SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

VIDEO EXCLUSIV Barca-regină a canotajului, 8 plus 1 rame, caută aurul la Jocurile Olimpice după o pauză de 20 de ani: „Ce nu am reușit la Tokyo cu siguranță vom face la Paris”

Barca de 8 plus 1 a României la Campionatele Europene de la Szeged 2024 Foto: Raed Krishan +12   FOTO
Barca de 8 plus 1 a României la Campionatele Europene de la Szeged 2024 Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat joi, 18 iulie 2024 17:56 / Actualizat joi, 18 iulie 2024 17:56

Trei titluri olimpice are în palmares România la Jocurile Olimpice, 1996, 2000 și 2004, dar de la cel mai recent au trecut două decenii. Canotoarele lotului actual privesc cu încredere oportunitatea de la Paris, iar trei membre ale bărcii, Magdalena Rusu, Maria Lehaci și Victoria Petreanu, își descriu emoțiile și așteptările.

Barca feminină de 8 plus 1 rame a României a redevenit ceea ce o vreme nu putea contesta nimeni: forța de nezdruncinat a acestei probe rapide, spectaculoase, în care aproape că nu-ți poți permite câțiva milimetri în plus sau în minus în sincronizarea canotoarelor sau în apăsarea loviturii.

„Tricolorele” au recuperat titlul mondial în 2022 la Racice, la 5 ani distanță de la precedentul, cucerit la Sarasota 2017, și l-au validat în 2023 la Belgrad. Asta după ce în 2018 poziția finală fusese 5, iar în 2019 – 6.

La Europene, titluri în serie, în schimb, dominația reînnodându-se ferm din 2017, de la Racice, la capătul a trei ediții fără aur. De atunci, Glasgow 2018, Lucerna 2019, Poznan 2020, Varese 2021, Munchen 2022, Bled 2023, Szeged 2024 au confirmat forța tricoloră.

Toate aceste rezultate dau speranțe, dar și pun o anume presiune pentru Jocurile Olimpice de la Paris, aflate la doar câteva zile distanță. Se împlinesc 20 de ani de la cel mai recent aur, cel de la Atena. Iar la ediția precedentă, cea de la Tokyo, rezultatul nu a fost cel dorit din partea unei bărci în care se depozitaseră multe așteptări.

Magdalena Rusu: „Aveam nevoie de acea experiență”

Îndreptățite. Însă locul final a fost 6, deși în recalificări româncele zburaseră pe apă, stabilind cel mai bun timp mondial din istorie la momentul respectiv. Acum, tot ce își doresc este să lase în urmă acel rezultat și să folosească în mod practic experiența trăită.

„Această ediție este a doua la care voi participa”, spune Magdalena Rusu (23 de ani). „Amintirea mea olimpică este cea de la Tokyo, unde am reușit un record mondial și un record olimpic. Consider că aveam nevoie de acea experiență ca la ediția Jocurilor din acest an să excelăm.

Eram foarte tânără atunci, da, aveam 20 de ani. Dacă se țineau Jocurile în 2020 aveam 19”, punctează cea care, între timp, a devenit o componentă de bază a echipajului de 8 plus 1, dar și de 4 rame.

„Îmi aduc aminte ca de o experiență foarte frumoasă, ceva ce a fost mult peste așteptările mele, în special cât am stat în Satul Olimpic”, relatează Maria Lehaci (25 de ani). „Într-adevăr, nu s-a terminat concursul chiar așa cum ne-am dorit noi, dar cu siguranță ne-a fost de folos experiența de la Tokyo”, confirmă la rândul ei.

De atunci au trecut trei ani plini de acumulări și performanțe în creștere. „Ce nu am reușit la Tokyo cu siguranță vom face la Paris”, subliniază Rusu. „Sunt mult mai încrezătoare, cred că am reușit să îmbunătățim destul de mult atât eu, cât și colegele mele. Cred că șansele noastre acum sunt mult mai mari pentru că și experiența își va spune cuvântul și rămâne de văzut ce vom face la Paris”, întărește Lehaci.

Barca de 8 plus 1 a României la Campionatele Mondiale de la Racice 2022 Foto: Cristi Preda
Barca de 8 plus 1 a României la Campionatele Mondiale de la Racice 2022 Foto: Cristi Preda
Maria Lehaci Foto: Cristi Preda
Victoria Petreanu la Campionatele Mondiale de la Racice 2022 Foto: Cristi Preda
Magdalena Rusu și Victoria Petreanu Foto: Cristi Preda
+7 FOTO

Cred că cel mai important este ca fiecare dintre noi să respecte foarte mult munca celorlalți și atunci când suntem într-o barcă să știm că suntem toate la același nivel – Maria Lehaci

Victoria Petreanu: „Trebuie să fiu mereu atentă”

Pentru cârmaciul Victoria Petreanu (21 ani), în schimb, va fi prima prezență la Jocurile Olimpice. „Sunt emoții, dar sunt constructive. Cred că o să fie o experiență, prima și cea mai frumoasă, și cred că o să descurcăm destul de bine”, asigură ea.

Spre deosebire de celelalte fete din barcă, rolul ei este diferit, în singura probă a canotajului care are cârmaci. „Simt o responsabilitate, știu că este foarte important ce am de făcut. Trebuie să fiu mereu atentă și la fete și să le coordonez cât mai bine”, spune repede.

Pentru ea, canotajul a însemnat de la început această poziție. „Din cauză că sunt destul de mică pentru a practica acest sport, am rămas pe job-ul de cârmaci”, explică Victoria. „Nu am probleme cu greutatea, mănânc orice, mă încadrez în cele 55 de kilograme”, adaugă ea râzând.

De ceva vreme, canotoarele române de la 8 plus 1 își sărbătoresc medaliile ținându-se de mână și sărind în sincron. „Sincer, nu mai țin minte de unde a început, dar este felul nostru de a ne arăta bucuria”, punctează Maria Lehaci. Până la urmă, originea contează mai puțin, important e să existe prilejul. În scurt timp, la Vaires-sur-Marne, de ce nu?

Magdalena Rusu: „Mă gândeam că nu pot duce”

Pentru unele dintre canotoare, „dublarea” probelor a devenit ceva aproape obișnuit. „Când ni s-a zis la început că vom dubla, eu mă gândeam că n-o să reușesc să pot duce două curse”, recunoaște Magda, care trage în 4 rame și 8 plus 1. „Am început din 2022 să dublăm, de la Europene, și am dublat și la Mondiale. A fost pentru prima dată când am făcut așa ceva.

La Europene, în 2022, la patru rame am venit pe trei și mă bucur enorm de mult pentru acea medalie și după aceea cu barca de opt am câștigat. Apoi a venit primul aur cu barca de opt la Mondiale, după 5 ani, tot dublând, iar în barca de patru am încheiat pe patru”, amintește ea.

„Consider că a fost o experiență foarte importantă pentru că m-am întărit ca anul viitor să fiu și mai pregătită și s-a văzut în condițiile în care la Campionatele Mondiale am avut mici probleme din cauza virusurilor care erau acolo, a condițiilor, mi-am demonstrat că pot mai mult”, detaliază Rusu episodul în care i s-a făcut rău după finala de la patru rame, într-o zi începută de dimineață cu unele simptome.

Barca de 8 plus 1 a României la Campionatele Mondiale de la Belgrad 2023 Foto: Raed Krishan
Barca de 8 plus 1 a României la Campionatele Mondiale de la Racice 2022 Foto: Cristi Preda
Maria Lehaci Foto: Cristi Preda
Victoria Petreanu la Campionatele Mondiale de la Racice 2022 Foto: Cristi Preda
Magdalena Rusu și Victoria Petreanu Foto: Cristi Preda
+7 FOTO

„În stadiul în care mă aflam, nu mă așteptam că pot duce o cursă atât de bine și mă bucur foarte mult că mi-am demonstrat în primul rând mie asta, iar apoi cu barca de opt a fost distracție. Toate cele din barcă ne-am simțit așa și asta demonstrează că suntem un lot de fete foarte puternice”, conchide Magdalena.

Maria Lehaci și sprijinul din familie

Canotajul este un liant între cei apropiați Mariei, un stimulent în plus, dar și o chestiune care îi dă siguranță. „Familia mea este în canotaj. Florin, soțul meu, Ionela, Marius, cumnații, și acum și sora-mea, Gabriela, care vine din urmă foarte puternic.

Mă bucur foarte mult de prezența lor, ne ajută. Ionela și Marius sunt mereu lângă noi și sprijinul pe care îl primim noi din partea lor am observat că începem să îl oferim noi surorii mele, care este mai mică”, spune ea despre Gabriela, care anul trecut devenea campioană mondială de junioare la dublu rame, repetând performanța la Europene anul acesta.

Amintirile de la Tokyo ale Magdalenei Rusu

Barca-regină a canotajului, 8 plus 1 rame, caută aurul la Jocurile Olimpice după o pauză de 20 de ani: „Ce nu am reușit la Tokyo cu siguranță vom face la Paris”
Magdalena Rusu în Centrul Samsung de la Tokyo 2020 Foto: Instagram

Aflată în 2021 la debutul său olimpic, Magdalena, alături de colegele ei, a experimentat o atmosferă total atipică din cauza pandemiei de Covid-19. „A fost o ediție foarte diferită. Colegii mei care au mai participat înainte au zis că acestea nu sunt Jocuri Olimpice și nu am trăit cu adevărat sentimentul Jocurilor, sentimentul Satului Olimpic, pentru că erau niște restricții foarte mari”, rememorează ea.

„Eram testați în fiecare dimineață și monitorizați pe telefon dacă cumva eram în jurul unei persoane care era testat pozitiv cu COVID, obligatoriu intram în carantină și trebuia să avem foarte mare grijă unii cu alții și de aceea consider că ediția asta va fi una la care ne putem desfășura cu totul”, a încheiat ea.

CV Magdalena Rusu

  • Născută pe 30 septembrie 1999
  • Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 2022, 2023, argint la 4 rame 2023
  • Campionate Europene: aur la 8 plus 1 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, la 4 rame 2023, argint la 4 rame 2024, bronz la 4 rame 2022
  • Campionate Mondiale de tineret: aur la 8 plus 1 2018
  • Campionate Mondiale de juniori: bronz la 8 plus 1 2017

CV Maria Lehaci

  • Născută pe 28 iunie 1999
  • Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 2022, 2023, argint la 4 rame 2023
  • Campionate Europene: aur la 8 plus 1 2018, 2020, 2021, 2023, 2024, la 4 rame 2023, argint la dublu rame 2019, la 4 rame 2024
  • Campionate Mondiale de juniori: aur la dublu rame 2017

CV Victoria Petreanu

  • Născută pe 21 ianuarie 2003
  • Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 2022, 2023
  • Campionate Europene: aur la 8 plus 1 2023, 2024
  • Campionate Mondiale de tineret: aur la patru plus 1 rame 2019
  • Campionate Mondiale de juniori: bronz la 8 plus 1 2017, bronz la 8 plus 1 2018, 2021

Rezultate România în proba de 8 plus 1 rame: 3 medalii de aur, 2 medalii de argint, 3 medalii de bronz

  • Tokyo 2020 » locul 6 (Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Lehaci, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea)
  • Rio de Janeiro 2016 » bronz (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian, Daniela Druncea)
  • Londra 2012 » locul 4 (Roxana Cogianu, Nicoleta Albu, Cristina Grigoraș, Irina Dorneanu, Camelia Lupașcu, Eniko Mironcic, Adelina Boguș, Ioana Rotaru, Teodora Gîdoiu)
  • Beijing 2008 » bronz (Constanța Burcică, Viorica Susanu, Rodica Șerban, Eniko Mironcic, Simona Mușat, Ioana Rotaru, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu)
  • Atena 2004 » aur (Rodica Florea, Viorica Susanu, Aurica Bărăscu, Ioana Rotaru, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu)
  • Sydney 2000 » aur (Veronica Cochela, Georgeta Andrunache, Magdalena Dumitrache, Liliana Gafencu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Viorica Susanu, Elena Georgescu)
  • Atlanta 1996 » aur (Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Anca Tănase, Doina Spîrcu, Marioara Popescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Elena Georgescu)
  • Barcelona 1992 » argint (Viorica Neculai, Adriana Bazon, Maria Păduraru, Iulia Bulie, Doina Robu, Victoria Lepădatu, Doina Șnep, Ioana Olteanu, Elena Georgescu)
  • Seul 1988 » argint (Doina Șnep, Veronica Necula, Herta Anitaș, Marioara Trașcă, Adriana Bazon, Mihaela Armășescu, Rodica Arba, Olga Homeghi, Ecaterina Oancia)
  • Los Angeles 1984 » argint (Marioara Trașcă, Lucia Toader, Doina Șnep, Aneta Mihaly, Aurora Pleșca, Camelia Diaconescu, Mihaela Armășescu, Adriana Bazon, Viorica Ioja)
  • Moscova 1980 » bronz (Angelica Aposteanu, Elena Bondar, Florica Bucur, Maria Constantinescu, Rodica Frîntu, Ana Iliuță, Rodica Arba, Marlena Zagoni, Elena Dobrițoiu)
  • Montreal 1976 » locul 6 (Elena Avram, Marioara Constantin, Aurelia Marinescu, Georgeta Mașca, Iuliana Munteanu, Elena Oprea, Florica Dospinescu, Filigonia Tol, Aneta Matei)

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
dobrin
dobrin  •  18 Iulie 2024, 20:32

Succes, fetelor!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează