SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CONTROVERSĂ

Ce imn va cânta pentru rușii cu medalii de aur la Olimpiadă? » Situația incredibilă în care se regăsește țara condusă de Vladimir Putin: fără sport pe echipe, cu o delegație INFIMĂ ca număr

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko pe o pancartă de protest, foto: Guliver/gettyimages
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko pe o pancartă de protest, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 23 iulie 2024 09:32 / Actualizat marti, 23 iulie 2024 09:47

Acceptați la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august), sportivii din Rusia și Belarus care au declarat public că nu susțin invazia lui Vladimir Putin în Ucraina vor concura sub steagul neutru, rezervat celor care se reprezintă la marea competiție în nume propriu, nu națiunea din care fac parte.

Asta înseamnă, în primul rând, că medaliile obținute de acești sportivi nu se vor regăsi în clasamentul olimpic oficial și, în al doilea rând, că drapelele și imnurile naționale ale celor două state vor fi, practic, inexistente la Paris.

Atât Rusia, cât și Belarus au fost excluse de la Jocurile Olimpice 2024 după ce prima a declanșat războiul în Ucraina, iar cea de-a doua și-a arătat întreaga susținere față de agresiunea care a început în februarie 2022.

Sportivii ruși care au „verde” pentru Olimpiadă nu trebuie să susțină războiul

Există totuși o portiță prin care reprezentanții celor două state pot lua parte la Olimpiadă. Rusia și Belarus pot trimite sportivi care îndeplinesc anumite criterii impuse de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) - nu trebuie să susțină războiul și nici să aibă conexiuni cu mediul militar.

Rusia este una dintre națiunile care au scris istorie la Jocurile Olimpice, trimițând mereu delegații numeroase, cu multe șanse la medalii.

Lucrul acesta s-a întâmplat și la edițiile recente ale Olimpiadei, când rușii au concurat sub sancțiunile primite în urma acuzațiilor de dopaj instituționalizat.

De data aceasta însă, lucrurile vor sta cu totul diferit

La JO de la Paris, au fost invitați doar 36 de sportivi din Rusia și 24 din Belarus, dintre care au acceptat doar 15 ruși și 17 bieloruși.

Prin comparație, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 au participat 335 din Rusia și 101 din Belarus.

De exemplu, federația de haltere de la Moscova a invocat „criterii de selecție lipsite de sportivitate”, hotărând să refuze invitațiile adresate unui număr de zece oameni.

Nouă dintre aceștia acceptaseră inițial invitațiile. Federația Rusă de Judo a apelat la același pretext, spunând că nu va consimți la „condițiile umilitoare” ale CIO și refuzând participarea celor patru sportivi ai săi invitați la JO.

Ce imn va cânta pentru rușii cu medalii de aur la Olimpiadă? » Situația incredibilă în care se regăsește țara condusă de Vladimir Putin: fără sport pe echipe, cu o delegație INFIMĂ ca număr
Daniil Medvedev, în meciul cu Alex De Minaur de la Roland Garros/ foto: Imago Images

Este a patra ediție a JO, de vară sau de iarnă, la care sportivii ruși vin, de fapt, sub steag neutru

Pentru puținii ruși și bieloruși prezenți la Paris, Olimpiada nu va avea nici fastul, nici, probabil, gloria de odinioară. Este, de fapt, cea de-a patra ediție succesivă a Jocurilor Olimpice la care rușii participă sub steagul neutru (AIN - sportiv individual neutru).

La JO de iarnă de la Beijing (2022) și de vară de la Tokyo (2021), sportivii ruși care au putut dovedi că nu fac parte din sistemul generalizat de dopaj au participat sub titulatura Comitetul Olimpic Rus (ROC).

Rusia a concurat pentru ultima oară sub steag și imn propriu la JO de la Rio de Janeiro, din 2016.

La Olimpiada hibernală de la Pyeongchang (2018), ei au concurat sub denumirea generică Sportivii Olimpici ai Rusiei (OAR).

La participările sub cele două titulaturi anterioare, rușii au fost incluși în clasamentul pe medalii. Din postura de sportivi neutri, ei nu vor mai avea acest privilegiu, pentru că este vorba despre o ierarhie pe națiuni, iar ei iau parte la Olimpiadă ca indivizi, nu ca parte a unui lot național.

Rușii și bielorușii care merg anul acesta la JO de la Paris trebuie să îndeplinească o serie de condiții ca să fie acceptați de CIO: nu trebuie să fie susținători fățiși ai războiului din Ucraina și nici nu trebuie să aibă legături de colaborare cu armata rusă sau bielorusă și nici cu agențiile naționale de securitate ale celor două state.

În plus, Rusia și Belarus nu vor fi reprezentate la niciun sport de echipă

Procesul de calificare pentru reprezentanții celor două națiuni cu regim special nu este deloc ușor. Mai întâi, ei sunt verificați de propriile federații naționale, apoi de CIO, care instituie un comitet de evaluare a eligibilității sportivilor neutri.

De-abia după trecerea acestor două obstacole, ei vor putea lua parte la Jocurile Olimpice de la Paris.

Ce imn va cânta pentru rușii cu medalii de aur la Olimpiadă? » Situația incredibilă în care se regăsește țara condusă de Vladimir Putin: fără sport pe echipe, cu o delegație INFIMĂ ca număr
Urmările atacului cu rachete lansat de Rusia asupra Kievului / Sursă foto: Imago Images

Rusia și Belarusul nu vor avea reprezentanți la atletism

Pentru că Federația Internațională de Atletism a interzis participarea oricărui sportiv rus sau bielorus la competiții specifice, aceștia nu vor lua startul nici la concursurile atletice de la Paris.

Totuși, cât de extinsă va fi participarea rusă și bielorusă la Jocurile Olimpice din Franța?

Anul trecut, CIO spunea că se așteaptă la cel mult 55 de ruși și 28 de bieloruși la JO de la Paris 2024, cu 36, respectiv 22 în cel mai bun caz.

Cifrele privind participarea sunt însă mult mai mici - doar 15 ruși și 17 bieloruși au acceptat invitația Comitetului Internațional Olimpic.

Rusia - delegație subțiată: de la 335 la 15 participanți

La Tokyo 2021, Rusia trimitea, sub titulatura ROC, una dintre cele mai extinse delegații de la Olimpiada niponă - 335 de participanți la 30 de discipline.

La Tokyo, ei s-au clasat pe locul al cincilea în ierarhia pe națiuni, cu 71 de medalii în total (20 de aur, 28 de argint, 23 de bronz).

Printre puținii sportivi ruși care vor concura la JO de la Paris va fi tenismanul Daniil Medvedev, fost număr 1 în ierarhia ATP. Pe lângă el, vor mai fi prezenți în competiții alți șase jucători de tenis, o gimnastă la trampoline, trei canoiști, trei cicliști și un înotător.

Inițial, acceptaseră invitația CIO și zece luptători, care ulterior au anunțat că nu vor lua parte la întrecerile de la Paris.

Printre cei 21 de ruși care au refuzat invitația CIO se numără jucătorii de tenis Andrey Rublev, Karen Khachanov și Daria Kasatkina și ciclistul Aleksandr Vlasov.

Mai mulți bieloruși decât ruși la Paris 2024

Din delegația Belarusului, pe lângă campionul olimpic en titre de la trampoline, Ivan Litvinovich, vor mai face parte o altă gimnastă de la aceeași disciplină, trei înotători, doi canoiști, doi tiriști, doi canotori, doi luptători, doi halterofili, un ciclist și un practicant de taekwondo.

Printre sportivii bieloruși care au refuzat să participe la JO 2024 sunt vedetele din tenis Aryna Sabalenka și Victoria Azarenka.

Steagul neutru sub care vor concura rușii și bielorușii este alb cu verzui și are pe el logoul AIN. Acesta va fi înălțat pe catarg când unul dintre acești sportivi va câștiga o medalie.

Culorile sau emblemele Rusiei - interzise la Paris

Sportivii din cele două state nu au voie să poarte culorile sau emblemele Rusiei sau ale Belarusului, care sunt oricum interzise în oricare dintre locurile de desfășurare a Jocurilor Olimpice.

În cazul unei medalii olimpice de aur, nu se vor intona imnurile niciuneia dintre cele două țări, ci un imn special scris pentru sportivii care concurează sub steag neutru.

Vladimir Putin nu se află pe lista invitaților la Jocurile Olimpice de la Paris

Nici președintele rus Vladimir Putin, nici președintele bielorus Aleksandr Lukashenko nu au fost invitați la Paris. De altfel, Putin a și declarat că susține participarea sportivilor ruși la Olimpiadă, dar nu cu orice preț.

„Dacă aceste condiții artificiale ale CIO sunt făcute pentru a-i îndepărta din competiție pe cei mai valoroși dintre sportivii ruși și pentru a da senzația că sportul din țara noastră moare, atunci ar trebui să vă gândiți bine dacă vreți, de fapt, să fiți acolo”, le-a transmis el celor care ar fi putut fi acceptați la Olimpiada de la Paris.

Rusia a criticat în repetate rânduri restricțiile dictate împotriva sa de conducerea CIO. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, a acuzat CIO de „rasism și neonazism”.

Părerile despre participarea Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris sunt și ele opuse și încrâncenate.

Comitetul Olimpic Ucrainean le-a recomandat sportivilor săi prezenți la Paris să evite orice contact cu cei ruși și bieloruși, ca să prevină eventualele „acțiuni provocatoare”.

De asemenea, ucrainenii nu au voie să participe la interviuri și emisiuni comune cu sportivi care provin din cele două state și ar trebui să evite să apară în fotografii comune, chiar dacă e vorba despre o imagine de la o ceremonie de premiere.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky declara, anul trecut, că a permite Rusiei să ia parte la Jocurile Olimpice însemnă a arăta unei lumi întregi că „teroarea este, într-o anumită măsură, acceptabilă”.

„Nu ar trebui să existe neutralitate în sport atât timp cât mulți dintre sportivii din Ucraina mor pe câmpul de luptă”, a spus Zelensky.

Anne Hidalgo, primărița Parisului, orașul-gazdă a JO care vor începe la finalul acestei săptămâni, susținea, în luna martie a acestui an, că rușii și bielorușii „nu sunt bineveniți” la Jocurile Olimpice organizate în Orașul Luminilor.

Guvernul britanic, care inițial susținuse restricțiile impuse la Olimpiadă în cazul sportivilor ruși și bieloruși, a revenit asupra opiniei și a declarat că e de acord cu participarea acestora sub steag neutru.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (27)
PeterMichael
PeterMichael  •  24 Iulie 2024, 12:14

Israelul trateaza infestarea cu gandaci. Respect Israel!

parpalacMov
parpalacMov  •  23 Iulie 2024, 22:05
Postat de radumatei pe 23 Iulie 2024, 15:04

Ce chestie, națiunile unite, tribunalul penal internațional, curtea internațională de justiție, organizații umanitare, jurnaliști care transmit de la fața locului, toți văd și spun cam același lucru despre masacrele zilnice și operațiunile de purificare etnică ale armatei israeliene, dar se pare că suntem toți niște *** pentru că un gigi anonim de pe internet zice că „nu este niciun genocid în Gaza”.

Serios? Cei mentionati de tine sustin ca e un genocid? Curios, eu n-am vazut niciun fel de condamnare oficiala sau interventie militara care sa-i opreasca pe israelieni (nu uita ce au patit sarbii). Cu exceptia hamasofililor si antisemitilor precum Francesca Albanese (cauta pe google "Get to know the real Francesca Albanese" si da click pe linkul catre tweetul lui Leslie Kajomovitz ca sa vezi ce fel de *** de la ONU urla "genocid") nimeni nu crede asta. Daca Israel e acuzata de genocid pentru interventia militara in cuibul teroristi din Gaza, atunci aproape toate conflictele militare din lume dinainte de 7 octombrie pot fi clasificate cu usurinta drept super-mega-ultra genocid. Invazia Rusiei poate fi clasificata drept genocid, dar in mod (ne)surprinzator, se pare ca toti cei care acuza Israelul de genocid sunt tacuti. Oare de ce? Hai sa-ti explic mai pe intelesul tau: daca tu ii dai lui Mike Tyson un pumn, e foarte probabil ca si el sa raspunda cu un pumn de-ti canta popa. Deci nu ai niciun drept sa te plangi cand cineva riposteaza. Concluzie: doar antisemitii si nerozii utili ai palestinienilor au fantezii cu genocid.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

demostene1
demostene1  •  23 Iulie 2024, 17:51

si cand se intorc in rusia o sa fie primiti ca eroi. multa gandire.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează