SPORTURI  »  HOCHEI  »  HOCHEI PE GHEAȚĂ

Eduard Căsăneanu a promovat în eșalonul al doilea al hocheiului mondial: „Am dat totul de la început până la final” 

Articol de - Publicat luni, 06 mai 2019 13:42

Eduard Căsăneanu, cel mai tânăr membru al echipei României care a reușit să promoveze în eșalonul al doilea al hocheiului mondial, vorbește despre experiența de la Tallinn.

Estonia, Japonia, Polonia, Ucraina și Olanda sunt echipele de care România a trecut, săptămâna trecută, pe patinoarul Tondiraba din Tallinn. Cinci succese care i-au urcat pe „ tricolori” pe primul loc în grupa B a Diviziei I și care le asigură promovarea în grupa superioară, cea care vine imediat sub eșalonul de elită.

Antrenorul Olandei spunea că România a fost surpriza turneului de la Tallinn. „Este un miracol. Chiar nu ne așteptam la așa ceva la începutul competiției. Un miracol atât pentru noi, cât şi pentru hocheiul din România. Şi sper să nu fie ultimul!”, a spus Eduard Căsăneanu cu entuziasmul specific vârstei de 19 ani. El a fost cel mai mic membru al lotului de 22 care a făcut deplasarea în Estonia. 

„Numai meciuri grele”

O experiență pe care nu o va uita niciodată, chiar dacă nu a prins prea multe minute pe gheață. A trăit la fel de intens fiecare meci pe care colegii săi l-au disputat. De la prima victorie obținută după lovituri de departajare cu Estonia, trecând prin emoțiile succesului la limită cu Japonia, apoi ale celui cu Polonia, obținut după prelungiri, cât și prin presiunea resimțită în confruntările cu Ucraina și Olanda.

„Au fost numai finale! Numai meciuri grele. Nu știu care a fost cel mai dificil, toate au avut o încărcătură aparte. E un Campionat Mondial, e normal să fie așa. Chiar am dat totul de la început până la final. Asta ne-a sfătuit şi antrenorul Julius Penesz înaintea meciului cu Olanda: „Jucați azi cum ați făcut-o şi până acum!””, a continuat povestea Eduard. 

„Nu e imposibil!”

Ultima victorie, cea cu Olanda, 3-1, le-a adus liniștea și bucuria. "A fost o nebunie după final. Am profitat din plin şi ne-am distrat ca niciodată", a spus el zâmbind ștrengărește. Puștiul de la SC Miercurea Ciuc își permite să viseze la realizări și mai mari. „Cu timpul, eu spun că avem toate șansele să ajungem în grupa de top. E greu, ne trebuie multă pregătire, dar nu e imposibil”, plusează el. 

România va fi de la anul între primele 22 de națiuni ale lumii, iar acest lucru a fost reușit de o echipă în care s-au îmbinat elanul tinerilor, experiența jucătorilor naturalizați și priceperea antrenorului slovac Julius Penesz. „Sper ca după acest succes, să se vorbească mai mult despre hochei în România”, încheie el optimist. 

„Nu știu dacă să îi sfătuiesc pe părinți să își dea copiii la hochei. E un sport pe cât de dur, pe atât de frumos. Ar trebui să țină cont totuși că puștii se pot dezvolta frumos prin practicarea lui”
Eduard Căsăneanu

 clasament

7este cel mai bun loc ocupat de România la Campionatele Mondiale, o performanță obținută în 1947, când au participat opt echipe 

6echipe s-au înscris la ediția 2018-2019 a Campionatului Național, o ediție câștigată de ASC Corona Brașov

Amânare după amânare

Bucureștiul este printre puținele capitale din Europa care nu au un patinoar. Vechiul „Mihai Flamaropol”, care avea o capacitate de 8.000 de locuri și fusese inaugurat 1952, a fost dărâmat la finalul lui 2015, iar în locul lui se construiește unul nou, care va avea 3.100 de locuri. Lucrările au început în 2016 și ar fi trebuit să fie încheiate în vara lui 2018, apoi în primăvara lui 2019, însă construcția e departe de a fi finalizată.

„Pentru hocheiul românesc este un rezultat imens. Sper că odată cu acest rezultat lucrurile se vor schimba în materie de infrastructură în România, că vor fi construite mai multe patinoare pentru că această generație merită. Am arătat că avem potențial și că el poate fi împlinit”, a spus Roberto Gliga, căpitanul echipei României. 

Rezultatele României la Tallinn
România-Estonia 4-3 (2-0, 0-2, 1-1, 0-0, 1-0)
România-Japonia 3-2 (0-2, 2-0, 1-0)
România-Polonia 3-2 (1-0, 0-0, 1-2, 1-0)
România-Ucraina 5-1 (2-0, 1-1, 2-0)
România-Olanda 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)

 clasament1

*prima clasată a promovat în Grupa A a Diviziei I, ultima clasată a retrogradat în Grupa A a Diviziei II.

** în departajarea României și Poloniei a contat rezultatul direct

Piramida CM

Divizia de Top 16 echipe
Divizia I 12 echipe (2 grupe valorice, A și B)
Divizia II 12 echipe (2 grupe valorice, A și B)
Divizia III 20 de echipe

România la CM

10 prezențe în Divizia de Top
31 de prezențe în Divizia I
19 prezențe în Divizia II
1 prezență în Divizia III 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”
Superliga
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”
Una dintre victimele celebrului criminal în serie Ion Rîmaru a fost soția unui fotbalist crescut la Dinamo! „L-au chemat la procuratură! El a fost primul suspect!”
Special
Una dintre victimele celebrului criminal în serie Ion Rîmaru a fost soția unui fotbalist crescut la Dinamo! „L-au chemat la procuratură! El a fost primul suspect!”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (3)
1055698714461741
Csaba Kolumban  •  06 Mai 2019, 18:05

Macar numele antrenorului sa scrieti corect,asa din respect,miticarilor.

780708698710213
Razvan Claudiu  •  06 Mai 2019, 15:37

Doar ca in articol se strecoara si o minciuna, asa de clickbite. De la bun inceput, la intrarea in santierul unde se construieste noul patinoar national, a aparut anunul 2021 ca termen de finalizare. Pentru cine nu crede, sa dea o fuga pana acolo.

135479786808884
Leonard Crassas  •  06 Mai 2019, 15:19

Multumim presei din tara ca nea-ti tinut la curent tot timpul cu cat valoreaza ianis hagi, si acum pe la mijlocul site-ului va-ti gandit sa scriti ceva si despre hocheisti. Banuiesc ca nu au jucat toate meciurile intr-o singura zi ? Ps . nimic de printisor ??

Vezi toate comentariile (3)
Comentează