Articol de Oana Duşmănescu - Publicat joi, 07 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 07 iunie 2012 15:16
Institutul Cultural Român de la Londra derulează programul ROlympics, unde arta şi cultura se reunesc cu Jocurile Olimpice
R Olympics a început în aprilie şi va dura pînă în octombrie 2012, cînd ecourile Olimpiadei londoneze se vor fi stins deja. Programul cultural imaginat şi produs de ICR în colaborare cu diverşi parteneri români şi britanici are în total 17 proiecte care se întind în domeniul cinematografiei, teatrului, artelor vizuale şi literaturii. Toate aceste proiecte vor fi inspirate de cultura britanică, iar Londra va fi gazda acestor manifestări.
Pentru ca aceste evenimente să capete şi mai multă greutate, ICR din Londra a invitat mai multe personalităţi ale vieţii culturale şi artistice din România să ia şi să facă parte din ele. De la momentele londoneze nu vor lipsi însă nici eroi români din sport, domeniul care a dat pretextul şi pentru programul ROlympics.
De fapt, la unele evenimente, reprezentanţii diverselor elite vor face schimb de meserii şi de talente. De pildă, pe 11 iunie, campioana olimpică la floretă din 1996, Laura Badea-Cîrlescu, va recita îşi va intra în pielea de actriţă, în cadrul proiectului ROlympians, care duce la Londra gloriile sportive româneşti. Ea urmează să recite poem scrise de Nichita Stănescu, Gellu Naum şi Ştefan Augustin Doinaş, în cadrul evenimentului Winning Words: Poetry and Sport. Alături de ea însă vor participa şi alţi mari sportivi britanici şi americani, printre care fostul campion olimpic la atletism Edwin Moses. Înaintea Laurei, un alt fost mare sportiv tricolor a fost în vizită la ICR Londra, şi anume fostul canoist Ivan Patzaichin. Ivan şi-a expus invenţia, ambarcaţiunea numită canotcă, la sediul ICR din Londra.
Mai multe amănunte despre programul cultural ROlympics găsiţi pe site-ul Institului Cultural Român de la Londra, www.icr-london.co.uk/
Filmul? Prezent!
În iulie, patru reprezentanţi ai noului val din cinematografia românească se vor afla la East End Film Festival. Regizorii Radu Muntean şi Alex Baciu şi actorii Anamaria Marinca şi Cătălin Cristuţiu vor profita de acest moment pentru a se întîlni cu 20 de tineri români din Londra şi pentru a-i ajuta să-şi descopere direcţia în lumea filmului, în cadrul unor preţioase ateliere.
Shakespeare şi Caramitru
Pe 2 iulie este ziua dedicată lui William Shakespeare. La evenimentul găzduit de arena culturală Kings Place va fi prezent şi Ion Caramitru, "unul dintre cei mai buni Hamleţi jucaţi vreodată", aşa cum îl prezintă programul manifestării. Împreună cu artişti englezi de primă mînă, actorul român va merge pe urmele celui mai mare dramaturg al lumii.
Arta nouă vine tare
Românii care s-au axat pe şocanta şi imaginativa artă contemporană sînt foarte bine reprezentanţi la manifestările culturale ROlympics. De exemplu, Ioana Păun este regizoarea proiectului "Muncitor. Eng. Worker", un spectacol de teatru experimental. Arhitecta Ioana Marinescu şi artistul vizual Tapio Snellman vor prezenta FLUX, un show de proiecţie de imagini, care vor rula pe cele mai importante clădiri din cartierul londonez East End.
Emoţia numită Brâncuşi
O casă veche de un secol din Hobiţa, satul natal al sculptorului Constantin Brâncuşi, va fi dezmembrată, transportată în Anglia în bucăţi şi reasamblată la Londra. Toată această mişcare face parte dintr-o demonstraţie care va vorbi în favoarea tradiţiilor şi meşteşugurilor. După ce va fi reconstruită, casa românească va găzdui programe de muzică şi dans popular, ateliere de olărit şi expoziţii culinare.
Calendar selectiv ROlympics
Poezie şi Sport 11 iunie
Dan & Lia Perjovschi 27-29 iunie
Doina Ioanid la festivalul de poezie Parnassus 28-30 iunie
FLUX, Reconstrucţia video a perspectivei urbane 1 iulie
Poezia lui Shakespeare 2 iulie
Arcadie Rusu la Big Dance Festival 7 iulie
Lucian Nagy la River of Music Festival 22 iulie
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!