Articol de Iulian Cuibar - Publicat duminica, 09 decembrie 2018 09:00
Au de la 4 ani și jumătate până la 12 ani. Nu se joacă cu păpușile, ci fac sport. Nu gimnastică, nici măcar volei sau handbal. Câteva fetițe din Brașov formează, de puțin timp, echipa de hochei a Coronei.
Antrenoarea lor, căpitan al naționalei de senioare, Ana Voicu. Culmea!, nu e din Brașov sau Harghita, unde hocheiul are destui fani, ci din Ploiești: "Eu m-am dus cu o prietenă la patinoar, la inițiere. S-a făcut o echipă de băieți și nu m-au primit. Apoi au văzut că sunt fetițe și la alte cluburi din țară și m-au acceptat. Aveam 8 ani". În 2013 a făcut pasul către Brașov, din cauză că echipa ei s-a desființat.
La națională, cu fetele, la club, cu băieții
A jucat mai mereu cu băieții, la juniori și tineret fiind permis și fetelor să intre în formațiile masculine. "E un sport atipic pentru fete. Mai mult, e greu să joci la nivelul băieților. Am muncit mult, am făcut multe sacrificii și nu pot spune mereu că merită. Nicăieri în lume hocheistele nu sunt plătite prea bine, iar la noi e chiar doar din plăcere", spune Ana.
Totuși, spune că a adunat amintiri frumoase alături de reprezentativa feminină, atât la junioare, cât și la senioare: "Am început să mergem din 2014 la Campionate Mondiale. Am fost în Bulgaria, Austria, Islanda și chiar și Spania".
Mondialul din 2019, sub Tâmpa
În perioada 1-7 aprilie 2019, Mondialul va avea loc chiar la Brașov. Oficialii ardeleni spun că Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheață pune mare accent pe hocheiul feminin şi pe evenimentele legate de acest sport, printre acestea şi Campionatul Mondial de la Braşov.
"Faptul că ne-a fost încredinţată organizarea Mondialului feminin este o onoare pentru noi şi pentru Braşov şi o recunoaştere a muncii pe care o depunem cu toţii aici. Convingerea mea este că orașul va deveni oricum un pol naţional al hocheiului, care va produce jucători valoroşi. La această oră, avem echipele de U12 şi U14, angrenate în campionatul Ungariei, şi cred că la una din categorii, cel puţin, vom câştiga competiţia", a explicat Emilian Cernica, preşedintele secţiei de hochei de la Corona Braşov.
"Nu se mai dau plecate de pe gheață!"
Chiar dacă pare destul de greu de crezut, hocheiul prinde din ce în ce mai mult la nivelul fetițelor, în jurul Anei adunându-se deja 20 de mici sportive.
"Poate că suntem obișnuiți ca ele să se îndrepte către gimnastică sau alte discipline, dar odată intrate pe gheață, nu se mai dau plecate! În plus, vorbim despre un sport de echipă, le ajută la partea de comunicare. În decembrie, câteva dintre ele vor participa alături de echipele U10 și U12 de băieți la o competiție amicală. Însă pe viitor trebuie să ajungem cât mai repede la o echipă de senioare, cu care să participăm în Campionatul Naţional. La Ciuc și Gheorgheni sunt formații de fete. Ne dezvoltăm, iar noi, practic, facem totul pentru generațiile viitoare. Mi-ar fi plăcut și mie să pot pleca de acasă, să joc în altă parte și să mă susțină financiar părinții. Nu s-a putut, dar sperăm ca în 5-10 ani să discutăm de un context mai bun în hocheiul feminin", își expune planurile Ana Voicu.
La băieți, de la U8 la seniori în Erste Liga
Corona Wolves Brașov are o echipă de seniori, participantă în Campionatul Național al României și în Erste Liga, competiție în care joacă alături de echipe din Ungaria și Austria. La juniori, brașovenii au formații la U20, U14, U12, U10 și U8.