SPORTURI  »  HANDBAL  »  ANALIZA

Start joc! Liga Națională, atât la fete, cât și la băieți, debutează în weekend! Analiza celor două competiții: luptă mai aprigă ca niciodată la masculin

FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat vineri, 01 septembrie 2017 12:50

Liga Națională masculină se reia sâmbătă, zi în care sunt programate primele trei meciuri ale primei etape. Cu multe transferuri în intersezon, nume mari aduse pe semicercurile din România, internaționali, campioni mondiali, prima ligă se anunță mai interesantă ca oricând.

Echipele și-au făcut cunoscute obiectivele, iar dintre acestea se detașează clar cele trei formații care au declarat că își doresc câștigarea titlului național: Dinamo București, CSM București și HC Dobrogea Sud Constanța.

Formația pregătită de francezul Christian Gaudin a început perfect sezonul. Dobrogea Sud a câștigat Supercupa României, 28-27 cu Dinamo, punând în vitrina clubului înființat abia acum doi ani primul trofeu din istorie!

Constanța e o echipă care se bazează eminamente pe jucători din fostul spațiu iugoslav, 11 la număr: 5 sârbi, 3 macedoneni, 2 muntenegreni și un bosniac.
Dinamo a făcut și ea 7 transferuri în această vară, cele mai sonore fiind ale internaționalilor Gaiducenko (Belarus), Sajin (Qatar), Boskovici (Serbia) și Descat (Franța).

Dintre echipele cu obiective mari, "câinii" sunt singurii care și-au păstrat banca tehică, Eliodor Voica și Sebastian Bota reușind anul trecut un sezon excelent în care au bifat primul event din istoria "alb-roșiilor".

Cea mai agresivă campanie de transferuri a făcut-o însă CSM București, vicecampioana României înregimentându-l pe fostul campion mondial Garcia Robledo, dar și alți șase internaționali, trei din România, câte unul din Croația, Slovenia și Brazilia.  Ibericul Pablo Campos Sune e noul tehnician al echipei, obiectivul fiind clar: primul titlu din istorie după trei locuri doi consecutive.

Lupta pentru Europa

Urmează echipele care țintesc prinderea unui loc în cupele europene. Echipe care le pot încurca pe cele trei "mari", așa cum s-a mai întâmplat și în sezonul trecut.
Potaissa Turda, HC Odorhei, Poli Timișoara, Steaua sau Dunărea Călărași și-au propus să intre în play-off, singura variantă de a rămâne în luptă pentru cele patru locuri de cupă europeană.

Odorheiul și Steaua au făcut cele mai multe schimbări în lot, rezultatele din meciurile de pregătire fiind unele promițătoare.

Celelalte echipe se vor lupta, mai mult ca sigur, pentru a evita cele două locuri direct retrogradabile, dar și a celor care duc la baraj. E de semnalat revenirea în prima ligă a Minaurului, și a Politehnicii Iași, două echipe de tradiție. z

Programul primei etape
2 septembrie
16:00 Dobrogea Sud Constanța-CSU Suceava (TVR2)
16:30 Potaissa Turda-Steaua (Digi, Dolce)
18:00 CSM Făgăraș-Dinamo
3 septembrie
17:00 Dunărea Călărași-Poli Timișoara (Digi, Dolce)
18:00 Minaur Baia Mare-Poli Timișoara
18:30 HC Vaslui-CSM București
19:00 HC Odorhei-CSM Focșani

71 de jucători străinisunt înregimentați la cele 14 cluburi de la băieți. Sunt 5 echipe care au mai mult de jumătate din lot "stranieri": Constanța 11, Odorhei 10, Călărași, Dinamo și CSM București câte 9

2 echipeau formațiile alcătuite exclusiv din handbaliști "tricolori": HC Vaslui și CSM Făgăraș

4 antrenori străiniși 10 români încep pe băncile tehnice ale prim-divizionarelor din România

FEMININ - CSM București și restul lumii

Campioana României nu va avea nici în acest sezon o adversară pe măsură cu care să se lupte pentru titlu.

Sezonul feminin se deschide duminică, atunci când sunt programate două meciuri din prima etapă, dar și Supercupa României. De la ora 20:00, în Sala Polivalentă, CSM București va întâlni SCM Craiova. Oltencele au terminat pe 4 sezonul trecut, dar au jucat finala Cupei României, pierdută tot în fața "tigroaicelor".

Va fi primul meci oficial al bucureștencelor la care vor debuta Cristina Neagu, Nathalie Hagman, Amanda Kurtovic, Marit Frafjord, Aneta Udriștoiu și Sabina Jacobsen.

Craiova e una dintre cele mai puternice adversare, dar e greu de crezut că se va pune problema învingătoarei. "Întâlnim o superechipă, o forță, o formație care ne depășește la toate capitolele. Ne vom juca șansa și încercăm să arătăm cel mai bun handbal al nostru", a declarat antrenorul Craiovei, Bogdan Burcea.
Bătaie la vârf

De altfel, în această ediție, Craiova se va bate pentru podium cu HC Zalău, Corona Brașov, HCM Rm. Vâlcea. Surprize pot constitui și formațiile din Cisnădie, Brăila sau Bistrița.

De partea cealaltă, la retrogradare se vor lupta nou-promovatele Rapid și CSM Slatina, care se și întâlnesc în prima etapă, dar și U Cluj Napoca sau Dunărea Galați. 

Programul primei etape
3 septembrie
11:00 CSM Roman-HC Zalău
16:00 Rapid București-CSM Slatina (TVR1)
5 septembrie
19:30 Corona Brașov-HCM Rm. Vâlcea (Digi, Dolce)
6 septembrie
19:30 Unirea Slobozia-CSM București (Digi; Dolce)
Măgura Cisnădie-U Cluj Napoca
Danubius Galați-Dunărea Brăila

46 de jucătoare străine vor evolua în actualul sezon al Ligii feminine, cele mai multe la CSM București, 11, și la HCM Rm. Vâlcea, 10

13 echipe vor avea antrenori români pe banca tehnică, singura cu tehnician străin fiind CSM București, cu Helle Thomsen

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
tihi
tihi  •  01 Septembrie 2017, 19:04

CSM castiga cu bani..a investit in jucatoare straine, si ai nostri sint platiti prost ! O sa aibe si probleme : ne avand adversare in campionatul intern,nu vor face fata in Europa,unde echipele totusi au un campionat mai echilibrat...In acest an,din aceasta cauza nu vad calificate fetele de la CSM in Final Four !!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează