SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici: „Știam că este un luptător, dar acum a fost la un alt nivel” + „Mi-ar plăcea să primim vestea că se va renova bazinul de la Lia Manoliu”

Marcel Ivan, psiholog, Dragoș Luscan, preparator fizic și kinetorerapeut, și Adrian Rădulescu, antrenor, alături de David Popovici FOTO Raed Krishan
Marcel Ivan, psiholog, Dragoș Luscan, preparator fizic și kinetorerapeut, și Adrian Rădulescu, antrenor, alături de David Popovici FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 01 august 2024 09:42 / Actualizat joi, 01 august 2024 20:49

Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, a povestit despre parcursul lui David până la medaliile de la Jocurile Olimpice și cât de multă tensiune s-a simțit, a tras un semnal de alarmă legat de bazinul de la Lia Manoliu și spune de ce e nevoie pentru a ajunge la Los Angeles.

Pe chipul și în vorbele lui Adrian Rădulescu se văd fericirea, ușurarea și împlinirea. Într-un dialog cu trei jurnaliști prezenți la Paris, domnul Adi, așa cum îi spune David, a spus toate trăirile prin care a trecut în ultima perioadă.

Adrian Rădulescu: „A fost o experiență diferită față de cea de acum 3 ani. La Tokyo am fost niște copii naivi”

Legenda spune că atunci când era la începutul carierei și-a exprimat dorința de a forma un campion olimpic. El corectează un pic această poveste: „Prima dată mi-am dorit să ajung la Jocurile Olimpice. După aceea, când am văzut că am ajuns acolo, mi-am pus în cap să și câștigăm o medalie, mă bucur că am reușit să luăm două. N-a fost ușor!”. Și continuă:

„După aceea, când am văzut că am ajuns acolo, mi-am pus în cap să și câștigăm o medalie, mă bucur că am reușit să luăm două. N-a fost ușor!

A fost o experiență diferită față de cea de acum 3 ani. La Tokyo am fost niște copii naivi. Acum lucrurile au fost cu totul diferite. A fost destul de multă tensiune!

Ne-am pregătit, știam că avem șanse reale la medalii și cred că acesta este cel mai greu lucru, să să câștigi în condițiile acestea.

Cum spunea domnul Matei Giurcăneanu, cercurile astea cinci sunt mult mai grele decât par Și s-a văzut lucrul acesta, însă mă bucur că am reușit să câștigăm două medalii”, a spus antrenorul.

David Popovici, BRONZ URIAȘ în proba de 100 metri liber la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Pan Zhanle l-a salutat pe David Popovici în timpul unui interviu / FOTO: Captură @TVR 1
Pan Zhanle l-a salutat pe David Popovici în timpul unui interviu / FOTO: Captură @TVR 1
Pan Zhanle l-a salutat pe David Popovici în timpul unui interviu / FOTO: Captură @TVR 1
Pan Zhanle l-a salutat pe David Popovici în timpul unui interviu / FOTO: Captură @TVR 1
+25 FOTO

De la Tokyo 2021 la Paris 2024

Rădulescu a rezumat în stilul propriu traseul lui David Popovici, începând cu Tokyo 2021 și ajungând la Paris 2024.

Noi am vrut să mergem la Tokyo, dar dacă se întâmpla în 2020 stăteam acasă, apoi lucrurile pur și simplu se întâmplă pentru că așa trebuie să se întâmple. Și sunt unele lucruri care nu țin de tine.

Cum ar fi sutimea care face diferența dintre locul doi, trei și patru sau alea două sutimi care au făcut diferența la Tokyo și acum au făcut diferența dintre locul întâi și doi la 200, acestea sunt lucruri pe care noi nu le avem sub control și multe dintre cele care ni s-au întâmplat nu au fost sub controlul nostru.

S-au mai întâmplat și altele: faptul că am avut oportunitatea să mergem la Tokyo, faptul că acolo a făcut și două finale, faptul că a pierdut și n-a luat nicio medalie.

Ar fi luat-o poate pe nedrept, în momentul acela ar fi fost prea mic, prea necopt, prea ar fi luat-o efectiv din ignoranță și din naivitate.

Și după aceea nu știu ce s-ar fi întâmplat. Apoi 2022, atunci chiar s-a pregătit și a zis OK, vreau să încerc, numai că, bineînțeles, sunt sigur că nici ceilalți nu au fost în cel mai bun moment.

Au fost multe, da, multe lucruri care s-au schimbat într-un an de zile și el a avut un culoar fantastic. În 2022 ne gândeam că o să mergem la Campionatele Europene.

Dar am fost și la Campionatele Mondiale, apoi și la Europenele de juniori, la Mondialele de juniori, la Mondialele în bazin scurt. Le-am făcut pe toate. Nu ne-am mai oprit, apoi a trebuit să luăm o pauză cumva, psihologic, da, am avut un an în care să ne remontăm”, spune Rădulescu.

Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici: „Știam că este un luptător, dar acum a fost la un alt nivel” + „Mi-ar plăcea să primim vestea că se va renova bazinul de la Lia Manoliu”
Antrenorul Adrian Rădulescu și psihologul Marcel Ivan, primul antrenament în Paris La Défense Arena Foto: Raed Krishan (Paris)

După toate aceste rezultate a venit un Campionat Mondial fără podium.

Ne-a ajutat ce s-a întâmplat la Fukuoka, a fost experiența perfectă, acel ultim bazin în care au venit peste el. Dacă nu s-ar fi întâmplat atunci așa, la Paris n-ar fi știut cum să o gestioneze și nu ar fi câștigat pe ultimul 50.

A învățat din chestia asta și i-a prins foarte bine, că iarăși, dacă lua o medalie, atunci ar fi luat-o pe nedrept, pentru că nu se pregătise cu adevărat foarte bine și chiar n-ar fi fost cazul. Iarăși ar fi fost din naivitate și mi-ar fi făcut și mie treaba mai grea, pentru că ar fi trebuit să-i explic că poți să câștigi fără să te antrenezi foarte bine.

Așa, mi-a făcut mie viața mai ușoară și a trebuit să se antreneze cum trebuie, eu îl admir pentru cum s-a pregătit anul acesta pentru Paris.

Anul ăsta s-a antrenat cum nu s-a antrenat niciodată până acum. I-am zis și lui înainte de concurs: «Pentru un om care a ales să facă chestia asta, să te văd în fiecare zi e un privilegiu»”, a rezumat Rădulescu trei ani cu multe provocări pentru el și pentru David.

David Popovici FOTO Raed Krishan/GSP
David Popovici FOTO Raed Krishan/GSP
David Popovici FOTO Raed Krishan/GSP
David Popovici FOTO Raed Krishan/GSP
David Popovici FOTO Raed Krishan/GSP
+34 FOTO

Adrian Rădulescu: „David este foarte curajos”

Ce a descoperit nou la cel pe care îl antrenează pe perioada Jocurilor Olimpice de la Paris?

„Eu știam că el e un luptător, dar acum a fost la un alt nivel. Îl văd în fiecare zi acceptând să ducă viața pe care o duce, cu sacrificiile pe care trebuie să le facă.

E foarte greu să mănânci zi de zi același lucru, să ai 19-20 de ani și să faci toate lucrurile astea pe care le face. Până la urmă, el e foarte curajos. Asta i-am zis și înainte de concurs, mă bucur că a reușit”.

Cum arată viitorul?

„Evident că mă gândesc că mai sunt niște ecuații ale înotului ăsta pe care încă nu le-am descoperit sau poate chiar suntem foarte aproape să le descoperim.

Mă uit la chinez, OK, un timp extraordinar, dar în adâncul sufletului meu și în ceea ce am văzut zi de zi de la David, știu că lupta e încă egală, chiar dacă acum diferența a fost mare, de o secundă, știu că la un moment dat lucrurile se vor închide.

E mai bine că s-a întâmplat asta, dacă David vrea să mai continue pentru următorii patru ani va avea nevoie clar de o motivație mai mare decât a avut până acum. Acum și-a dorit să fie campion olimpic, i-a ieșit, dar acum va trebui să-și dorească ceva mare”, a spus Adrian Rădulescu.

Problema bazinului de la „Lia Manoliu”

David Popovici a atras atenția asupra mai multor aspcte care nu funcționează în sportul românesc imediat după ce a încheiat finala de la 100 metri liber. Adrian Rădulescu a vorbit și el despre situația bazinului de la „Lia Manoliu”.

„Mi-aș dori ca atunci când ne întoarcem acasă să primim o veste frumoasă, ca într-un final cei care sunt responsabili de decizia finală în a renova bazinul interior de la Lia Manoliu să semneze hârtiile alea odată, să se apuce de el, să-l renoveze, dar fără să ne strice activitatea din bazinul de afară, pe care noi îl iubim foarte mult. Noi acolo ne simțim cel mai bine și chiar dacă are balonul pe el, am dori să putem să ne simțim la fel de bine și înăuntru.

