Articol de Oana Duşmănescu - Publicat joi, 07 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 07 februarie 2013 13:39
New York Times a publicat un material, numit Symbol of a Struggle (Simbolul unei lupte), despre etnicii secui din România şi pasiunea lor pentru hocheiul pe gheaţă
Publicaţia americană a făcut o incursiune la Miercurea Ciuc, despre care scrie că este faimos pentru trei lucruri: "este unul dintre cele mai reci locuri din România, are bere bună şi are o echipă de hochei care a cîştigat ultimele şase campionate".
Autorul se miră că echipa de hochei poartă un nume unguresc, Hoki Sport Club Csikszereda, şi că suporterii cîntă, la meciurile de acasă, imnul secuiesc.
"Ţara secuilor este o regiune din România dominată de unguri, întinzîndu-se pe trei judeţe. Cu 6%, ungurii reprezintă cea mai numeroasă majoritate etnică", se arată în articol. "În ultimele două decenii, etnicii maghiari au făcut campanie pentru autonomie, cu Hoki Sport Club Csikszereda pe post de vîrf de lance. România este o a fotbalului, dar în Csikszereda hocheiul pe gheaţă este singurul sport care contează".
Americanii de la NY Times compară HSC Csikszereda cu clubul FC Barcelona, "care a păstrat vie flacăra naţionalismului catalan sub regimul represiv al generalului Franco". Tot aici citat şi Papp Elod, fostul preşedinte al clubului, care spune că "ne place să spunem că hocheiul ne reprezintă istoria de războinici. Foarte puţini români au jucat pentru clubul nostru".
Cea mai surprinzătoare este însă declaraţia antrenorului finlandez Timo Lahtinen: "Toată lumea din oraş joacă hochei şi vorbeşte despre hochei, acesta este centrul hocheistic al României. De fapt, al Ungariei"
NY times vorbeşte şi despre conflictul intern din hocheiul românesc. "Succesul echipei Csikszereda a făcut ca echipa naţională a României să fie alcătuită din etnici maghiari", se scrie în NY Times, care aminteşte situaţia din 2011, cînd, după un meci România-Ungaria de la Miercurea Ciuc, jucătorii gazdă s-au alăturat oaspeţilor şi au cântat împreună imnul naţional al ţării vecine.
Publicaţia americană îl citează şi pe politicianul Laszlo Tokes, care spune: "Cultura noastră este oprimată. la fel s-a întîmplat cu sportul. De aceea sportul este atît de important la Csikszereda. Pentru că reprezintă identitatea maghiară".
Materialul mai vorbeşte şi de faptul că echipa de hochei a atras investitori şi politicieni dornici să promoveze Ţinutul Secuiesc. Este lăudată grija cu care întreţinut patinoarul, în antiteză cu arena pe jumătate inundată de la Bucureşti.