Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 25 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 24 aprilie 2012 19:32
Pînă la maratonul de la Londra, desfăşurat week-end-ul trecut, Constantina Diţă nu avea îndeplinit baremul olimpic de participare.
Pentru Constantina Diţă, cursa de 42,195 de kilometri de la Londra, de duminica trecută, a fost una decisivă în legătură cu participarea sa la Jocurile Olimpice de vară. Era ultima ocazie de a obţine biletul olimpic. Nu a interesat-o a cîta va termina întrecerea, ci timpul cu care va fi cronometrată la finiş. Trebuia să se încadreze în două ore şi 37 de minute, atît cît reprezintă baremul A de participare.
Pînă anul trecut, românca a trăit cu impresia că titlul de campioană olimpică en titre o trece automat pe lista de start de la JO 2012. Că va primi un wild-card. Asta pînă cînd Federaţia Română de Atletism i-a explicat că nu există aşa ceva la Olimpiadă.
- Constantina, pînă duminica trecută tu nu aveai asigurată participarea la Olimpiada de la Londra?!
- Da. Cred că aşa este...
- Şi cursa de la Londra a reprezentat ultima ta şansă de a concura la Olimpiadă?
- Da. Am încercat să îndeplinesc standardul de participare încă din ianuarie, la Osaka, dar acolo am alergat două ore şi patruzeci de minute. M-am întors în America, în Colorado, şi am luat-o de la capăt cu munca pentru că a trebuit să alerg un alt maraton la un interval de doar trei luni..
- Şi eşti mulţumită de timpul înregistrat duminica trecută?
- Bineînţeles. Nu numai că am realizat baremul olimpic, dar am scos un timp mai bun cu şapte minute decît cel de la Osaka... Dacă voi mai recupera alte cîteva minute, pot să rîvnesc la o medalie olimpică.
- La Olimpiadă se va alerga pe traseul maratonului tradiţional?
- Nu. Va fi unul diferit. Va măsura aproape treisprezece kilometri şi va fi parcurs de trei ori. Este unul cu multe colţuri. Plecarea şi sosirea vor avea loc în faţa Palatului Buckingham.
Premii dublate pentru medaliaţii de la JO
Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat, ieri, după Adunarea Generală a forului, că medaliaţii români de la Londra vor primi aceleaşi premii ca şi la Beijing 2008.
"Medalia de aur se va recompensa cu 35.000 de euro, iar eu am dreptul să dublez această valoare. Pot să nu dublez toate premiile, dar nu s-a întîmplat niciodată asta. La aceşti bani se mai adaugă premiile de la sponsori, autoturisme de la Renault, bani de la cluburi şi autorităţile locale. România este una dintre ţările care plăteşte cel mai bine medaliile", a subliniat Morariu.
Şeful COSR crede că în cazul în care "naţionala" feminină de handbal ar obţine calificarea la JO, delegaţia României ar fi mai mare ca la Beijing, cînd au participat 102 sportivi.