Articol de Marian Ursescu - Publicat duminica, 15 decembrie 2019 14:58
Olanda e campioană mondială la handbal feminin, după o victorie obținută în ultimele 10 secunde, contra Spaniei, 30-29! Golul decisiv a fost marcat dintr-un 7 metri foarte controversat! Din păcate pentru iberice, dar și pentru spectatorii neutri, finala a fost decisă de o greșeală a arbitrelor franceze, Charlotte și Julie Bonaventura.
La ultima fază, cu șase secunde înainte de final, la scor egal 29-29, Alexandrina Barbosa a aruncat la poartă. A apărat Tess Wester, iar goal-keeperul olandez a încercat să repună repede mingea în joc. Pivotul spaniol Ainhoa Hernandez s-a așezat în fața ei și a sărit în momentul în care Wester a aruncat balonul.
Reluările TV arată clar că iberica se afla în afara semicercului de 6 metri și putea să o încurce pe olandeză să întârzie repunerea.
Surorile Bonaventura au oprit însă meciul, i-au acordat cartonaș roșu lui Hernandez și au dictat aruncare de la 7 metri! Lois Abbingh a transformat cu trei secunde înainte de final și nimic nu mai era de făcut. Olanda câștigă și devine noua campioană mondială.
Fara VAR
Este o decizie foarte grea, în care cele două arbitre ar fi avut nevoie de reluările video. Federația Internațională de Handbal (IHF) nu a implementat însă sistemul VAR la actuala ediție! E de văzut și poziția mâinilor jucătoarei iberice, daca acestea erau sau nu, în momentul săriturii, în semicercul advers!
„Scandal! Arbitrele fură aurul Spaniei”
Cotidianul spaniol Marca a titrat imediat la finalul meciului: „Escandalo! Las arbitras le roban el oro a Espana” (Scandal! Arbitrele fură aurul Spaniei).
Nu e prima finală în care cele două surori gemene din Franța provoacă un scandal imens. La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, în finala olimpică. Muntenegru a acuzat vehement arbitrajul în meciul cu Norvegia. Nordicele au fost ajutate și au câștigat titlul olimpic.
Echipa care venea din urmă
Spania a avut o evoluție incredibilă la acest Campionat Mondial, deși pornea cu șansa a 10-a la câștigarea titlului. Ibericele au început excelent și marea finală, au condus la patru goluri diferență, dar apoi timp de 11 minute nu au mai găsit calea spre gol. A fost perioada în care Olanda a revenit, iar la pauză a intrat cu trei goluri avantaj: 16-13.
Spania nu a renunțat însă niciun moment la șansa ei. Ibericele au crezut până la capăt. Joc excelent reușit de jucătoarele de la SCM Rm. Vâlcea, extrema Marta Lopez (6 goluri, toate în repriza a doua) și centrul Alicia Fraga Fernandez (5 goluri), plus patru pase de gol. Și portarul Gloriei Bistrița, Zoqbi de Paula a avut câteva parade de efect spre finalul meciului, ținându-și echipa în joc.
Olanda a trăit prin aruncările interului Lois Abbingh (7 reușite) și a centrului Estavana Polman (9 goluri), care au tras echipa după ele.
Astfel, după 6 semifinale jucate consecutiv la turneele final, Olanda ajunge la aur, cu un selecționer, francezul Emmanuel Mayonnade, care a preluat reprezentativa "lalelelor" de mai puțin de un an de zile. Olanda obține și biletele la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Spania câștigă a doua medalie la Campionatul Mondial, după bronzul din 2011.
Olanda 30: Polman 9, Abbingh 7, Snelder 5, Malestein 3, van der Heijden 3, Bont 2, van Wetering 1 Antrenor: Emmanuel Mayonnade
Spania 29: Barbosa 7, Marta Lopez 6, Fraga Fernandez 5, Nerea Pena 3, Ainhoa Hernandez 3, Jimenez Lopez 2, Mireya Gonzalez 2, Lara Gonzalez 1
Antrenor: Carlos Viver
S-a stabilit echipa campionatului
MVP: Estavana Polman (Olanda)
Portar: Tess Wester (Olanda)
Extremă stânga: Camilla Herrem (Norvegia)
Inter stânga: Alexandrina Cabral Barbosa (Spania)
Centru: Estavana Polman (Olanda)
Inter dreapta: Anna Viahireva (Rusia)
Extremă dreapta: Jovanka Radicevici (Muntenegru)
Pivot: Linn Blohm (Suedia)
Golgeter: Lois Abbingh (Olanda) 71 goluri