Ne dorim foarte mult chestia asta. Dacă după două medalii de aur la mondiale și record mondial lumea nu ne-a băgat în seamă, poate acum, după două medalii olimpice, într-un final, o vor face și vor renova bazinul.

Sunt sigur că dacă există doar bunăvoință se poate găsi o soluție, astfel încât să-l repare fără să ne strice activitatea în celălalt. Poate măcar ultimii 2 ani din următorul ciclu olimpic o să-i petrecem acolo înăuntru, nu doar noi, ci cât mai mulți sportivi români, cât mai mulți înotători români care se vor califica la Los Angeles.

- Adrian Rădulescu

De ce trebuie renovat neapărat acel bazin?

„Pentru că deservește lotul național, că vorbim de membrii BOPJ, că vorbim de membrii CNOPT, deservește sportivii care sunt legitimați la Steaua, deservește sportivii care sunt legitimați la CSM, la Olimpia, tot Bucureștiul. Toți sportivii din București, dacă vor să antreneze în 50m, acolo se duc și acolo se strâng cei mai buni. E într-adevăr lumea lor, în care ei se simt cel mai bine.

Noi suntem norocoși că avem bazinul de la Dinamo la discreție, pentru că l-am avut. Dacă vrem să mergem la 2 noaptea, ne dau cheia și mergem și facem antrenament la 2 noaptea, dar ceilalți nu au șansa asta. Cred că mai mult decât orice, pentru următorii patru ani, David va avea nevoie să mai fie alături de ceilalți”, a spus Adrian Rădulescu.

Cum a trăit cursa de la 200 de metri

Adrian Rădulescu a povestit cum a fost pentru el cursa de aur a lui David Popovici.

„Am văzut-o de sus, de la analiștii video. De acolo nu vedeai tabelele de schele din plafon. M-am uitat, n-am înțeles nimic, stăteam și pe după o balustradă și nu vedeam nici în jos, nici în sus.

La finalul cursei cele două ecrane de vizavi s-au stins, din spatele presei, alea s-au stins. Mă uitam la Dragoș Luscan, el a fost mai deștept decât mine. Eu, antrenorul de înot, nu m-am uitat pe blocstart să număr beculețele.

Cu toate astea, el m-aștepta pe mine să-i zic ceva, iar eu nu înțelegeam. Unul dintre elvețieni mi-a spus să mă uit pe blocstart, că David a fost primul. Apoi ne-am bucurat. A fost foarte intens totul!”, a transmis antrenorul.

E o lecție de ținut minte, dacă vrei să iei prima medalie olimpică sau prima la un campionat mondial, cred că trebuie să fii pregătit să înoți măcar cu o secundă sau două mai repede ca să poți să mergi cu timp cu care să câștigi.

Adică trebuie să fii mai bine pregătit decât vei reuși să poți să scoți produsul final din bazin. Trebuie să fii suficient de bun, la 90%, cât să câștigi. Și asta doar pentru că vezi alea cinci cercuri, dar eu sper că doar prima dată este așa

-Adrian Rădulescu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (5)
Unomfoartesimplu
Unomfoartesimplu  •  02 August 2024, 00:30

Voi sunteti fixati pe bazinu ala! De ce nu se duce la alt bazin care se invarte dupa soare ca exista din belsug?

darionaharis
darionaharis  •  01 August 2024, 15:35

Dincolo de treaba cu bazele sportive românești poate ar trebui spus (se vede fara sa fii antrenor sau sportiv sau gigi) ca David pleaca foarte prost in cursele astea de 100 si 200. A! Ca termina tare si în forta ok. Dar să-l invete sa sara bine la inceput si cu reacție. Sa nu mai tot plece de pe locurile 5-8 imediat dupa saritura. Nu are legatura cu tacticizarea cursei cu rezerve fizice pt finish.

grro
grro  •  01 August 2024, 14:47
Postat de lenroc pe 01 August 2024, 11:11

În aceeași situație tragică e și bazinul Olimpia din Sibiu. Cu bazin de sărituri, singurul din zonă, stă închis de 4 ani și autoritățile nu fac absolut nimic. Cer voturi și promit după care se apucă de furat.

Se misca ceva, dar foarte incet.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează