SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ATLETISM

Cum a apărut Noah Lyles la conferința de presă după ce s-a aflat că are Covid: „E cea mai dementă Olimpiadă”

Noah Lyles (SUA), în scaun cu rotile, epuizat după cursa de 200 m de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images
Noah Lyles (SUA), în scaun cu rotile, epuizat după cursa de 200 m de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 09 august 2024 12:00 / Actualizat vineri, 09 august 2024 13:32

Noah Lyles, campionul olimpic la 100 m și medaliatul cu bronz la 200 m, a dezvăluit că știa că are Covid de marți dimineață. El a părăsit joi seara pista, după finala de la 200 m, într-un scaun cu rotile, nemaiputând să se țină pe picioare.

La conferința de presă de după cursa de marți, Lyles a apărut purtând mască și însoțit de membrii personalului medical al lotului de atletism al SUA. El a ținut să precizeze că nu i-a trecut prin cap nicio secundă să se retragă din finala de la 200 metri.

Cursa de 200 m de la JO de la Paris a fost câștigată de Letsile Tebogo (Botswana, 19,46), care a fost urmat pe podium de americanul Kenneth Bednarek (19,62). Lyles a trecut al treilea linia de finiș, cu 19,70 secunde).

Imediat după cursă, Lyles a părut că nu se mai poate ține pe picioare și i-a fost adus un scaun cu rotile în care s-a așezat imediat, alimentând astfel speculațiile despre starea sănătății sale.

Noah Lyles a intrat în carantină la un hotel de lângă Satul Olimpic

În scurt timp, americanul în vârstă de 27 de ani a clarificat situația: „Chiar am Covid. Marți, pe la ora cinci după-amieza, a venit testul pozitiv. M-am trezit cu frisoane, dureri musculare și dureri în gât.

M-am mutat într-un hotel unde am stat în carantină, lângă Satul Olimpic.

Am luat câte de multe medicamente am putut fără să intru la dopaj și m-am asigurat că organismul meu poate duce o astfel de cursă.

Îmi doream foarte mult să alerg și medicii mi-au spus că e posibil, dacă păstrez distanța de restul oamenilor și o iau încetul cu încetul.

Am avut și zile mai bune decât aceasta, dar sunt viu. După cursă, am simțit că amețesc și am resimțit niște dureri acute la nivelul pieptului.

După ceva timp mi-a recăpătat suflul și mi s-a limpezit mintea. Acum mă simt mult mai bine. Dar boala mi-a influențat evoluția de pe pistă”, a spus atletul.

A fost decizia lui Noah Lyles de a concura în finala de la 200 m

USA Track & Field, federația de atletism din SUA, a declarat: „Prima noastră grijă e să menținem siguranța sportivilor, susțindu-le și dreptul de a concura. După o evaluare medicală amănunțită, Noah a ales să alerge.

Îi respectăm decizia și continuăm să-l monitorizăm îndeaproape”.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris nu au impus reguli obligatorii privitoarea la participarea sportivilor bolnavi de Covid, ceea ce înseamnă că Noah Lyles a avut tot dreptul să ia startul în proba de 200 de metri.

Virusul a afectat însă destul de mulți sportivi - a fost prezent în rândul poloiștilor australieni și al înotătorilor de diverse naționalități, inclusiv la românul Vlad Stancu, a cărei evoluție la JO a fost total compromisă.

Întrebat dacă s-a gândit măcar o clipă să renunțe la cursa de 200 de metri, disputată joi, Lyles a răspuns categoric: ”Nu. Voiam să concurez indiferent de starea sănătății mele”.

Unii însă l-au criticat pe Noah Lyles pentru decizia de a concura bolnav.

Iubita lui, atleta jamaicană Junelle Bromfield, a dormit cu el la hotel.

„Junelle mi-a spus că am tușit în somn noaptea trecută”, a spus Lyles la conferința de presă. „Eu credeam că am dormit liniștit, dar Junelle mi-a zis că m-a tot mutat ca să nu mai tușesc.

Sunt foarte mândru de mine. Am venit pe pistă și am cucerit medalia de bronz după trei zile în care am fost bolnav de Covid. E cea mai dementă Olimpiadă”, a adăugat americanul.

Niciun alt membru al lotului SUA nu a fost informat că Lyles are Covid, înaintea finalei de la 200m.

„Singurii oameni care au știut au fost medicii, antrenorul și membrii familiei ei”, a adăugat Lyles.

„Am încercat să nu se afle, pentru că nu am vrut să răspândim panică în rândurile sportivilor. Voiam ca toți să poată concura fără griji.

În plus, nu am vrut ca rivalii noștri să afle că sunt bolnav. De ce să le ofer un astfel de avantaj?”

Bednarek, medaliatul cu argint, care l-a îmbrățișat pe Lyles după finală, a declarat: „Nu-mi pasă că e Noah e bolnav. Nu mi se pare o mare scofală. Eu sunt sănătos și fac tot ce-mi stă în putință să rămân așa.

În plus, eu nu mă îmbolnăvesc cu ușurință”.

Joi seară, Lyles încă nu s-a hotărât dacă va concura sau nu în finala de ștafetă 4x100m.

„O să vorbesc cu antrenorii de acolo. Am de gând să fiu foarte corect și transparent cu ei și îi voi lăsa pe ei să ia această hotărâre.”, a spus Lyles la conferința de presă.

Mai târziu însă americanul a postat pe Instagram: „Cred că acesta e finalul Jocurilor Olimpice pentru mine. Nu e deloc competiția la care am visat, dar mi-a oferit multe momente de bucurie”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (2)
izh10
izh10  •  09 August 2024, 15:30

Propun sa se reia proba la 200m, nu de alta dar nu au castigat-o americanii.Daca tot e bolnav omu...haideti domle "in spiritul olimpic" sa reluam proba dupa ce se face asta bine , eventual mai bea niste suc de ala cu "vitamine de alea speciale" cum stiu ei.... si sa tot concureze pana castiga tot ei.Daca nu si nu...eu zic sa l scoateti cumva dopat pe ala de pe primul loc sa castige dom le americanii.Pai nu?Cea mai mare natiune din lume sa termine pe 2?

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  09 August 2024, 15:21

...destinul unui sportiv este in directa dependenta cu destinul epocii pe care o parcurge ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează