Articol de Adrian Cochino (Libertatea) - Publicat miercuri, 25 ianuarie 2023 15:06 / Actualizat miercuri, 25 ianuarie 2023 15:06
Guvernatorul Floridei Ron DeSantis a găsit o țintă neașteptată pentru cruciada sa împotriva culturii „woke”: Liga Națională de Hochei, pe care a acuzat-o de discriminare împotriva bărbaților albi. Republicanul, posibil candidat la prezidențialele din 2024, pare să-și fi impus poziția, scriu The Guardian, USA Today și Fox News.
Totul a început când Liga Națională de Hochei din SUA (NHL) a anunțat săptămâna trecută o idee care la prima vedere părea rezonabilă: un târg de locuri de muncă.
Evenimentul, programat să însoțească meciul All-Star din Sunrise, Florida, era parte a inițiativei Hockey is For Everyone (Hocheiul este pentru toată lumea) a ligii.
Existau unele condiții. „Participanții trebuie să aibă vârsta de 18 ani sau mai mult, să fie stabiliți în SUA și să se identifice ca fiind de sex feminin, de culoare, din Asia/Insulele din Pacific, hispanici/latini, indigeni, LGBTQIA+ și/sau persoane cu dizabilități. Veteranii sunt, de asemenea, bineveniți și încurajați să participe", au spus reprezentanții NHL în mesajul care anunța evenimentul.
De ce doar aceste categorii? Pentru că NHL, o ligă cu angajați și sportivi majoritar albi, care se adresează în general spectatorilor și telespectatorilor albi, a încercat să facă un pas mic pentru a se diversifica, explică ziarul popular american USA Today.
Ideea de diversificare era văzută ca una ce servea o cauză nobilă, dar în același timp avea rolul de a lărgi pe cât posibil publicul NHL - deci o decizie de business.
Dar opinia oficialilor NHL și a unor ziare care s-au poziționat de partea Ligii în dezbaterea care a urmat nu a fost împărtășită de tabăra de dreapta din SUA și nimeni nu pare să o reprezinte mai bine în acest moment decât guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, care a și reacționat.
Ron DeSantis: „Discriminarea de orice fel nu este binevenită în statul Florida”
„Discriminarea de orice fel nu este binevenită în statul Florida, iar noi nu credem că ar trebui să fie trecută cu vederea. Luptăm împotriva oricărei discriminări în școlile noastre și la locurile noastre de muncă și vom lupta împotriva ei în locurile de întâlnire sau de activitate accesibile publicului”, a spus purtătorul de cuvânt al popularului politician.
Biroul lui DeSantis a cerut prin urmare ca NHL să „elimine și să denunțe” „interdicțiile pe care le-a impus” participanților la eveniment. Presiunea lui DeSantis a funcționat, iar NHL a dat înapoi, ștergând mesajul de pe rețelele sociale și declarând ulterior că evenimentul a fost deschis tuturor celor cu vârsta peste 18 ani.
Ulterior, un purtător de cuvânt al ligii a spus că formularea din postare a fost o greșeală. Liga nu a avut intenția ca textul inițial să includă doar acele grupuri minoritare, ci avea menirea de a-i încuraja în special pe cei care sunt subreprezentați în hochei.
USA Today: „Cel mai mare act de lașitate”
Răzgândirea NHL a stârnit dezamăgire printre cei care i-au susținut politica de susținere a diversității. USA Today a vorbit despre „cel mai mare act de lașitate din istoria recentă a sportului”.
Alții au venit cu contraargumente bazate pe fapte. Un editorialist al ziarului Los Angeles Times a scris că sugestia lui DeSantis cum că ar exista o politică discriminatorie împotriva singurului grup neinvitat inițial la eveniment - adică bărbații albi - este o nebunie.
NHL, a explicat editorialistul, este reprezentată în special de albi și în special de bărbați, deci cum ar putea fi aceștia discriminați?
Concret, un studiu demografic pe care liga l-a publicat anul trecut a arătat că la nivelul ligii și al echipelor, forța de muncă era formată din 83,6% albi. Dintre angajați, aproape 62% erau bărbați. Mai mult de 93% s-au identificat ca heterosexuali sau heterosexuali.
Cotidianul de stânga din Marea Britanie The Guardian, care a urmărit cazul, a observat la rândul său că atacul lui DeSantis împotriva NHL nu pare să aibă sens.
Nu numai că proprietarii echipelor din NHL sunt în majoritate covârșitoare albi, bogați și bărbați, dar în general fac donații politice Partidului Republican.
Mai exact, între 2016 și 2020, proprietarii NHL au donat aproximativ 7 milioane de dolari politicienilor republicani, față de doar 1,7 milioane de dolari democraților, potrivit unei analize efectuate de site-ul FiveThirtyEight, pe baza datelor publice disponibile privind contribuțiile.
Fox News: Ligile sportive par să fi devenit „woke”
În cealaltă tabără, care a aplaudat decizia lui DeSantis, s-a situat televiziunea conservatoare Fox News.
„La fel ca mediul academic, divertismentul și cea mai mare parte a Americii corporative, cele patru ligi sportive majore din țara noastră par să fi devenit «woke» într-un mod foarte evident”, a scris site-ul televiziunii.
„Woke” este un termen tot mai folosit în ultima vreme, care stă în centrul așa-numitelor războaie culturale, în special în SUA, dar și în restul lumii.
Pentru mulți, el desemnează starea de „trezire”, conştientizare a unor injustiţii sexiste, rasiale şi de altă natură. Pentru tabăra conservatoare, termenul el a ajuns însă să aibă o conotație peiorativă.
Fox News a continuat observând că toate ligile sportive au luat în ultima vreme decizii „woke”, deși, spun jurnaliștii, fanii sportului ar fi sperat ca sportul să nu fie amestecat cu „politicile identitare”.
Pentru televiziunea conservatoare, tentativa NHL de a-și spori diversitatea a fost una patetică și a invitat de fapt în mod deschis la discriminare.
Prin urmare, scrie Fox News, DeSantis a acționat într-un mod foarte puternic și cu succes.
Sport și politică? De ce nu
DeSantis, potențial candidat la prezidențialele din 2024 nu se află la primul său război cultural câștigat, în special în educație, dar și în sănătate, și chiar în sport. El a avut de altfel de unde învăța.
Filonul războaielor culturale din SUA este uriaș, la fel ca și capacitatea pe care americanii par să o aibă pentru a le purta - mai ales atunci când acestea implică sportul, observă The Guardian.
Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a atacat Liga Națională de Fotbal, ironizând ratingurile TV scăzute și reproșându-i că a devenit prea moale.
La un miting din Colorado din timpul campaniei pentru prezidențialele din 2016, Trump a declarat că motivul „numărul unu” pentru care oamenii nu se mai uită atât de mult la fotbal este că politica „este un joc mult mai dur”.
Celălalt motiv: Colin Kaepernick, fundașul care a protestat față de abuzurile poliției împotriva populației de culoare, a îngenunchiat în timpul imnului național.
Un an mai târziu, vicepreședintele lui Trump, Mike Pence, a ieșit de la un meci de fotbal din Indianapolis după ce membrii echipei lui Kaepernick, San Francisco 49ers, au îngenuncheat și ei.
Anul trecut, DeSantis a respins prin veto o finanțare de 35 de milioane de dolari pentru un viitor loc de antrenament al Tampa Bay Rays, parțial din cauza poziției exprimate de echipa de baseball în favoarea unor măsuri care să limiteze atacurile armate.
DeSantis a spus că este „nepotrivit să subvenționăm activismul politic al unei corporații private”
De asemenea, el a amenințat că îi va amenda pe organizatorii Jocurilor Paralimpice cu 27,5 milioane de dolari dacă vor impune o cerință de vaccinare Covid-19 pentru evenimentul din Orlando din vara anului trecut.
De Santis, un oponent al restricțiilor COVID, a renunțat la amenințare doar când organizatorii au consimțit.
Oricum, ultima luptă câștigată de DeSantis a fost „o mișcare grozavă”, a explicat un strateg republican pentru site-ul american Daily Beast.
Cel mai probabil, a argumentat strategul, alegătorul republican obișnuit nici măcar nu știa de intenția NHL. Ca să fim corecți, a mai spus el, nici stânga probabil că nu avea vreo idee de această poveste - „până când DeSantis a ieșit cu declarația sa”.