SPORTURI  »  HOCHEI  »  ANIVERSARE

Un secol cu crosa pe gheață în România » Federația urmează să celebreze centenarul: „În ziua de 24 ianuarie 1924, hocheiul românesc primea «certificatul de naştere»”

Echipa României
Echipa României

Articol de - Publicat miercuri, 24 ianuarie 2024 17:42 / Actualizat miercuri, 24 ianuarie 2024 19:14

24 ianuarie 1924 este ziua în care hocheiul românesc a fost afiliat la Federația Internațională. Se pregătesc mai multe evenimente care să marcheze centenarul. 

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, are o însemnătate aparte pentru hocheiul din țara noastră. În urmă cu exact 100 de ani, pe 24 ianuarie 1924, România s-a afiliat la organizația internațională, precursoarea Federației Internaționale de Hochei pe Gheață.

„În ziua de 24 ianuarie 1924, hocheiul românesc primea «certificatul de naştere» prin afilierea României, reprezentată de Comisia centrală a sporturilor de iarnă, la Liga Internaţională de Hochei pe Gheaţă (LIHG), forul oficial al sportului cu pucul la nivel mondial. Evenimentul a avut loc la Chamonix (Franţa), iar certificatul de afiliere la LIHG a fost semnat din partea României de către Regele Ferdinand I", povestește președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Nagy Attila.

După doar 3 zile, pe 27 ianuarie 1924, s-ar fi jucat primul meci de hochei între două orașe din România, 3-3 între Brașovia Brașov și Cercul de Patinaj Cluj-Napoca. 

Chiar în anul următor a fost organizată prima ediţie a Campionatului Naţional de hochei pe gheaţă, disputat pe patinoarul Olimpia din Braşov şi câştigat de o echipă locală, Braşovia.

Conferință jubiliară în tribunele patinoarului, plină de amintiri

Momentul centenarului a fost marcat printr-o conferință de presă atipică, ce a avut loc în tribunele patinoarului „Vákár Lajós” din Miercurea Ciuc, chiar în timpul unui joc dintre două echipe de juniori U15, între o echipă din Harghita și una din București. 

Un secol cu crosa pe gheață în România » Federația urmează să celebreze centenarul: „În ziua de 24 ianuarie 1924, hocheiul românesc primea «certificatul de naştere»”
Imagine de la conferința de presă FOTO Iulian Cuibar

Au luat parte Nagy Attila, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Benedek Árpád, secretarul general al forului, dar și două legende ale echipei naționale, Traian Cazacu de la Steaua București și Gál Sándor de la Sport Club Miercurea Ciuc.

 A fost un moment al amintirilor, al poveștilor frumoase adunate de pe gheață și din jurul acesteia. „Printre cele mai frumoase momente au fost cele de la Jocurile Olimpice din 1980, de la Lake Placid. Să stai zi de zi lângă cei mai buni sportivi ai lumii, ni se face și acum pielea de găină! Aveam o echipă frumoasă și noi, între primele zece din lume, nu mai e cazul acum, dar sperăm că vom reveni la un moment dat”, spun Cazacu și Gál. Aceștia își doresc să vadă meciuri tari, ca pe vremea lor, în Campionatul Național, dar și mai multe patinoare noi.

Planuri pentru un restart

Pe de altă parte, conducerea federației anunță o serie de evenimente care să marcheze anul centenar, dar care să reprezinte, totodată, un nou început pentru hocheiul românesc.

 „De-a lungul acestui an aniversar ne-am propus și practic dorim să realizăm pași importanți, atât în evidențierea performanțelor din trecut, dar și ceea ce privește viitorul hocheiului românesc. Ne dorim ca la anul, când vom aniversa 100 de ani de la primul campionat, să avem un «Hall of Fame» al hocheiului românesc, pentru care va lucra o comisie alcătuită din mari personaje ale fenomenului, să avem an de an o gală a hocheiului românesc, să participăm la un Campionat Mondial U18 cu fetele. 

