SPORTURI  »  HANDBAL  »  TROFEUL CARPAȚI

Start reușit pentru România la Trofeul Carpați: victorie la 11 goluri în fața Macedoniei de Nord

Lorena Ostase, printre cele mai experimentate jucătoare din lotul României / FOTO: Imago
Lorena Ostase, printre cele mai experimentate jucătoare din lotul României / FOTO: Imago

Articol de - Publicat vineri, 25 octombrie 2024 16:02 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2024 19:14

Naționala României a debutat cu dreptul la a 54-a ediție a Trofeului Carpați, reușind să treacă de Macedonia de Nord la capătul unui meci pe care l-a condus în permanență: 36-25 (16-12 la pauză).

  • Meciul servește drept pregătire pentru Campionatul European, programat între 28 noiembrie și 15 decembrie 2024. 
  • România face parte din grupa preliminară B, unde le va avea adversare pe Muntenegru, Cehia și Serbia. Primele două clasate avansează în faza grupelor principale.

Lovitura simbolică de start a fost dată de Florina Chintoan, fostul pivot al Universității Cluj-Napoca și al naționalei României, care a fost aplaudată de puținii suporteri prezenți în BTarena.

Defensiva atentă și energia în ofensivă au fost punctele forte ale României în prima repriză

Primul gol a fost marcat pe contraatac de Mihaela Mihai și, după câteva minute, apărarea tricolorelor a dat încă o dată roade, Lorena Ostase ducând scorul la 4-2. Noul căpitan al naționalei României a reprezentat piesa în jurul căreia s-a construit ofensiva lui Florentin Pera, iar reprezentativa gazdă a condus în permanență.

Bianca Curmenț și Jovana Micevska, portărița lui CSM Slatina, s-au întrecut în parade, astfel că s-au înscris puține goluri. În partea a doua a primei reprize, după ce antrenorul gazdelor a acordat minute garniturii secunde, Jovana Kiprijanovska (3 goluri) a condus o încercare de revenire a macedonelor.

Yaroslava Burlachenko, Oana Borș și Alisia Boiciuc au venit cu energie de pe bancă, iar România a trecut peste momentul mai dificil și s-a distanțat la 6 goluri. Tricolorele nu au izbutit, însă, să profite de o eliminare de 2 minute a adversarelor și înainte ca Ivana Gakidova să stabilească scorul final al primei reprize (16-12), Pera a arătat primele semne de nervozitate.

Bianca Bazaliu și Alisia Boiciuc au condus naționala într-o repriză secundă excelentă

După revenirea de la vestiare, reprezentantele noastre au fost extrem de atente în apărare, dar intercepțiile nu s-au concretizat, din cauza unei ofensive imprecise. Burlachenko și Bazaliu au luat câteva acțiuni pe cont propriu, însă oaspetele s-au menținut la o diferență de patru goluri, profitând de lipsa de inspirație între buturi a Dacianei Hosu.

Au urmat două goluri de pe cele două extreme, înscrise de Andra Buzoianu și de Corina Lupei, iar Kristijan Grchevski a cerut time-out în minutul 45 (25-18). Diana Ciucă, intrată în locul lui Hosu, a avut câteva parade bune, în timp ce Bazaliu a continuat să facă spectacol în atac.

În minutul 54 al meciului, încercând să salveze o aruncare rapidă a macedonelor, Diana Ciucă s-a lovit la cot de bara stângă a porții, apoi unul dintre panourile publicitare, fiind nevoie de intervenția medicilor. După câteva minute în care a stat pe parchet, rapidista a fost ajutată de Pera să revină pe banca României, unde a fost tratată de kinetoterapeutul Victor Baciu.

Alicia Gogîrlă a lansat două bombe în poarta adversarei, iar tricolorele au avut un final lipsit de emoții: 36-25.

Bianca Bazaliu a terminat confruntarea cu 8 goluri, în timp ce Yaroslava Burlachenko, Alisia Boiciuc și Alicia Gogîrlă au marcat câte 4 goluri. De partea cealaltă, s-au remarcat Ivana Gakidova și Jovana Kiprijanovska, fiecare cu câte 5 goluri.

România va mai disputa două partide la Trofeul Carpați. Sâmbătă, la 17:30, tricolorele joacă împotriva Elveției și duminică, la aceeași oră, va avea loc duelul de gală cu Brazilia.

FINAL » România - Macedonia de Nord 36-25

  • Final de meci, 36-25.

  • min. 55: Diana Ciucă nu poate continua partida, ca urmare a loviturii la cot.

  • min. 54: emoții în tabăra României, după ce Diana Ciucă s-a lovit cu șoldul și cotul de bară, apoi a aterizat nefericit pe parchet. ea are nevoie de intervenția echipei medicale.

  • min. 45: 25-18, iar antrenorul Macedoniei de Nord solicită un time-out.

  • min. 43: Bianca Bazaliu înscrie cu o aruncare joasă, pentru 23-17.

  • min. 38: Oana Borș lovește bara transversală cu o aruncare din extremă. Rămâne 19-15 în favoarea României.

  • Ora 18:27 - Start în partea secundă.

  • Pauză, 16-12 în favoarea României.

  • min. 23: Oana Borș aduce o gură de oxigen pentru naționala noastră, după ce echipa oaspete se apropiase la numai două goluri. 10-7 acum.

  • min. 19: diferența de 4-5 goluri se menține.

  • min. 11: Ostase obține un „7 metri”, transformat fără emoții de Sorina Grozav.

  • min. 8: în sfârșit, jocul se leagă. Româncele se distanțează la 3 goluri, 5-2.

  • min. 2: Mihaela Mihai înscrie primul gol al meciului. Elevele lui Florentin Pera nu reușesc încă să se desprindă.

  • Ora 17:37 - Start de meci în Polivalenta din Cluj-Napoca.

Naționala feminină de handbal a României a intrat pe ultima sută de metri înaintea Campionatului European de Handbal, organizat la finalul acestui an în Austria, Elveția și Ungaria.

„Tricolorele” participă în perioada 25-27 octombrie la Trofeul Carpați, unde le vor mai avea ca adversare pe Elveția și Brazilia. Meciurile de joacă în sala polivalentă din Cluj-Napoca.

Lotul convocat de Florentin Pera pentru Trofeul Carpați:

  • Portari: Diana Ciucă (CS Rapid București), Bianca Curmenț (CSM Corona Brașov), Daciana Hosu (CSM București)
  • Extreme: Oana Borș (HC Dunărea Brăila), Corina Lupei (HC Dunărea Brăila), Andra Buzoianu (SCM Gloria Buzău), Eva Kerekes (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM București)
  • Interi: Bianca Bazaliu (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Daria Bucur (SCM Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), Sorina Grozav (CS Rapid București)
  • Centri: Alisia Boiciuc (CSM Corona Brașov), Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (HC Dunărea Brăila)
  • Pivoți: Andreea Ailincăi (CSM București), Iaroslava Burlacenko (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Lorena Ostase (CS Rapid București

Un turneu util pentru echipa națională a României. Vreau să precizez că fetele s-au implicat 100% la antrenamente. Atmosfera este foarte bună și sunt mulțumit de randamentul fiecărei jucătoare în parte. Mă bucură faptul că avem continuitate. Cum bine știți, suntem la început de ciclu olimpic […] Cred că a fost un an bun pentru echipa națională a României.

Am promovat multe jucătoare tinere, am generat încredere acestei generații. Fetele au răspuns pozitiv de fiecare dată. Au arătat dorința de a forma un grup unit. Echipa luptă până la ultima picătură de energie în fiecare meci, lucru care mă mulțumește […] Obiectivul nostru principal este calificarea la Jocurile Olimpice din 2028

- Florentin Pera, selecționerul României

Componența grupelor la Campionatul European de handbal feminin:

  • grupa A – Suedia, Ungaria, Turcia, Macedonia de Nord
  • grupa B – Muntenegru, România, Cehia, Serbia
  • grupa C – Franţa, Spania, Portugalia, Polonia
  • grupa D – Danemarca, Elveţia, Insulele Feroe, Croaţia
  • grupa E – Norvegia, Austria, Slovacia, Slovenia
  • grupa F – Olanda, Germania, Ucraina, Islanda.

Primele două clasate din fiecare grupă avansează în faza următoare a competiției.

Programul României la Euro 2024:

  • România - Cehia, 29 noiembrie
  • Muntenegru - România, 1 decembrie
  • Serbia - România, 3 decembrie
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (3)
moise
moise  •  25 Octombrie 2024, 22:33

După meciul asta parca Bazaliu pare nedreptățită de același antrenor la club.... Pe vremuri, nu demult, era o trăgătoare strașnică, păcat că și Pera crede că străin mai bun că roman

MaxiP
MaxiP  •  25 Octombrie 2024, 19:18
Postat de Todor pe 25 Octombrie 2024, 17:30

Pera a primit dezlegare din partea FRH să antreneze o echipă de club menită a fi schelet și pepinieră echipei naționale. Știe cineva ce s-a-ntîmplat întretimp?

Da, s-a invechit conceptul, au crescut pretentiile echipei de club in momentul in care s-au obtinut niste rezultate, Pera nu va renunta la club pentru echipa nationala, iar federatia probabil a realizat ca e inutil sa schimbi anual selectionerul ca sa ajungi la concluzia ca toti sunt de exact acelasi nivel si conteaza cel mai mult jucatoarele. Desi parerea mea e ca Pera e probabil cel mai slab dintre ei si din pacate au apelat la un concept teoretic corect exact in momentul cel mai prost pentru a face asta.

Todor
Todor  •  25 Octombrie 2024, 17:30

Pera a primit dezlegare din partea FRH să antreneze o echipă de club menită a fi schelet și pepinieră echipei naționale. Știe cineva ce s-a-ntîmplat întretimp?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează