SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  DUPĂ JO 2016

FOTO Medaliați în pauză » Ce fac sportivii români care au urcat pe podiumul olimpic la Rio

Ana Maria și Pavel Popescu în Malta +8   FOTO
Ana Maria și Pavel Popescu în Malta

Articol de , - Publicat marti, 04 octombrie 2016 00:00

Luna august a fost o lună plină de emoții și recompense pentru 17 sportivi români. Ei au urcat pe podiumul olimpic, un reper strălucitor de care își vor aminti mereu cu drag.

Ce au făcut medaliații în această perioadă care s-a scurs de la întoarcerea lor în țară, cu ce își ocupă timpul și ce planuri de viitor au?

Echipa feminină de spadă

  • scrimă
  • medalie de aur
  • Acasă și în vacanță

Ana Maria Popescu
A ales să-și petreacă timpul acesta de pauză susținându-și soțul, care este poloist la Steaua București. Mai întâi a fost în Croația, iar săptămâna trecută în Malta, acolo unde Pavel și coechipierii lui au reușit să se califice în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Ana a spus după Rio că nu se retrage și va continua activitatea.

Chiar dacă sezonul 2016/2017 începe la finalul lunii la Tallinn, cu prima etapă de Cupă Mondială, românca a declarat că nu va fi prezentă, dar speră să revină în circuit la Doha, concurs care are loc în luna decembrie. Chiar dacă e în vacanță, Ana nu a uitat de mișcare și încearcă să-și păstreze tonusul.

Simona Gherman
"Nu am avut o vacanță în adevăratul sens al cuvântului, nu am putut pleca pentru că soțul meu nu a mai avut zile libere. Am reușit să ajungem câteva zile la munte, în România, și ce mai prindem la finalurile de săptămână", spune Simona Gherman.

În rest tot timpul îi este dedicat fetiței sale Teodora. "Nu mi-e atât de dor de scrimă, cât mi-e dor de mișcare. Se simte. Articulațiile, mușchii deja îmi dau niște semnale: hei, ești cam puturoasă. Trebuie să încep să fac mișcare din nou!".

E clar că anul acesta ea nu se va întoarce în sală. "Mă gândesc, nu vreau să mă grăbesc cu o decizie. E bine acasă, sunt relaxată și fericită!".

Simona Pop
Stângacea în vârstă de 27 de ani se bucură de timpul petrecut acasă. "De două cicluri olimpice nu am mai stat atât de mult la Satu Mare", spune ea. Doar ce s-a întors de la Constanța, acolo unde a avut loc Cupa României.

Plecase cu gândul că o să intre pe planșă, dar diversele evenimente la care a trebuit să participe au împiedicat-o. "Mi-e puțin așa dor de scrimă, dar nu exagerat. Îmi place să stau acasă, mai ales că nu a trebuit să mă gândesc să-mi fac bagajul și să plec".

Simona știe sigur că anul acesta nu se va întoarce în sala de scrimă, iar 2017 e departe, mai ales că spadasina își dorește un copil.

Loredana Dinu
Este singura dintre cele patru campioane olimpice care a revenit în sala de scrimă după JO. Ea și-a ajutat echipa de club, Dinamo, să câștige Cupa României, competiție care s-a desfășurat săptămâna trecută la Constanța.

"Când am intrat pe planșă m-am gândit că acum am un statut de apărat. Dar a fost trist pentru că în concurs au fost doar 29 de fete, foarte puține". În perioada scursă de la Rio, Loredana  a participat la numeroase evenimente, dar acum îşi dorește să-și facă un program.

"Vreau să merg la o sală de fitness ca să nu-mi pierd tonusul, nu mai vreau să lenevesc". Ea spune că încă nu s-a decis dacă se retrage sau nu. "E greu să te înhami din nou la o muncă de patru ani, bine că mai sunt și alte competiții până la Tokyo 2020, dar mă mai gândesc".

În timpul scurs de la JO, Loredana a avut timp și de o vacanță de o săptămână în Grecia, alături de soțul său.

Florin Mergea, Horia Tecău

  • tenis
  • medalie de argint
  • Accidentări la dublu

Cei doi jucători români n-au avut prea mult timp de savurat reușita de la Rio pentru că în săptămâna următoare a venit turneul de Masters 1000 de la Cincinnati. Florin Mergea și partenerul său Rohan Bopanna au pierdut în primul tur, în timp ce Horia și Jean Julien Rojer au ajuns până în finală.

Florin Mergea nu a mai participat apoi la niciun turneu din cauza unei accidentări la piciorul stâng. "A fost o inflamație destul de mare, aproape de fractură. Important e că mi-am dat seama la timp și m-am oprit când a trebuit. A fost un an greu, foarte multe meciuri, și toate s-au strâns și și-au spus cuvântul", a spus Mergea.

Apoi a anunțat întreruperea colaborării cu indianul Bopanna. Iar acum câteva zile a dezvăluit că din 2017 se va reuni cu fostul său partener Dominic Inglot. Florin speră să revină în circuit la Viena, turneu care debutează pe 24 octombrie.

Horia Tecău a mai jucat după Rio doar la Cincinnati și US Open, dar o fractură la metatarsienele de la piciorul drept l-a determinat și pe el să se oprească. "Mă durea, dar am forţat pentru că îmi doream să joc", a spus el. De aceea a anulat deplasarea în Asia și speră să fie apt și să revină tot la turneul de la Viena. El și Jean Julien Rojer încă sunt în cursa pentru calificarea la Turneul Campionilor.

Barca de 8 plus 1

  • medalie de bronz
  • Se întorc peste o lună

Componentele bărcii de 8 plus 1 a României nu au avut pauză imediat după Jocurile Olimpice de la Rio. În săptămâna de după Rio, Andreea Boghian, Ioana Strungaru, Laura Oprea, Mădălina Bereș, Mihaela Petrila, Roxana Cogianu, Adelina Boguș, Iuliana Popa și cârmăcița Daniela Druncea au participat la Campionatele Naționale pe lacul Snagov.

Apoi sportivele au intrat în vacanță și vor reveni la pregătire peste o lună. Deocamdată nu se știe cine se va ocupa de pregătirea lotului național, după ce antrenorul coordonator Mircea Roman și-a anunțat retragerea.

În funcție de vreme, fetele vor ieși pe apă cu bărcile sau vor trece direct la antrenamentele pe ergometru. E posibil, de asemenea, ca dintre cele 9 componente ale bărcii, nu toate să se întoarcă la pregătire, unele urmând să-și anunțe retragerea.

Lupte

Albert Saritov, luptătorul rus care a adus României ultima medalie la Rio, chiar în ultima zi a Jocurilor Olimpice, nu s-a apucat nici el de pregătire. Sportivul de la categoria 97 de kilograme are ceva probleme la cotul drept și se află în tratament medical.

Saritov e acum acasă, la Hasaviurt, dar a fost de curând și în România, participând la festivitatea de la Cotroceni, acolo unde a fost felicitat, alături de ceilalți medaliați, de președintele României, Klaus Iohannis. De altfel, în România, Saritov a ținut-o din premiere în premiere.

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, i-a înmânat decorația cu sabia lui Ștefan cel Mare, pentru rezultatul de la Rio, el fiind legitimat la Steaua București.

Saritov a avut întâlniri și cu comunitatea musulmană din România, dar și cu oficialii Primăriei sector 6, care au promis că-l vor declara Cetățean de Onoare și îi vor face cadou un apartament.

Haltere

  • Gabriel Sâncrăian
  • medalie de bronz
  • Stare de incertitudine

Halterofilul român Gabriel Sâncrăian nu știe nici până azi dacă va rămâne sau nu cu medalia cucerită la Rio, la categoria 85 kg. Suspectat de dopaj, Sâncrăian va trebui să aștepte rezultatul Comitetului Internațional Olimpic.

Până atunci, sportivul român nu a fost pus pe listele de premiere și nici nu a fost invitat la întâlnirea cu șeful statului. "Nu sunt vinovat de dopaj. Nu am fost premiat deoarece se aşteaptă un răspuns oficial de la CIO", a declarat Sâncrăian.

Sportivul nu a revenit nici el în pregătire, ajungând acasă, la Bistrița, pentru a avea grijă de mama sa, care este bolnavă.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează