Articol de , , - Publicat luni, 13 august 2012 00:00 / Actualizat duminica, 12 august 2012 20:57

Obişnuită cu primele 10 locuri ale clasamentului pe medalii, apoi cu unul în jur de 15, România a tremurat în căldura neobişnuită a Londrei ca să nu cadă sub locul 30.

"Să schimbăm gimnastica pe sistemul american!" » Vor un antrenor chinez la paralele!

Ideile COSR:
1. Belu şi Bitang – "minţile limpezi".
2. Readucerea antrenorilor români din străinătate pentru munca de zi cu zi de la antrenamente
3. Angajarea unui chinez specialist în paralele

- Cum ar funcţiona lotul de gimnastică dacă COSR ar prelua tot sportul de performanţă.
- În loc de două centre de juniori, Oneşti şi Deva, am face patru. Apropo, Deva funcţionează la jumătate, sînt probleme mari acolo! De exemplu, am încerca să facem un centru la Timişoara, unde o avem pe Amînar, şi în Vrancea, acolo unde e Gogean.

- Şi la seniori?
- Credem că e timpul să readucem acasă cei mai buni dintre cei 156 de antrenori români de gimnastică răspîndiţi în toată lumea. Oamenii vor să vină, dar să fie plătiţi.

- Şi aveţi bani?
(Se uită la noi în tăcere)
- Sigur că avem bani. Putem oferi cîteva mii de euro pe lună. Nu ştiţi cît sînt bursele olimpice pe care le-au primit în ultimii ani sportivii şi antrenorii?

- Păi, le-aţi spus tuturor că sînt confidenţiale. Sigur că le-am aflat. Sînt şi oameni care au cîştigat cîteva mii de euro pe lună ca burse de pregătire pentru Londra.
(Nu ne răspunde. Contractele sînt confidenţiale)
- Deci putem plăti şi plătim. Putem angaja inclusiv un antrenor chinez pentru paralele, aparatul unde toţi specialiştii români recunosc că avem probleme. Belu şi Bitang şi-au cîştigat dreptul să fie minţile limpezi ale gimnasticii. Să nu mai stea zi de zi în sală. Singuri au cerut acest lucru, dar uite că nu s-a putut şi s-au întors să care aparatele.

- E un fel elegant de a-i pensiona?
- Nici vorbă. Sîntem în relaţii foarte bune. De altfel, românii nu ştiu, dar Octavian Belu este angajatul nostru, al COSR. Aşa că nu am face decît să le respectăm dorinţa. Trebuie discutat, desigur, îi apreciem enorm.

- Federaţia de gimnastică şi-a îndeplinit obiectivul aici, la Londra?
- Nu. Vizau două medalii de aur şi au adus doar una.

"Lumea trebuie să înţeleagă că Belu şi Bitang şi-au cîştiga dreptul de a coordona, de a face strategii, nu de a sta zi de zi în cantonamente. E modelul american, cu antrenori coordonatori şi alţi antrenori pentru fiecare gimnastă"

"Olimpiada este cea mai mare mişcare apolitică a lumii, după religie. Vrem să contăm în acest spectacol al lumii sau nu? Noi nu ne ferim şi propunem încă o dată clar celor care conduc statul şi celor din sport: daţi către COSR conducerea sportului românesc de performanţă!" (Octavian Morariu, Ioan Dobrescu)

Misterul unui moment dificil: "Sînteţi plătiţi de noi, vă rugăm ferm să veniţi în faţa presei!"

După ultimul concurs de gimnastică, cel pe aparate, cînd situaţia era tensionată şi Belu declarase că "sînt freelancer, mi s-a terminat contractul ca antrenor al lotului", cei doi antrenori intenţionau să nu vină la conferinţa de presă de a doua zi dimineaţă. Mai ales că Mariana Bitang avea o criză de bilă, care o şi făcuse să părăsească rapid sala de concurs.

Atunci a avut loc o discuţie telefonică între oficialii COSR şi cei doi tehnicieni. "Sînteţi plătiţi de noi, v-am oferit toate condiţiile, vă rugăm ferm să veniţi la conferinţă, în faţa presei!", a sunat cererea nenegociabilă a COSR.

De altfel, la începutul conferinţei a fost vizibilă o stare de stînjeneală între Belu-Bitang şi Morariu-Dobrescu. Ea s-a topit pe parcurs, cînd au început să se complimenteze şi să-şi mulţumească reciproc.

Morariu: "Nu iau nici un ban de la COSR"

Cei doi şefi ai olimpismului spun că propunerea nu vine din nici un interes privat pentru că ambii nu sînt dependenţi de banii din sport.

N-au apucat decît să reformuleze cererea, "Vrem tot sportul de performanţă", că Morariu şi Dobrescu s-au trezit înjuraţi pe Internet.
Azi o să explice "şi mai în detaliu, şi cu exemple practice propunerea". Dar nu-şi fac iluzii. Vor continua acuzele.

- Chiar nu vă pasă?
- Aceşti oameni sînt o minoritate. Sistemul sportiv este conservator şi ar fi incorect din partea noastră, a celor din sport, să aruncăm toată vina pe politicieni. De multe ori, cei care împiedică lucrurile sînt cei mulţumiţi cu o poziţie călduţă, la stat. Salarii proaste şi răspundere inexistentă. Nicăieri în lume sportul nu e condus de funcţionari care să fie schimbaţi politic din patru în patru ani. Normal că protestează.

- Nu sînt numai cei din federaţii! Oamenii zic aşa: s-au găsit Morariu şi Dobrescu să ceară tot sportul profesionist cînd am ajuns aproape pe locul 30 mondial la medalii, de ne-a depăşit Etiopia.
- E dreptul lor, dar noi explicăm. În clasamentul all time...

- Cel în care noi eram pe 14 înainte de Londra?
- Da, dar daţi-ne voie să ne terminăm ideea. E o mişcare mai amplă prin care Europa pierde viteză. În clasamentul all time al naţiunilor, Europa are 46% dintre medalii, deşi reprezintă doar aproximativ 10% din populaţia lumii. Cifra însă a scăzut dramatic la Beijing şi aici, la Londra.

"Asia cîştigă medalii olimpice pe progres economic şi educaţional. America evoluează. Cît despre noi, la fiecare 100 de euro cheltuiţi de România în sport, Spania investeşte 5.000!"

"Nu înţelegem de ce unii preşedinţi de federaţii sînt atît de dramatici în explicarea rezultatelor slabe. Ne referim la canotaj şi la canoe, de pildă. E normal la cum a arătat strategia lor!"

"Federaţii bogate precum canotajul sau atletismul n-au făcut nimic. În schimb, tirul, unde domnul Babii a fost controlat şi vînat ca să i se ia politic poligonul Tunari, a reuşit un aur cu un buget infim de la ANST. Pentru că nu banii, ci programele au contat"

De ce nu s-a întors în Sat cu antrenorii » Ponor fusese la antidoping
Tot în acea seară, Cătălina Ponor plînsese şi declarase pentru Dolce TV că "sînt supărată că antrenorii nu m-au felicitat după argintul de la sol". Ea nu a apărut în Sat în acelaşi moment cu antrenorii şi lotul. "Îmi cer scuze, în tensiunea de după concurs am găsit această justificare. De fapt, m-au felicitat", a revenit Ponor, a doua zi. S-a lămurit şi venirea ei mai tîrziu în Sat. "Am fost la antidoping, de aceea n-am sosit cu toţii", a explicat Ponor ieri pentru Gazetă.

NOTĂ: Explicaţia pozei principale

În stînga, imagine realizată de Raed Krishan la Londra prin hubloul de sub bazinul de sărituri în apă. "Te sperii pentru că sportivul apare lîngă tine, pe neaşteptate", şi-a descris fotoreporterul Gazetei experienţa

În dreapta, imaginea celebră a Gabrielei Arsenie, care a făcut înconjurul lumii acum cîţiva ani, cu săritori români în apă care se antrenează pe saltea în lipsa bazinelor. Aceasta-i diferenţa!

CLICK AICI PENTRU A COMENTA SUBIECTUL!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”