Articol de Mirela Neag - Publicat luni, 29 februarie 2016 00:00
România a calificat până acum la JO Rio 40 de sportivi şi printre ei nu se află încă gimnastele, canotoarele din barca de 8 rame şi echipa feminină de handbal.
Până la Jocurile Olimpice de la Rio au mai rămas 6 luni, iar până se trage linie peste calificări, mai puţin de cinci luni. Până în prezent, România a calificat doar 40 de sportivi, dar speră ca numărul final lor să depăşească măcar 60.
Ratarea de sâmbătă a tiristului Alin Moldoveanu prelungeşte însă şi în acest an şirul de premiere negative înregistrate de sportul românesc în 2015: necalificarea echipajului feminin de canotaj de 8 rame cu cârmaci şi ratarea calificării directe a echipei feminine de gimnastică.
Canotoarele mai au o şansă în mai, la Regata de la Lucerna, unde se vor duela cu China, Australia şi Germania. Echipa de handbal îşi joacă ultima carte la turneul din Danemarca, iar gimnastele vor încerca să califice echipa la turneul din aprilie. Ca să vâslească la Olimpiada de la Rio, canoiştii Victor Mihalachi şi Alexandru Dumitrescu trebuie să urce pe primele două locuri la Europene.
Doar în tenis lucrurile sunt mai calme, România mizând pe Simona Halep, Florin Mergea, Horia Tecău şi poate chiar pe Monica Niculescu, Irina Begu şi Alexandra Dulgheru.
Speranţa unui green-card pentru Alin
Ultimele speranţe ale lui Alin Moldoveanu de participare la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 sunt legate de forul olimpic român. "Vom face tot ce depinde de noi ca tirul să obţină un green-card şi poate că acest lucru o să-i redea încrederea lui Alin", a declarat ieri Alin Petrache, preşedintele COSR, care însă găseşte explicaţii pentru eşecul campionului olimpic.
"Ratarea lui Alin Moldoveanu ne doare. Am fost însă alături de el la Baku, la Olimpiada Europei de anul trecut, şi am simţit că nu a reuşit să se adapteze total la noile condiţii de concurs. Iar tirul e un sport în care te simţi ca pe nisipuri mişcătoare. Acum eşti campion, iar mâine ajungi pe locul 50", a adăugat Petrache.
Ultimul tirist care a primit un green-card a fost Iulian Raicea. Medaliatul cu bronz la Sydney 2000 a participat la Atena 2004 datorită unei invitaţii.
"Îmi pare enorm de rău de Alin Moldoveanu. Ştiu ce e în sufletul lui, dar ăsta-i sportul până la urmă. Important e să vedem cum calificăm ce mai putem pentru că îmi e teamă de momentul în care delegaţia va pleca la Rio!"
Elisabeta Lipă, ministrul TS
Scrimă - Echipa de spadă și Dolniceanu
Echipa feminină de spadă s-a calificat deja la Jocurile Olimpice de la Rio, asta chiar dacă termenul limită pentru anunțarea celor opt echipe este 4 aprilie. Cum fetele nu mai concurează în echipă până atunci, adevărata linie de finiș a fost după etapa de Cupă Mondială de la Buenos Aires, unde româncele au ocupat primul loc.
Obținerea biletelor pentru Rio de către echipă înseamnă că România va avea și trei reprezentante pe tabloul individual, iar la echipe formula este de 3 titulare și o rezervă. La sabie, chiar dacă mai este o etapă de Cupă Mondială care punctează pentru calificare, Tiberiu Dolniceanu nu mai poate pierde locul la Rio.
Lor li se mai pot alătura și alți scrimeri români, dacă reușesc să treacă de un turneu de calificare, așa cum s-a întâmplat în 2012 cu Bianca Pascu și Radu Dărăban.
Gimnastică - Aprilie de foc
Marian Drăgulescu este singurul gimnast român calificat la Rio. Echipa feminină, care a câștigat trei titluri olimpice în istorie, nu a reușit să fie între primele opt echipe la CM de la Glasgow și e nevoită să concureze la turneul de calificare de la Rio de pe 16-17 aprilie și să se claseze între primele patru din opt participante pentru a evita o premieră negativă în istoria sportului românesc.
Din 1976, echipa feminină a fost mereu prezentă pe podiumul olimpic. Și echipa masculină încearcă să se califice la JO, la același turneu preolimpic.
Sporturi de echipă - Luptele de la Aarhus și Trieste
Echipa feminină de handbal, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de anul trecut, încearcă să obțină biletul pentru Rio între 18 și 20 martie la Aarhus. Fetele se vor duela cu Danemarca, Muntenegru și Japonia și trebuie să se claseze pe unul dintre primele două locuri pentru a participa la sărbătoarea din august.
Naționala feminină a fost ultima oară la JO în 2008, când a ocupat locul 7. O altă echipă care se va lupta pentru un loc la JO este cea masculină de polo, care în perioada 3-10 aprilie, la Trieste, se va duela cu alte 11 naționale pentru cele trei bilete puse la bătaie.
Judo - Probabil patru
Sportul care a adus medalii de la ultimele două ediții își încheie calificările în luna mai, atunci când în funcție de clasamentul mondial se vor stabilii cei care merg la Rio.
Cu toate că până atunci mai sunt două luni, Andreea Chițu, lider mondial la 52 kg, și Corina Căprioriu, poziția a doua la 57 de kg, nu au cum să scape prezența la Rio. În cărți pentru locurile la JO mai sunt Monica Ungureanu, 48 kg, și Daniel Natea, plus 100 kg.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”