SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

VIDEO ȘI FOTO EXCLUSIV Așa arată pregătirea pentru Jocurile Olimpice » Imagini spectaculoase pe lacul Snagov: reporterii GSP, lângă bărcile care vâslesc către aur + omul invocat de toți sportivii

Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda +31   FOTO
Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda

Articol de , , - Publicat vineri, 19 iulie 2024 17:27 / Actualizat vineri, 19 iulie 2024 18:14

GSP a asistat la un antrenament de control al componenților lotului de canotaj, sportul care are cei mai mulți reprezentanți în delegația României care va porni duminică, 21 iulie, spre Paris, gazda Jocurilor Olimpice din acest an.

E ora 06:00 dimineața și soarele se vede ca un glob gălbui, translucid, pe un cer care încă nu s-a decis dacă să fie verzui sau bleu. Apa lacului Snagov e nemișcată, în schimb lângă ponton, la hangare, a început de câteva minute bune o agitație controlată.

Canotorii coboară în pas decis panta care vine dinspre zona superioară a bazei din cadrul Complexului Național Sportiv „Elisabeta Lipă”, alții sunt deja acolo, cu antrenorii, împărțiți pe bărci, făcând ultimele reglaje. Pentru că înainte de orice ieșire pe apă, fie că e vorba de antrenament sau competiție, toți parametrii sunt verificați și corectați, dacă e cazul.

Discursul de dimineață al lui Antonio Colamonici

Mișcări de încălzire, fiecare în ritmul său. Șepci și viziere pentru a se feri de soarele care, pe luciul apei, arde mai puternic. Antrenorii le mai dau sportivilor indicații scurte, precise. Până la urmă, ordonat, totul e pregătit. Și atunci vine Antonio Colamonici. Le adresează, e un ritual care nu se încalcă, câteva fraze înainte de ieșirea pe apă. Și toată lumea ascultă, absoarbe.

Nu e de mirare că apoi, în diverse conversații, declarații și interviuri, canotorii îi invocă pildele și îndemnurile: „Antonio spune, după cum ne zice mereu Antonio, Antonio are o vorbă”. Antrenorul italian, venit în România din 2016, i-a convertit la filosofia sa, una simplă și senină, care elogiază viața și bucuriile ei mărunte și include munca dură, dar făcută cu cap și care ține cont de cifre.

Micul discurs s-a încheiat, rând pe rând sportivii se așază în bărci. E zi de antrenament de control, ceea ce înseamnă că vor fi cronometrați pe distanța de concurs, plecând ușor decalat, după cum îi va anunța, prin portavoce, antrenorul Marius Băcăoanu.

Toți timpii ajung în sistem: „Antonio l-a introdus”

Deocamdată, bărcile lunecă ritmic pe apa albastră. Ora arată puțin peste 6 și jumătate, cerul s-a colorat în bleu limpede, fără nori, iar soarele nu doar strălucește, începe să trimită săgeți fierbinți. Pe șalupa manevrată de antrenorul Marcus Despina se află tabletele care înregistrează timpii. „Avem totul aici”, spune el, îndreptând preț de două secunde ecranul spre noi. „Antonio a introdus acest sistem, nu mai stăm cu pixuri, caiete”, adaugă.

Și este foarte bine pentru că nu doar sunt înmagazinați toți timpii, toate reperele, dar se pot face astfel mult mai ușor comparații, corelări, grafice. Am ajuns în punctul de unde se dă startul probei de control. Băcăoanu și Despina își apropie șalupele, apoi le leagă cu ajutorul unui lanț solid, pentru a rămâne pe loc, cât mai stabil.

Se apropie momentul. Bărcile se îndreptă spre locurile lor, iar canotorii încordează urechile. „Pregătim patru vâsle!”, se aude tare prin portavoce glasul lui Marius Băcăoanu, și după câteva secunde: „Attention! Go!”. „Pregătim dublu. Attention! Go!”. „Stop patru vâsle, optul agață puțin! Pregătește, attention! Go!”. „Patru vâsle, ține contră”, indică antrenorul. „Pregătește, attention! Go!”.

Snagovul spectaculos, natură și efortul sportivilor

Bărcile țâșnesc când se aude comanda de „Go!”, trăgând cât mai ritmic, mai coordonat. „Cum este situația?”, întrebăm – este un antrenament susținut luna trecută, atunci când am avut acces pentru asemenea experiență în baza de la Snagov. „Stăm bine, foarte bine”, spune Marcus Despina, cu ochii în cifrele care se eșalonează repede pe ecran.

Toată lumea are procentaje foarte bune, peste 90%, dar avem și peste 100%”, enumeră. Peste 100%? E o matematică diferită cea din canotaj? Care este reperul? „100% înseamnă recordul mondial”, explică antrenorul. „Procentajele mai mari înseamnă că s-a mers mai bine decât atât”.

Cei doi tehnicieni sunt responsabili pentru bărcile de 8 plus 1, Despina – cea feminină, Băcăoanu – cea masculină. Își transmit indicațiile prin stație, iar sportivii îi aud perfect, fără să se mai apeleze la portavoce. Mai eficient și fără să tulbure liniștea rezidenților, pe lângă ale căror case am trecut în drumul spre punctul de start.

Cel de sosire este la baza veche, cea de kaiac-canoe, care poartă numele regretatului mare antrenor Nicolae Navasart. Bărcile ajung acolo, iar canotoarele și canotorii ies pe ponton, marcați de efort. Au tras tare, cum altfel?

Refacere rapidă după cursa de control

Intră imediat în grija personalului medical. Li se măsoară acidul lactic, apoi, după caz, li se face masaj sau intră în acele cizme înalte care ajută la refacere și drenaj, ameliorează tensiunea și relaxează musculatura, ajutând la îmbunătățirea circulației sangvine.

Ancuța Bodnar, Maria Lehaci și Adriana Adam se masează singure pe antebrațe, coapse și gambe cu niște aparate de mici dimensiuni. Gianina van Groningen și Roxana Anghel au rămas pe ponton, își recapătă suflul. Antonio Colamonici trece de la unul la altul, privind atent, schimbând câteva vorbe.

Când toată lumea s-a liniștit, vine momentul întoarcerii la bază. Înainte însă, antrenorul italian le vorbește din nou. Ritualul nu se schimbă. Sportivii se întorc în bărci, Colamonici, în șalupa sa, cu ochelarii de citit cu ramă neagră pe nas, își consultă telefonul.

Reîntoarcerea la baza din Snagov

Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda
Antrenorul Marius Băcăoanu - Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda
Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda
Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda
Antrenorul Marcus Despina - Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda
+26 FOTO

Pe drumul de revenire la complexul de canotaj, fetele din opt își apropie barca la un moment dat de șalupa antrenorului. Au nevoie de apă, soarele arde deja puternic, hidratarea e necesară. În lada frigorifică se găsesc mereu sticle de 500 ml, pe care Marcus Despina le aruncă, iar Simona Radiș le prinde cu îndemânare, apoi le pasează în spate.

S-au întors, își cară disciplinat bărcile în hangar, urmează masa de prânz, apoi odihnă. Mâine va fi altfel de antrenament, în care vor parcurge o distanță mai mare, în ritm constant. Și poimâine la fel. Până când mai sunt două zile și pornesc spre Paris. Timpul nu a zburat, a fost traversat cu folos.

Lotul de canotaj pentru Jocurile Olimpice de la Paris

  • FEMININ: Simona Radiş, Ancuţa Bodnar, Gianina Van Groningen, Ionela Cozmiuc, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Andrada Moroşanu, Mădălina Moroşan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Patricia Cireş, Larisa Bogdan, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Iulia Liliana Bălăucă, Adriana Adam, Roxana Anghel, Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Geanina Juncanariu, Andreea Popa, Amalia Bereş, Victoria Petreanu, Mariana Dumitru, Cristina Drugă
  • MASCULIN: Mihai Chiruţă, Andrei Cornea, Florin Enache, Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu, Florin Arteni, Claudiu Neamţu, Ştefan Berariu, Iulian Chelaru, Andrei Mândrilă, Laurenţiu Danciu, Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Bogdan Baitoc, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Florin Lehaci, Adrian Munteanu, Alexandru Ciobică, Cristian Nicoară

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Europa League
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Superliga
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland
Europa League
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (2)
22cea
22cea  •  19 Iulie 2024, 20:43
Postat de Newman pe 19 Iulie 2024, 17:58

***

Iar ai scandalizat maicutele :)))

Newman
Newman  •  19 Iulie 2024, 17:58

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează