Articol de Marian Ursescu, Raed Krishan (foto) - Publicat marti, 07 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 07 august 2012 17:36
În ziua în care Jamaica se pregătea să sărbătorească 50 de ani de la cîştigarea independenţei faţă de Marea Britanie, fiul ei cel mai faimos, Usain, a devenit pentru a doua oară campion olimpic la sută
Bolt a doborît, la fel ca la Beijing, acum patru ani, recordul olimpic. A fost duminică seara cel mai vînat om de pe planetă. "Fulgerul", în atenţia întregii lumi. În ziua finalei de la sută, stadionul olimpic din Londra a devenit cel mai important obiectiv al Olimpiadei.
Zona mixtă închisă
Ajung la stadion pe la ora 18:30 (ora Londrei). Pînă la finala de 100 de metri erau mai bine de cinci ore. E înghesuială mare peste tot, în zona spectatorilor, a vip-urilor, a presei. Mă grăbesc să găsesc un loc la masa presei. E aproape imposibil! Am noroc, exact pe rîndul al treilea, de lîngă pistă, zăresc un scaun gol. Pe masă, un bileţel roz, pe care scria mare, Pravda Sport. Vor veni ruşii la finală? Un stewart îmi face semn să mă aşez. Poate am noroc. În stînga, Charles Sale, de la Daily Mail, în dreapta, Mitchell Barnes, de la Reuters. Şi ei au venit tot pentru sută.
Încep seriile la 400 de metri garduri. O avem şi noi pe Angela Moroşanu în cea de-a treia. Pe culoarul 8. Românca face însă o cursă slabă şi nu se califică. Fug la zona mixtă să vorbesc, totuşi, cu ea. Acolo însă, stupoare. "Ne pare rău, dar zona mixtă e full!", ni se spune. Lîngă, Adrian Soare, de la Radio România Actualităţi, priveşte şi el interzis. "Zona mixtă închisă? Asta nu am mai văzut!" Ce se întîmplase de fapt? Nu peste mult timp urmau semifinalele de la o sută metri şi mai mulţi ziarişti au preferat să vadă cursa la TV, doar ca să prindă apoi un loc pentru o declaraţie de la Bolt.
"Bolt! Bolt! Bolt!"
Jamaicanul îşi face apariţia pe stadion. În semifinala a doua de la sută, nu pare să aibă vreun adversar pe măsură. Americanul Ryan Bailey poate. Inamicul numărul 1, conaţionalul său, Yohan Blake e în a treia, ultima. Oricum, o simplă imagine cu Bolt pe ecranele imense din stadion şi imediat, spectatorii cresc nivelul fonic la valoarea decibelilor din noaptea trecută, cînd Marea Britanie cîştiga trei medalii de aur în 46 de minute.
"Fulgerul" a plecat rău pe culoarul patru. Viteza sa de reacţie e cea mai slabă. Revine însă asemenea un Boeing 787 care şi-a pus toate motoarele la turaţie maximă. Pe final, are timp să privească în dreapta şi să-l "împuşte" pe Bailey, care nu a ţinut pasul. Lumea e extaziată. "Bolt! Bolt! Bolt!" Imediat, un sfert din ziariştii de la masa presei îşi părăsesc locurile. Fug la zona mixtă. O să revină repede. Sînt alţii acolo care aşteaptă de o oră. Bolt însă nu vorbeşte. Trece pe lîngă ei aşa cum a trecut în cursă pe lîngă adversari.
Gestul emoţionant al lui Kirani James
Nu te plictiseşti pe stadion. Stă să înceapă seria a doua de la 400 metri plat, cu Oscar Pistorius la start. Omul fără picioare, sud-africanul care s-a născut fără peronee, osul de la genunchi la gleznă, iar ale cărui picioare au fost amputate deasupra genunchiului cînd sportivul avea mai puţin de un an.
Se intră pe turnantă. Pistorius e al şaselea. E întrecut în cele din urmă de toţi şi vine pe 8. A cîştigat Kirani James, din Granada. Acesta nu se bucură. Fuge direct la Pistorius. Îi face semn să facă schimb de pieptare, foaia cu numărul după care figurează în cursă atleţii. Pistorius acceptă, cei doi se îmbrăţişează, iar 80.000 de oameni aplaudă în picioare.
9,64 apoi 9,63. Nou record olimpic
Trec şi finalele de 400 metri feminin şi cea de 3.000 metri obstacole masculin. Mai sînt zece minute şi începe cursa. Cea mai aşteptată de la Jocurile Olimpice. Usain Bolt e de nerecunoscut. Are o căciulă neagră pe cap, dansează, şi ridică mîinile spre cer. Îşi face semnul crucii. Ceilalţi nici nu mai contează. Lîngă mine, omul de la Reuters strigă cît îl ţin plămînii. E suporterul lui Bolt. Ca el, marea majoritate! La start mai sînt Blake, Gatlin, Asafa Powell, Tyson Gay, Churandy Martina. Dar cine mai are ochi şi pentru ei?
Sunetul pistolului se aude şi atleţii pornesc în cursă. Usain e ca un avion cu reacţie. Trece primul linia de sosire. 9,64 e timpul său, corectat apoi la 9,63. Nou record olimpic. Şi cînd te gîndeşti că specialiştii se îndoiau de succesul său. Că nu e în formă şi că se teme de Blake, care l-a învins la trialurile pentru Olimpiadă!
În spate, tot o englezoaică, ţipă cu mîinile în cap. "Usain! Usain!" Cred că a avut orgasm! Gata, sesiunea s-a încheiat. Dar cine pleacă de pe stadion? Fiecare pas, fiecare mişcare a favoritului, e sorbită din ochi. Usain se retrage la vestiare. Probabil că se gîndeşte la titlul noii cărţi pe care o va scrie după Londra. "9:58. Cum e să fii cel mai rapid om de pe planetă". Acum ar putea fi "9:63. Cum e să fii cel mai iubit om de la Olimpiadă!".
Clasamentul finalei 100 m
1. U. Bolt (Jam) 9,63s OR
2. Y. Blake (Jam) 9,75
3. J. Gatlin (SUA) 9,79
4. T. Gay (SUA) 9,80
5. R. Bailey (SUA) 9,88
6. C. Martina (Ola) 9,94
7. R. Thompson (Tri) 9,98
8. A. Powell (Jam) 11,99
500 de mii de lire sterline au pierdut casele de pariuri britanice după finala de 100 m, acestea hazardîndu-se la o cotă mare, 1.80, pentru o victorie a lui Bolt