Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 29 iulie 2024 16:59 / Actualizat luni, 29 iulie 2024 22:35
În a patra zi de întreceri olimpice de canotaj, barca feminină de 8 plus 1 a reușit calificarea directă în finală, în timp ce băieții din proba similară merg în recalificări.
Ultima zi a seriilor în întrecerile olimpice de canotaj de la Vaires-sur-Marne a fost și cea mai călduroasă de până acum, cu soarele trimițând săgeți fierbinți înspre apa netedă și spre brațele și umerii sportivilor.
Cursele de final au fost și cele mai așteptate, seriile, în ordine, masculine și feminine, de la 8 plus 1 rame. Ultima a ridicat decibelii din tribună la niveluri impresionante, deși intriga cursei aproape că nu a existat.
Fetele de la 8 plus 1 rame, imbatabile în seria lor
Barca feminină a României, având-o la cârmă pe Victoria Petreanu și apoi, în ordine, pe Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel și Magdalena Rusu, a apăsat de la primii metri și a impus un ritm la care adversarele din Statele Unite și Italia nu au făcut față.
Metru cu metru parcurs, creștea și avansul „tricolorelor” impulsionate vocal încontinuu de cârmăciță. Din tribuna spectatorilor, cursa s-a văzut cu o intensitate diferită. Undeva, pe rândurile de mai sus, se afla un grup de 10-12 suporteri români, care fluturau steaguri și strigau încurajări.
Mai jos, spre dreapta, o familie compusă din părinți și doi copii, avea de asemenea un steag mic cu băț, care a fost agitat serios de la început până la final. Când au început să se apropie bărcile spre ultimele repere, zgomotele au urcat și ele în nivel. „USA! USA! USA” scanda ritmic galeria americană, fără a avea însă influență asupra bărcii care a rămas la distanță mare de românce, deși acestea s-au lăsat să alunece în porțiunea finală a cursei.
Locul 1 înseamnă calificarea în mod direct în finală, ceea ce pentru toată lumea era un scop, având în vedere că fetele dublează în alte probe, dublu vâsle, dublu rame, patru rame. Româncele au înregistrat timpul de 6:12,31, în timp ce americancele de pe locul secund au încheiat în 6:19,00, în timp ce prima serie a fost câștigată de barca Marii Britanii în 6:16,20.
Magdalena Rusu: „Ne dorim să facem barca să zboare”
„A fost o cursă foarte bună și rămâne de văzut ce va fi în finală, ne bucurăm că am sărit peste recalificări, iar acum trebuie să ne concentrăm energia și pe bărcile mici”, a spus Maria Lehaci la zona mixtă. „Clar a fost un obiectiv să ne câștigăm seria, ca să nu mai fie o risipă de energie”, a confirmat Roxana Anghel.
„Ne dorim să facem barca să zboare, singură nu poate, e nevoie de ajutorul nostru”, a punctat și Magdalena Rusu. „Motorul nostru stă, în ghilimele, în pregătirea foarte bună pe care Antonio a făcut-o pentru noi, în faptul că am reușit să facem toate antrenamentele pe care ni le-a dat, în sprijinul tuturor antrenorilor și al staff-ului medical care stă nonstop lângă noi”, a explicat Lehaci.
„Suntem antrenate să dublăm, toate am făcut-o și anul trecut, pregătire avem, din spate este echipa care ne ajută să ne refacem, domnul doctor e mereu lângă noi și știe ce e de făcut ca să fim apte pentru fiecare cursă”, a continuat Anghel.
Canotoarele au ajuns la baza din Vaires-sur-Marne „cu două ore înainte de cursă”, după cum a spus Magda Rusu, la ora 10:00 fiind la locul de întrecere. Au făcut apoi încălzirea tipică, urmată de una pe apă, aproximativ 30 de minute, după care și-au cronometrat timpul rămas până la start. Pe apă, barca a zburat. Așa cum speră să fie și în finală.
Băieții, cursă tactică, vor pune totul în recalificări
Ceva mai devreme, barca masculină de 8 plus 1 tricoloră a trecut linia de sosire pe locul ultim în seria întâi, la distanță mare de primii clasați, însă a fost o opțiune strategică stabilită dinainte de antrenorul coordonator al lotului. Și la masculin sunt sportivi care dublează, Florin Lehaci și Florin Arteni la dublu rame, așa că efortul trebuia dozat, având în vedere că doar ocupanta primului loc din fiecare serie se califica direct în ultimul act.
„A fost o cursă tactică, am plecat în prima parte ca să vedem cum ne situăm față de celelalte bărci și nu am forțat în a doua parte deoarece colegii din dublu rame au a doua zi semifinala și erau forțați să facă această cursă maximală”, a lămurit lucrurile la final Mihăiță Țigănescu.
„Noi suntem mulțumiți, am făcut o primă parte bună și mergem cu încredere în calificări, o să fie bine”, a adăugat el. Această cursă le-a dat repere față de adversari: „Ne-am cam dat seama că adversarii sunt tari, o fie greu și în recalificări, dar avem șanse bune să intrăm în finală, noi mergem să ne jucăm cartea și apoi ne dorim un loc cât mai sus”, a adăugat Bogdan Baitoc.
Primele curse ale zilei cu bărci românești la start au fost cele de recalificări în proba de 4 vâsle, întâi masculin, apoi feminin. Băieții au terminat pe locul 5, ultimul, și merg în finala B. Este o barcă mult modificată față de competițiile anterioare, în care Ioan Prundeanu, aflat la a doua participare olimpică, este cel mai experimentat, ceilalți trei – mult mai tineri. În plus, este prima prezență a acestei bărci la o ediție e JO pentru România.
Fetele, la câteva minute distanță, au trecut linia de sosire pe locul 4, fără aă obțină accesul în finala pentru medalii. O altă barcă alcătuită din sportive tinere, cu o experiență limitată la nivel internațional, dar care fac pași în direcția bună. Și ele vor evolua în finala B.
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.