Ne propunem mai multe evenimente pentru fiecare centru hocheistic, să reintrăm pe ecranele televiziunilor, unde nu prea am fost în ultimii ani. Să facem o astfel de conferință și la București, la Patinoarul „Flamaropol”. Avem țeluri mari și-i invităm pe toți cei din hochei să lucreze alături de noi pentru ele!

 O listă completă a evenimentelor dedicate centenarului o vom putea face publică în luna mai”, a mai precizat Nagy Attila.

Un secol cu crosa pe gheață în România » Federația urmează să celebreze centenarul: „În ziua de 24 ianuarie 1924, hocheiul românesc primea «certificatul de naştere»”
Federația Internațională a marcat evenimentul

 „Am deschis anul centenarului cu această conferință și îl vom încheia cu o publicație despre cei 100 de ani de viață a hocheiului. De asemenea, urmând exemplele de la Odorheiu Secuiesc și Târgu Mureș, ne dorim să readucem la viață și alte centre hocheistice, precum Suceava”, a completat și secretarul general Benedek Árpád.

Anii de glorie ’70-‘80

În cei 100 de ani de la înfiinţarea federaţiei, hocheiul românesc a cunoscut perioade cu adevărat excepţionale, cu participarea la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, la care echipa României s-a clasat în două rânduri (1976 şi 1980) printre primele zece selecţionate ale lumii.

 De altfel, în deceniile 1970 şi 1980, selecţionata de hochei pe gheaţă a României a câştigat meciuri istorice împotriva unor echipe de top, cum a fost victoria memorabilă cu 5-4 împotriva reprezentativei SUA, în 1977, sau cea împotriva Germaniei, cu 6-4, în 1980. 

Aceste performanţe au fost posibile graţie unor jucători cu adevărat de clasă mondială, de la Doru Tureanu şi Eduard Pană, singurii jucători români de hochei incluşi în IIHF Hall of Fame, la Dezideriu Varga, Valerian Netedu, Ion Ioniţă, Dumitru Axinte, Sandor Gal, George Justinian, Marian Costea, Elod Antal, Alexandru Hălăucă, Marian Pisaru sau Constantin Nistor. Şi a unor antrenori valoroşi precum Ştefan Ionescu, Mihai Flamaropol, Zoltan Czaka sau Ion Tiron.

Am pornit de jos, iar de-a lungul celor 100 de ani am ajuns și foarte sus. Am coborât mult în ultima vreme și ne dorim să revenim. Să ajungem ca în anii de glorie pare imposibil, dar vrem măcar să încercăm să ne apropiem”, concluzionează Nagy Attila.

Naționala, pe locul 24 în clasamentul mondial

Echipa națională de seniori a României este pe locul 24 în acest moment în clasamentul federației internaționale. „O poziție destul de bună, ținând cont de investițiile din ultima vreme. La copii și juniori stăm mai rău, pe 37-38”, spun oficialii federației. 

România are aproximativ 200 de hocheiști seniori legitimați, aproximativ 90 de senioare și undeva la 1.500 de copii, fiind vizată o „țintă” de 3.000 de copii în următorul deceniu.

Ediție specială a Cupei României, în acest weekend

În weekend, va avea loc „Final Four-ul” Cupei României, la Gheorgheni, sâmbătă fiind programate semifinalele, Steaua București contra Corona Brașov (ora 15.00) și gazdele de la ACSH contra covăsnenilor de la Fenestela 68 (ora 19.00). 

Duminică, învingătoarele își vor disputa marele trofeu. De altfel, și Cupa „împlinește” o vârstă „rotundă”, ediția inaugurală disputându-se la Brașov, în 1949, sub numele de Cupa Republicii Populare.

Citește și: 

Venită din calificări, Dayana Yastremska e în semifinale » Premieră după 46 de ani la Australian Open
AUSTRALIAN OPEN
Venită din calificări, Dayana Yastremska e în semifinale » Premieră după 46 de ani la Australian Open
Fostul jucător de la Dinamo, anchetat după ce a desfigurat un criminal » În 2012 și-a băgat un coleg în spital
CS Dinamo
Fostul jucător de la Dinamo, anchetat după ce a desfigurat un criminal » În 2012 și-a băgat un coleg în spital
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează