Articol de Marian Ursescu, Luminiţa Paul - Publicat vineri, 10 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 09 august 2012 22:10
Campionii europeni de anul acesta, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, au capotat ieri, în cursa de canoe 2 1.000 de metri. După canotaj, lacul Eton devine un Triunghi al Bermudelor şi pentru kaiac-canoe.
În luna iunie, la Europenele de la Zagreb, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi cîştigau medaliile de aur, învingîndu-i pe distanţa de 1.000 de metri pe nemţii Peter Kretschmer şi Kurt Kuchela, dar şi pe campionii olimpici, bieloruşii Andrei şi Aleksandr Bahdanovici.
Paradoxal, ieri, nemţii şi bieloruşii au urcat pe primele două trepte ale podiumului olimpic. Românii? Nici nu au contat în bătălia pentru medalii. Au venit pe locul 7, penultimul, la peste 9 secunde distanţă de învingători!
Start fără putere
Dumitrescu şi Mihalachi ne obişnuiseră cu plecări în forţă din block-starturi. Însă ieri, pe lacul Eton, parcă au avut pe cineva agăţat de barcă! După doar 250 de metri aveau de recuperat aproape două secunde şi erau pe 7! Enorm pentru o cursă care durează ceva mai mult de trei minute şi jumătate. Azerii, Bezugli şi Prokopenko, au pornit cel mai bine. Se gîndeau probabil la milionul de dolari promis de preşedintele Ilham Aliev, drept recompensă pentru fiecare medalie de aur cucerită la Londra.
Pe culoarul 1, singurul de pe care nu s-a luat nici o medalie la Jocurile Olimpice, atît în întrecerile de canotaj, cît şi în cele de kaiac-canoe, românii trăgeau în gol. Şi la jumătatea cursei, Dumitrescu şi Mihalachi erau tot pe 7. Mai mult, ecartul a crescut considerabil. Nu mai contau deja în lupta pentru medalii, avînd 3,41 secunde de recuperat faţă de liderii surpriză, ruşii Korovaşkov şi Pervukin.
Un lipovean supărat
În tribune, antrenorul celor doi, Igor Lipalit, nu mai ştia ce să facă. Săracul, îi venea să se arunce îmbrăcat în apă, de la înălţimea tribunelor. Nu-i venea să creadă ce vede! Campionii mondiali din 2010, de la Poznan, medaliaţi cu bronz la Mondialele de anul trecut, de la Szeged, rataseră cursa pe care chiar ei şi-o doreau "cursa vieţii". La 750 de metri, românii mai urcaseră un loc, erau peste Cuba şi China, dar la mare distanţă de primii clasaţi. Azerii se menţineau surprinzător în faţă, urmaţi de ruşi şi nemţi. "Pe germanii ăştia i-au bătut pe unde i-au prins. La fel şi pe ruşi. Uite cum trag ei şi cum mergem noi!", spune supărat Lipalit.
Nimic nu mai e de făcut. Ultimele cincizeci de secunde ale cursei trec cu repeziciune. Schimbări importante în frunte. Pentru noi însă, nu mai există emoţii. Nemţii, incredibil ce revenire!, parcă zboară pe apă. Azerii se sufocă, nu mai pot ţine ritmul. Bieloruşii şi ruşii merg cioc la cioc, dar campionii olimpici cîştigă lupta pentru argint. La 9 secunde distanţă, vin şi românii. Vreme de tras cîteva fumuri bune dintr-o ţigară.
Kaiacul de 4 pe ultimul loc
Nici echipajul de kaiac 4 pe 1.000 de metri format din Traian Neagu, Toni Ioneticu, Ştefan Vasile şi Petruş Gavrilă nu a reuşit o prestaţie mai bună în finala de ieri. Plecaţi tot de pe culoarul 1, românii au rezistat cît de cît doar în primii 250 de metri, cînd erau pe 5. Apoi, nu au mai putut făcut faţă ritmului şi au căzut pe 8. Ei au şi trecut ultimii linia de sosire, în 2:58.223, la peste trei secunde de barca din Australia, cîştigătoare. Argintul a revenit Ungariei, iar bronzul Cehiei.