Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 24 decembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 24 decembrie 2014 09:50
Pentru anul preolimpic 2015, preşedintele forului olimpic român a obţinut de la Guvern un buget de trei ori mai mare decît cel din 2014.
Alin Petrache are deja vechime la şefia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Au trecut opt luni de cînd a fost ales preşedinte şi este decis ca în cei doi ani de mandat pe care-i are la dispoziţie să demareze cîteva proiecte de impact: centrele olimpice de tineret, rebrandingul COSR, Cupa Şcolilor. Dar nimic nu va fi mai important decît prestaţia sportivilor români la Olimpiada de la Rio 2016.
- Domnule Petrache, cum terminaţi primul an în calitate de preşedinte al COSR?
- Pe drumuri. Tocmai ce am venit de la Compania Naţională de Investiţii...
- Are COSR proiecte la CNI?!
- Nu. Am fost pentru a susţine demararea proiectelor depuse de federaţia de rugby şi cea de atletism. Sînt cele legate de modernizarea celor două stadioane vecine cu noi.
"Temelia sportului românesc e veche de 50 de ani"
- Şi se mişcă?
- Nu prea. Cei de la CNI mi-au spus că trebuie al nu ştiu cîtelea aviz, cel de mediu! Le-am spus că noi, cele două federaţii, sîntem garanţia că protejăm mediul. Dacă nu ar fi fost atletismul şi rugby-ul în zona Tineretului, ar fi apărut aici blocuri de birouri...
- De ce vă implicaţi în aceste proiecte?
- Pentru că a venit momentul să investim în infrastructură în sport. Ea este temelia performanţelor. Tot palmaresul sportului românesc, chiar şi cel prezent, este clădit pe baza materială ridicată în epoca Marin Dragnea, acum 40-50 de ani. De atunci nu a mai existat un proiect major de investiţii în infrastructura sportivă...
- Dar programul sălilor de sport şi cel al bazinelor de înot ce au fost?
- Nu zic că nu au fost bune, dar nu a existat o gîndire în amplasarea acelor investiţii....
"Pierdem juniorii!"
- 2015 va fi un an preolimpic, de calificare la Rio 2016. Ne aflăm la jumătatea ciclului olimpic şi se tot schimbă antrenori la loturile naţionale. Există o strategie, o coordonare a pregătirilor?
- Nu Comitetul Olimpic trasează liniile directoare federaţiilor naţionale. Ele ştiu cel mai bine ce au de făcut, noi putem să le oferim doar sprijin material.
- În 2014, România a obţinut doar cinci medalii mondiale în probe olimpice, în comparaţie cu 2010, cînd aveam zece...
- Da. Stăm mai prost la medalii, dar avem juniori de perspectivă. Pot să afirm că 70 la sută din medaliaţii de acum au trecut prin centrele olimpice de juniori, iar acestea reprezintă singurul proiect viabil din sportul romînesc. Şi la 1 februarie 2015 vom deschide centre olimpice de tineret.
- Care este raţiunea?
- Am constatat că pierdem mulţi campioni mondiali şi europeni de la juniori atunci cînd ajung la majorat. Terminînd liceul, pleacă din sistemul centralizat, care le-a oferit siguranţă, casă, masă şi nu ştiu pe ce drum să apuce. Aşa că le oferim o şansă prin aceste centre de tineret.
- Cîţi juniori se află în centrele olimpice?
- Avem 750 de sportivi, iar în cele de tineret vom oferi pentru început 350 de locuri.
6-8 medalii la Rio 2016
- Să revenim la Rio 2016. Cîte medalii poate aduna România?
- Eu cred că vom califica o sută de sportivi, care vor putea aduce şase-opt medalii. Federaţiile şi-au asumat 10-14 medalii. Să nu uităm că la fiecare Olimpiadă a existat cel puţin o surpriză! A fost o medalie cucerită de un sportiv la care nimeni nu s-a aşteptat, cum au fost cazul Constantinei Diţă la Beijing 2008 şi al lui Alin Moldoveanu la Londra 2012.
- La anul va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice Europene. O Olimpiadă a Europei...
- Va fi o competiţie foarte importantă. Deja avem 163 de sportivi calificaţi.
- Şi îi veţi duce pe toţi?!
- Eu cred că vom califica 250 de sportivi şi îi vom duce pe toţi pentru că va fi criteriu de calificare pentru Rio 2016.
- 250 de sportivi! Va fi cea mai mare delegaţie a României la o competiţie internaţională!
- Exact.
Se întoarce Izbaşa
- Octavian Belu şi Mariana Bitang ce fac?
- Bine. Sînt la muncă. Şi eu, şi ei. Am avut mai multe discuţii cu ei, am schimbat multe lucruri la Izvorani, acolo unde vor rămîne cu pregătirea lotului feminin de gimnastică.
- Ce ştiţi, se întoarce şi Sandra Izbaşa la lot?
- Din ce ştiu eu, da! Şi va fi important pentru gimnastică, pentru noi toţi.
- În afară de înfiinţarea centrelor pentru tineret, ce alte proiecte aveţi?
- Vreau să înfiinţez Cupa Şcolilor după modelul Cupa Liceelor. Să fie o competiţie adresată copiilor aflaţi în clasele V-VIII şi să aibă la bază patru probe individuale şi patru de echipă. Pentru 2015 m-am gîndit şi la un proiect de rebranding al COSR, să ştie lumea că noi sîntem cea mai frumoasă organizaţie din ţară. Vreau să ştie toţi românii că existăm şi că ne adresăm educaţiei lor.
- Cu cine veţi colabora în acest sens?
- Cu Aneta Bogdan, cel mai bun om de branding pe Europa de Est şi Centru.
- Cu bugetul cum staţi?
- Bine. Pentru prima dată în istoria forului, bugetul a fost triplat. Am primit aproape 30 de milioane de lei pentru 2015.
- A contat că sînteţi un apropiat al premierului Victor Ponta?!
- Un pic. Banii i-am primit pe proiecte, nu pe vorbe.
- De cînd sînteţi preşedinte s-a schimbat ceva la COSR?
- Se lucrează mai intens...