SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SCRIMĂ

SPECIAL 42 de ani fix de la un moment HORROR! Campionul de la Jocurile Olimpice, UCIS pe planșă! Oficialii au schimbat urgent echipamentul, autorul s-a simțit vinovat toată viața. În 2022, s-a revanșat incredibil

Vladimir Smirnov, campionul mondial și olimpic la floretă, decedat într-un cumplit accident petrecut pe planșă Foto: Imago Images
Vladimir Smirnov, campionul mondial și olimpic la floretă, decedat într-un cumplit accident petrecut pe planșă Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 29 iulie 2024 12:47 / Actualizat luni, 29 iulie 2024 13:16

Acum fix 42 de ani, campionul mondial și olimpic Vladimir Smirnov murea după ce, cu zece zile mai devreme, căzuse pe planșă cu o floretă înfiptă în ochi! Responsabilul, un german, Matthias Behr, s-a simțit vinovat toată viața și a primit o ocazie neconvențională de răscumpărare. Când a izbucnit războiul din Ucraina, în 2022, i-a găzduit familia extinsă lui Smirnov!

Pe 19 iulie 1982, unul dintre cei mai buni scrimeri ai vremurilor respective, campion olimpic și mondial en-titre, a intrat în concurs la CM de la Roma, cu planul optimist de a-și apăra titlul.

Totul a mers strună până în sferturile de finală ale concursului pe echipe, unde Smirnov (28 de ani), numărul 1 mondial în acel moment, ucrainean născut în Uniunea Sovietică, a intrat pe planșă cu germanul Matthias Behr, numărul 2 în lume, reprezentant al Germaniei de Vest.

Lama armei s-a frânt și a străpuns masca lui Smirnov

În timpul unei acțiuni simultane, floreta lui Behr s-a rupt și lama retezată a sfâșiat masca lui Smirnov, a intrat prin orbita stânga a ex-sovieticului de origine ucraineană și s-a înfipt în lobul frontal al creierului acestuia.

Ajuns la spitalul „Agostino Gemelli”, din Vladimir Smirnov rămăsese doar inima. Aceasta încă bătea, dar celelalte funcții ale organismului său erau menținute doar prin intermediul aparatelor.

Inițial reporterii au transmis că floretistul era în moarte clinică, dar un comunicat al spitalului unde era îngrijit a nuanțat: Smirnov se afla într-o comă profundă, nu răspundea tratamentelor medicale și nu mai avea reflexe cerebrale.

Vladimir Smirnov a mai supraviețuit zece zile după teribila întâmplare

Pe 29 iulie 1982, Smirnov a murit la Roma și a fost înmormântat la Kiev, capitala Ucrainei, acolo unde locuia alături de familia sa.

Evenimentele de acum 42 de ani l-au bântuit mereu pe Behr, cel care fără voia sa a ucis un om.

Behr avea 27 de ani, cu un an mai puțin decât victima sa. Smirnov, locotenent din Kiev, avea avantajul mâinii stângi, dar Behr era mai înalt, 1,96 metri, cu 12 centimetri decât sportivul ex-sovietic.

42 de ani fix de la un moment HORROR! Campionul de la Jocurile Olimpice, UCIS pe planșă! Oficialii au schimbat urgent echipamentul, autorul s-a simțit vinovat toată viața. În 2022, s-a revanșat incredibil
Matthias Behr, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles Foto: Imago Images

În memoriile sale, Behr descrie acele clipe fatidice: „Am plecat amândoi la atac, amândoi am încercat să lovim.

Nu ai cum să te retragi dintr-o astfel de acțiune, totul se întâmplă cu viteza fulgerului, într-o fracțiune de secundă.

De fapt, lucrurile care s-au întâmplat apoi le-am aflat din ceea ce mi s-a povestit”.

Matthias Behr spune că s-a întrebat cum mai putea continua după viața pe care, fără voia sa, o curmase

Behr povestește că, după oribilul incident, a trecut prin infern. „Nu mai voiam, nu mai puteam continua. Cum puteam face pace cu acest sport?

De unde mai puteam stoarce entuziasmul de a concura din nou? Cum puteam iubi din nou acest sport, care mă făcuse să mă îndoiesc de mine, ca om?

Cum puteam insufla dragostea pentru scrimă tinerilor sportivi, când eu însumi o făcusem să pară atât de periculoasă?”, spune germanul.

Tot un sovietic i-a retrezit cheful de scrimă lui Matthias Behr

Salvarea lui Matthias Behr a fost David Dushman, un rus cu rădăcini evreiești, care a luptat pe front, după invazia germană din 1941.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit antrenorul lotului național de scrimă al URSS.

El a fost cel care i-a spus lui Matthias Behr: „Nu ai ce să mai faci. Nimeni nu mai poate face nimic. Un astfel de ghinion fatal e mâna lui Dumnezeu”.

În 1983, la un an după tragedie, Behr a revenit pe pistă. A cucerit medalia de aur pe echipe la Campionatele Mondiale de la Viena.

La Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984) a câștigat argintul în proba individuală de floretă, cât și în concursul pe echipe, pentru RFG.

Viața și cariera lui Behr au mers mai departe, dar cel mai urât moment al vieții sale l-a obsedat mereu.

„Știu doar din ceea ce mi-au povestit cei care au asistat la tragedie că fugeam în sus și-n jos cu ce-mi mai rămăsese din armă și strigam: «Nu, nu, nu!»

Fratele meu, Jochen, antrenor secund, mi-a luat floreta din mână și mi-a scos firele care mă cuplau la tabela de scor”.

Când Putin a declanșat războiul în Ucraina, Behr s-a revanșat față de familia lui Smirnov, chemându-i urmașii să se refugieze în Germania

Trauma nu a dispărut niciodată din mintea lui Behr. Mai ales că avea pe conștiință faptul că moartea neașteptată a lui Vladimir Smirnov lăsase în urmă o văduvă, Emma, și doi copii, Dimitri și Olga.

În 2022, când armata de la Kremlin a invadat Ucraina, Matthias Behr a găsit un fel emoționant de a-și repara, măcar puțin, greșeala fatală din urmă cu patru decenii.

A luat legătura cu Emma Smirnova, care între timp s-a recăsătorit, și i-a spus că e oricând binevenită în Germania dacă vrea să plece din Ucraina.

Emma și-a trimis în Germania, ca refugiați de război, pe ginerele său și pe cei doi nepoți.

Scrima a devenit unul dintre cele mai sigure sporturi în urma morții șocante a lui Vladimir Smirnov

Tragedia în urma căreia Vladimir Smirnov și-a pierdut viața este și ultima de acest gen din scrimă. La acest fapt au contribuit și măsurile luate pentru sporirea siguranței sportivilor pe planșă.

Astăzi lamele armelor se fac dintr-un oțel foarte rezistent, care se rupe mult mai greu decât cele folosite acum jumătate de secol, făcute din oțel-carbon.

Bluzele de scrimă sunt acum realizate din kevlar sau alte tipuri de nylon balistic.

Măștile pe care scrimerii le poartă în competiție sunt de două- trei ori mai rezistente decât în 1982, suportând forțe care ajung la 1.600 de newtoni.

Toate aceste schimbări s-au făcut ca o consecință a morții lui Smirnov și au transformat scrima într-unul dintre cele mai sigure sporturi.

Un studiu efectuat în anul 2005 a demonstrat că scrima e foarte sigură mai ales pentru copii și începători. Fotbalul și baschetul ar fi, de fapt, de 10-15 ori mai primejdioase decât scrima.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Superliga
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League
Tenis
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează