SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  GIMNASTICĂ RITMICĂ

Corespondență din Rio » Încă două Olimpiade! Ana Luiza Filiorianu vrea să prindă și următoarele două competiții olimpice

Ana Luiza Filiorianu și un exercițiu spectaculos cu panglica // FOTO Reuters +2   FOTO
Ana Luiza Filiorianu și un exercițiu spectaculos cu panglica // FOTO Reuters

Articol de , - Publicat duminica, 21 august 2016 00:00

Ana Luiza Filioreanu se gândește cu optimism spre Tokyo 2020, dar nu e imposibil să participe și în 2024.

După 20 de ani, gimnastica ritmică românească a avut din nou o reprezentantă la Jocurile Olimpice. În 1984, la Los Angeles, Doina Stăiculescu cucerea medalia de argint, sâmbătă, la Rio, Ana Luiza Filioreanu, 17 ani, a încheiat concursul preliminar a 22-a.

A acumulat 67,458 puncte, primind  16,850 la cerc, 16,800 la minge, 16,808 la măciuci și 17,000 la panglică. Pentru a avansa în finala de azi, ar fi trebuit să se claseze între primele 10. Tânăra sportivă consideră experiența olimpică una unică și ar vrea s-o repete măcar o dată, dacă nu de două ori.

- Ana, felicitări pentru primul tău concurs olimpic! Cum a fost?
- Mulțumesc! A fost un concurs foarte greu, dar eu sunt mulțumită per total de ceea ce s-a întâmplat și sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia de a participa aici.

- E obositor să stai o zi întreagă în sală, cum rezistați?
- Așa este, foarte greu să stăm de dimineață până seara. Din fericire, am mai avut o experiență asemănătoare la Preolimpice, unde am și obținut calificarea pentru Olimpiadă. A fost greu, obositor, dar merită efortul pentru a participa și a fi pe covorul acesta.

"Se putea mai bine!"

- Aici s-au aflat, practic, cele mai bune sportive de ritmică din lume. Cum a fost să concurezi împotriva lor?
- O experiență foarte bună, m-a motivat faptul că m-am aflat între cele mai valoroase gimnaste și, repet, sunt fericită că am avut această șansă.

- Ești mulțumită de evoluția ta, crezi că se putea mai bine?
- Se putea mai bine, întotdeauna e loc de mai bine, unele elemente pe ici, pe colo, n-au ieșit chiar cum mi-am dorit, dar, per total, a fost un concurs Ok, am reușit să mă concentrez și să dau tot ce am avut mai bun din mine.

- De când faci gimnastică?
- De zece ani.

- Este aceasta experiența ta cea mai plăcută?
- Printre cele mai plăcute. E participare la Jocurile Olimpice, până la urmă. Și la Nanjing, în 2014, am fost la o Olimpiadă, dar de juniori, unde am obținut locul 4. Aceea mi se părea cea mai frumoasă, dar acum pun și Rio alături.

- Care este vârsta până la care poți concura la nivel înalt?
- 23-24 de ani, poate chiar 25.

- Mai mult de 25 nu?
- Sunt și gimnaste peste această vârstă, dar foarte puține și, în general, nivelul lor nu mai este chiar atât de ridicat. Pentru că este un sport foarte greu, cu foarte multă uzură, și corpul cedează la un moment dat.

"O altă lume"

- Tu mai prinzi o Olimpiadă sau două?
- Normal una, poate chiar două! În 2024 voi avea 25 de ani, la a treia ediție, să spunem... Dar 2020 categoric!

- Câte ore te pregătești pe zi?
- Acasă sunt în general 6-7 ore zilnic. Din păcate, aici, în ultimele cinci zile dinaintea concursului, antrenamentul a fost de o oră și 45 de minute dimineața și încă unul mai pe seară, tot de o oră 45. Nu este suficient, noi în o oră și trei sferturi abia ne facem încălzirea. Aici, ne-am încălzit pe holuri, printre mesele de fizioterapie, n-a fost chiar OK din acest punct de vedere, dar având o pregătire serioasă în spate, cred că s-a compensat.

- Care e obiectul tău preferat de concurs?
- Nu am, îmi plac toate, și asta contează foarte mult la noi. Competiția e all-around, contează toate patru exercițiile, să fii constantă. Am reușit asta, să fiu constantă, mă bucur foarte mult!

- Sportul vostru e spre finalul programului olimpic, probabil că n-ai avut timp de altceva aici, în Rio...
- Așa este. Oricum, am ajuns aici pe data de 13 și am stat numai în antrenamente, apoi hotel, odihnă și n-am avut timp practic de nimic. Și nici nu voi avea, pentru că duminică plecăm acasă, dar cred că o să am timp să vizitez lumea cât vreau eu după ce mă las de sport, acum important e să concurez.

- Cum ți s-a părut experiența din Sat, alături de ceilalți sportivi?
- E foarte frumos, ceva unic, mulți sportivi și-ar dori să trăiască așa ceva și sunt foarte norocoasă să am această șansă. Este... altceva, o altă lume!

S-a mai scris astăzi despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
aran
aran  •  21 August 2016, 09:28

Cele 2 comentatoare, dintre care una fosta gimnasta, s-au intrecut in laude la adresa evolutiei lui Filioreanu dupa fiecare proba, puteai sa juri ca am luat inca o medalie si nu de bronz ! Cand colo , s-a clasat a 22 din 25 (pe a 26 nu o punem la socoteala, sportiva din Capul Verde era de nivelul serbarii de scoala generala dintr-un sat uitat de lume).

Vezi toate comentariile (1)
Comentează