Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 24 mai 2024 11:30 / Actualizat vineri, 24 mai 2024 13:32
Halterofilele Loredana Toma (29 de ani) şi Mihaela Cambei (21 de ani) vor fi prezente la Jocurile Olimpice de la Paris, bilete obținute în urma locului ocupat în clasamentul mondial la categoriile 71 kg, respectiv 49 kg. Delegația României a ajuns la 88 de componenți.
Ultima competiție de haltere care puncta pentru clasamentul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris s-a încheiat în aprilie, dar confirmările de calificare au venit abia acum. România va avea două reprezentante la Jocurile Olimpice de la Paris.
Loredana Toma (28 de ani) a fost pe patru la categoria 71 kg, ea urmând să participe pentru prima oară la o ediție de Jocuri Olimpice.
Românca ar fi trebuit să fie prezentă și la Tokyo, unde era favorită la o medalia de aur, dar din cauza suspendării Federației Române de Haltere pentru mai multe încălcări ale regulamentului antidoping ea nu a putut participa.
Frustrare pentru Loredana Toma înainte de Tokyo
Un fapt care a lăsat urme în cariera halterofilei, care a spus că a intrat în depresie. „Frustrarea a fost foarte mare. Foarte, foarte mare... a fost şi depresia, m-am luptat cu ea... nici nu ştiu de câte ori am vrut să mă retrag. Am plâns mult, mult, foarte mult”, a spus Loredana Toma.
Ea are în palmares două medalii mondiale de aur și șase europene la total, acolo unde se acordă distincții și la Jocurile Olimpice. Astfel că îi lipșsește doar cea mai strălucitoare distincție olimpică.
Mihaela Cambei s-a clasat pe poziția a cincea la categoria 49 de kg și va bifa prima ediție de Jocuri Olimpice. Ea a fost declarată cea mai bună sportivă din Europa în 2023, reușind să câștige medaliile de aur la total în 2023 și 2024.
„Ridic tone, nu am calculat niciodată cât. Dar pe noi dacă ne vezi, cred că toată ziua în oglindă mai facem un smuls, un aruncat. Din obișnuință”, a spus ea.
Delegația României a ajuns la 88 de sportivi calificaţi la JO 2024.
Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice 2024 (88)
- Atletism (5): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
- Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);
- Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
- Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
- Canotaj (45): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, schif simplu masculin (Mihai Chiruță), dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
- Gimnastică artistică (6): 5 locuri – echipa feminină; Andrei Muntean;
- Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
- Lupte (4): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg)
- Polo pe apă (13): 13 locuri – echipa masculină;
- Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
- Tenis de masă (4): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);
- Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).
- Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (71 kg)