Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 19 iulie 2021 13:43 / Actualizat luni, 19 iulie 2021 14:45
Comitetul Olimpic din Marea Britanie a făcut sacrificii enorme pentru ca sportivii săi să se simtă la Tokyo ca acasă.
- Britanicii au a doua cea mai numeroasă delegație a lor din istoria Jocurilor, 375 de sportivi. Doar la JO 1992 au avut mai mulți, 389
- 12 cai, șezlonguri, o cabină telefonică, 40.000 de pliculețe de ceai i-au așteptat pe sportivii britanici în Satul Olimpic
Britanicii de la Daily Mail au făcut un articol extrem de interesant și de inedit în același timp, trecând în revistă enormul efort financiar și logistic făcut de Comitetul Olimpic și Sportiv din Marea Britanie pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
375 de sportivi în 26 de sporturivor concura pentru Marea Britanie la Jocurile Olimpice de la Tokyo (200 de femei și 175 de bărbați)
Astfel, Team GB a încercat să ducă în capitala Japoniei cât mai multe elemente britanice, de la banalele pliculețe de ceai negru până la cabina telefonică roșie, marcă înregistrată în Regat.
100.000 de articole de îmbrăcăminte Adidasau avut de împărțit britanicii. Fiecare membru al delegației a primit, în medie, 114 produse diferite
„Nu este nicio exagerare dacă spunem că a fost cel mai mare efort logistic din sportul britanic. Parcă am participa efectiv la peste 30 de Campionate Mondiale”, a declarat Mark England, șeful de misiune la Tokyo al Comitetului Olimpic Britanic.
Britanicii au ocupat în Satul Olimpic mai multe scări de bloc având în vedere că pe lângă cei 375 de sportivi se adaugă alți 500 de oficiali, antrenori, personal medical și auxiliar.
13.000 de gloanțe, muniție pentru tiriști,au fost transportate la Tokyo. Marea Britanie are 5 sportivi calificați în probele de pistol și unul la pușcă
„Ne-am concentrat în mare parte pe crearea unui mediu propice de performanță pentru sportivi, în primul rând. Am adus o mulțime de consumabile, echipamente medicale performante care vor fi utilizate în tabăra noastră de la Tokyo”, a mai declarat șeful de misiune britanic pentru Daily Mail.
12 cai, 30 de containere, 18 bărci, tone de fân
În mare parte, toate produsele expediate la Tokyo poartă însemnele „Union Jack”, steagul britanic, de la măști faciale, covoare, șezlonguri, tuburile cu soluții de dezinfectant anti COVID până la cabina telefonică, căpăcele pentru butoanele lifturilor sau ceasuri, filtre de cafea, periuțe de dinți.
32 de canapele cu însemnele britanice, precum și 600 de saltele și 500 de perneau fost trimise la Tokyo de britanici
Au fost însă și multe lucruri extrem de costisitoare pentru a le expedia. Marea Britanie are 9 sportivi în concursul de echitație, motiv pentru care au fost trimiși în Japonia 12 cai! Aceștia au venit cu un transport special, cu avioane de marfă Boeing 747 special adaptate.
Aceste „zboruri de cai” nu pot zbura la fel de sus ca avioanele comerciale pentru a atenua disconfortul. Astfel viteza aerului se reduce, iar timpul de călătorie e mai lung. Tot pentru cai, britanicii au adus la Tokyo tone de fân și furaje, plus 450 de tuburi cu bomboane mentolate, preferate de cai.
26 de bicicleteau adus în Japonia pentru concurenții echipei GB, pe șosea, pe pistă, pentru mountain bike, plus piese de schimb
„Nu știu dacă oamenii își dau seama, dar sportivii când ajung în Satul Olimpic trebuie să aibă niște apartamente pregătite cu tot ceea ce au nevoie. Fiecare loc trebuie să-l transformăm în casa de acasă”, a încheiat Mark England.
Șase sportivi britanici izolați la Tokyo
Șase sportivi britanici de la atletism și doi membri ai personalului au fost nevoiți să se izoleze după ce au fost identificați drept contacte directe cu o persoană care a fost depistată pozitiv la COVID-19 în zborul lor către Japonia, a anunțat Comitetul Olimpic din Marea Britanie.
Englezii au efectuat alte teste COVID-19 care au ieșit negativ, dar trebuie respectate niște protocoale sanitare conform Guvernului japonez.
„Efortul României a fost unul imens!”
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, invitat în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, la GSP, cu Ovidiu Ioanițoaia, a făcut referire la costurile enorme suportate de forul olimpic pentru Jocurile Olimpice
65 de milioane de leieste bugetul anual al COSR, aproximativ 13 milioane de euro
România a făcut și ea eforturi considerabile pentru ca sportivii săi să concureze în cele mai bune condiții. Nu ne comparăm cu marile puteri, nici economic, nici logistic, nici ca număr de participanți. Dar cel mai eficient lucru făcut de România a fost faptul că și-a trimis mare parte din sportivi cu charterul.
5 tone de echipamente și provizii pentru Jocuria trimis Comitetul Olimpic și Sportiv Român în Japonia
„Biletele de avion ne-au costat peste 500.000 de euro! Cel mai mult ne-a costat charterul care i-a transportat pe sportivi în siguranță, în condiții mult mai bune decât un avion de linie, dar și mult mai repede, altfel ar fi trebuit să facă o escală. Este un charter achiziționat prin sistemul de achiziții publice, nu este al Tarom”, a declarat Covaliu la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”.
Mulți au contractat virusul pe drum
Alte națiuni și-au trimis sportivii cu zboruri de linie, iar riscul infectării cu COVID-19 a crescut simțitor. Și au fost multe cazuri anunțate.
100 de litri de dezinfectantluaseră inițial din România reprezentanții COSR. Au renunțat la idee când au văzut că la orice intrare în Japonia exista un recipient cu dezinfectant
„Echipa de canotaj a Serbiei a venit la Tokyo într-un cantonament de pregătire înainte de Jocurile Olimpice. Unul dintre sportivii din barca de doi rame a fost depistat pozitiv și toți cei 13 membri au fost trimiși în carantină. A trebuit să stea 13 zile fără să aibă posibilitatea să se antreneze, să se pregătească.
20 de aparate pentru refacere medicalăau ajuns în Japonia trimise de Comitetul Olimpic și Sportiv Român
Am vrut și noi să facem un astfel de cantonament, pe pista olimpică de la Toda, dar am renunțat tocmai din această cauză”, a povestit Dorin Alupei, antrenor federal în cadrul Federației Române de Canotaj.
101 sportivi români în 17 disciplinevor lua startul la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru România. Vor fi 44 de fete și 57 de băieți
Românii nu mai pot să se întoarcă însă acasă cu charterul pentru că va trebui ca ei să plece pe rând, imediat după ieșirea din competiție. La maximum 48 de ore după ce au încheiat proba, sportivii trebuie să părăsească Satul Olimpic pentru că acreditările le sunt dezactivate.
„Am cumpărat bilete deschise de întoarcere, am făcut o previzionare, în funcție de cum ies sportivii din competiții. Sunt bilete flexibile și urmează să găsim cea mai bună metodă de transport spre România, după ce se termină competiția", a spus președintele Covaliu.
Federațiile au beneficiat de susținerea noastră la un nivel nu foarte, foarte bun, dar unul optim pentru a face mare performanță! Au avut tot ceea ce au solicitat.
- Mihai Covaliu, președinte COSR
Delegațiile cele mai numeroase la Jocurile Olimpice de la Tokyo
- SUA 613 sportivi 35 sporturi
- Japonia 552 37 sporturi
- Australia 471 30 sporturi
- Germania 425 32 sporturi
- China 406 30 sporturi
- Franța 380 31 sporturi
- Marea Britanie 375 26 sporturi
- Italia 371 28 sporturi
- Canada 370 30 sporturi
- Rusia* 329 30 sporturi
* Rusia va participa sub denumirea de Russian Olympic Committee