majoritatea anunțurilor puse pe site-ul FRH pentru servicii de cazare și masă pentru sportivi și staff sunt cu dedicație pentru anumite firme, deoarece se cere răspunsul în 48 de ore.
Ultimul astfel de anunț a apărut în 10 octombrie, cu termen limită de participare la licitație în 12 octombrie, contract în valoare estimativă de 821.362 lei fără TVA (aproximativ 165.264 euro fără TVA).
„Teroriștii" devalizează bugetul FRH!
În demersul său, lui Flaviu Sâsâeac i s-au alăturat mai mulți membri ai CA care sunt asistați de specialiști în drept penal și aceștia urmează să elaboreze o plângere complexă, ce urmează a fi înaintată organelor competente.
„Activitatea FRH a fost sechestrată de către un singur individ, prin blocarea CA și punerea organului ales, ce conduce întreaga activitate a FRH între adunările generale, în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile statutare prin neconvocarea lui în termenul stabilit prin Statut, se conturează tot mai clar faptul că aceste aspecte se petrec prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, fiind posibil ca și alte infracțiuni să fie comise la nivelul FRH.
În acest moment, metaforic vorbind, FRH pare ca un avion deturnat de teroriști, aproape de un dezastru fără precedent. Solicit public intervenția ANS spre a aduce normalitatea în activitatea FRH și a ajuta în destructurarea mecanismelor abuziv create pentru devalizarea bugetului federației!", a declarat pentru Gazeta Sporturilor Flaviu Sâsâeac.
Dreptul la replică al Federației Române de handbal
Constantin Din, președintele Federației Române de handbal, a transmis un drept la replică pe adresa Gazetei Sporturilor:
În calitate de președinte al Federației Române de Handbal (FRH), resping cu fermitate acuzațiile aduse de avocatul Flaviu Sâsâeac, membru al Consiliului de Administrație al FRH, publicate pe siteul gsp.ro, în articolul cu titlul ,,Plângere la Agenția Națională pentru Sport împotriva conducerii Federației Române de Handbal”, la data de 11 octombrie 2023. Referitor la afirmațiile privind neconvocarea Consiliului de Administrație al FRH, fac precizarea că acesta s-a întrunit lunar și ori de câte ori a fost nevoie în format online, scutind bugetul FRH de plata indemnizațiilor membrilor CA-ului pentru fiecare ședință fizică și de plata cheltuielilor cu cazarea și masa acestora.
Ultimele ședințe ale Consiliului de Administrație au avut loc în format online, în zilele 16 august de 18 august, 30 august și 9 septembrie a.c. Sper ca domnul Flaviu Sâsâeac să nu fi făcut această afirmație deranjat fiind de faptul că, prin participarea la ședințele CA în format online, a fost văduvit de indemnizațiile mai sus menționate! Referitor la informația din articol potrivit căreia nu ar fi fost respectate deciziile din ultima ședință a Adunării Generale, din data de 28 aprilie 2023, mentionam urmatoarele:
1. Nu se precizeaza ce decizii luate in cadrul Adunarii Generale din data de 28 aprilie 2023 nu au fost respectate.
2. Conform prevederilor din Statutul Federatiei Romane de Handbal deciziile Adunarii Generale se pun in aplicare de Consiliul de Administratie. Dl. Flavius Sasaeac este membru in cadrul Consiliului de Administratie al FRH si ar fi putut, in aceasta calitate sa propuna, in cadrul sedintelor Consiliului de Administratie de pana la acest moment adoptarea oricarei hotarari. Se intelege astfel, din formularea articolului faptul ca Dl. Sasaeac invoca, in fapt, propria culpa relativ la acest aspect.
Referitor la afirmația potrivit căreia nu ar fi fost respectate hotârârile ședinței de CA din luna iulie 2023, mentionez faptul ca nu se indica care sunt hotararile luate in cadrul ultimei sedinte de CA care nu au fost respectate, pentru a se putea formula un raspuns. De asemenea, pentru transparenta, Federatia Romana de Handbal publica pe site-ul propriu, www.frh.ro toate hotararile organelor de conducere.
Referitor la acuzațiile de devalizare a bugetului FRH, fac precizarea că toate contractele incheiate de instituție au la baza derularea unor proceduri de achiziție făcute în deplin acord cu statutul FRH (doar contractele de peste 100.000 de euro trebuie să treacă prin CA al FRH) și în acord cu legislația națională a achizițiilor publice. Punctual, fata de afirmatia privind contractul de achizitie publica de echipament, facem precizarea faptului ca, fata de valoarea estimata a necesitatii de echipament sportiv pentru loturile nationale de handbal (valoare minima estimata de 290.822,43 lei si valoare maxima estimata de 385.296,79 lei), Federatia Romana de Handbal, prin departamentul specializat, a demarat procedura de atribuire prin procedura simplificata a contractului de furnizare de echipament sportiv, prin publicarea unui anunt in cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice.
Procedura se afla in desfasurare, cu termen limita pentru depunere a ofertelor data de 13 octombrie, ora 15.00. Procedura nefiind finalizata, nu se poate vorbi despre atribuirea unui contract de achizitie echipament la acest moment. In ceea ce priveste aprobarea CA pentru demararea procedurii de achizitie, legislatia achizitiilor publice prevede doar obligativitatea unui referat de necesitate aprobat de ordonatorul de credite, respectiv de Presedintele Federatiei.
Nu exista prevedere Statutara sau regulamentara care sa prevaleze prevederilor legale. In ceea de priveste achizitia de computere portabile (laptop-uri), valoarea acesteia se incadreaza in pragul de achizitie directa si a fost realizata prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice, cu respectarea prevederilor legale. Nici una din procedurile mentionate mai sus nu necesita aprobarea CA, ci doar respectarea prevederilor legale in materia achizitiilor publice, prevederi care au fost respectate. Referitor la afirmatia privind publicarea unor anunturi privind atribuire de contracte de servicii de cazare si masa, facem precizarea faptului ca nu exista anunt privind atribuirea unor contracte pentru prestarea de servicii de cazare si masa pentru sportivi care sa aiba termen de raspuns 48 de ore.
Cu privire la valoarea prevazuta in cadrul invitatie de participare, aceasta este o valoare cumulata pentru un numar de 4 contracte de prestari servicii de cazare si masa pentru sportivii din fiecare din Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea Juniorilor din Bucuresti, Suceava, Timisoara si Bistrita, valorarea fiecarui contract nedepasind pragul valoric prevazut in cadrul regulamentului de functinare a Consiliului de Administratie al FRH. In consecinta, datele prezentate in cadrul articolului nu sunt doar eronate, dar sunt folosite formulari denigratoare, care aduc prejudicii de imagine nu doar conducerii federatiei, cat si intregului fenomen handbalistic din Romania.
Pentru a nu exista niciun fel de suspiciune, informez toți membrii afiliați ai FRH asupra faptului că am solicitat Agenției Naționale pentru Sport să demareze verificări prinvind toate aspectele semnalate de către domnul avocat Flaviu Sâsâeac. Dacă acestea nu se vor adeveri, îmi rezerv dreptul de a uza de prevederile legale care sancționează denunțul calomnios făcut de domnul Flaviu Sâsâeac.
În încheiere, asigur încă o data membrii afiliați, cât și opinia publică de faptul că FRH funcționează conform prevederilor statutului său, respectând întotdeauna transparența și buna guvernanță. Vom întreprinde toate demersurile necesare pentru clarificarea acestei situații, cât și pentru a susține în continuare integritatea federației pe care o reprezentăm
- Constantin Din, președinte FRH